RSS

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΙΝΙΓΜΑ

Η αμερικάνικη λογοτεχνία έχει να επιδείξει πολύ μεγάλα έργα σε κάθε κατηγορία πεζού λόγου και μία μεγάλη ποικιλία νέων συγγραφέων που πειραματίζονται με πρωτότυπες μυθοπλασίες που πραγματικά καθηλώνουν τον αναγνώστη. "Το τελευταίο αίνιγμα", (αγγλικός τίτλος Night Film) από την Marisha Pessl είναι ένα τέτοιο άξιο δείγμα μυθιστορήματος.
Ένα φθινοπωρινό βράδυ μία κοπέλα, η Άσλεϊ Κορντόβα, κόρη ενός διάσημου, σκοτεινού σκηνοθέτη που εδώ και χρόνια βρίσκεται μακριά από κάθε ανθρώπινο μάτι, βρίσκεται νεκρή μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Ο διάσημος αλλά πλέον ξεπεσμένος δημοσιογράφος Σκοτ Μακ Γκραθ, που στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να αποκαλύψει τον σκοτεινό χαρακτήρα του πατέρα της, Στάνισλαβ Κορντόβα και εξαιτίας αυτού του γεγονότος έπεσε σε δυσμένεια, θα βάλει ως σκοπό για την αποκατάσταση της φήμης του, την αναζήτηση της αλήθειας πίσω από αυτόν τον θάνατο, αλλά και πίσω από όλη την μυστήρια αυτή οικογένεια. Συμπαραστάτες του σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι δύο νεαρά παιδιά, ο Χόπερ και η Νόρα και όλοι μαζί θα εμπλακούν σε μία περιπέτεια πέρα από κάθε λογική.

Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου. Μπορεί να είναι τεράστιο σε όγκο καθώς έχει 800+ σελίδες, αλλά πραγματικά η ροή του είναι τέτοια που εύκολα διαχειρίζεται κανείς την έκταση του. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που παίζει με τη λογική του αναγνώστη, δημιουργώντας στο μυαλό του ζοφερές εικόνες και μία σκοτεινή ατμόσφαιρα τόσο απτή, που πραγματικά νιώθεις και εσύ ο ίδιος πως παρακολουθείς από μία γωνία όλα όσα συμβαίνουν. Οι εμμονές του κεντρικού ήρωα και διώκτη του σκηνοθέτη, οι εύθραυστες σχέσεις με τον περίγυρο του, η οικογενειακή του κατάσταση και η ψυχρή λογική του, συνθέτουν έναν χαρακτήρα πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο.
Μεγάλο ρόλο για την εξαίρετη ποιότητα αυτού του έργου παίζει αναμφισβήτητα ο μεταφραστής του μυθιστορήματος που δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο Αύγουστο Κορτώ! Χαρακτηριστικό της ποιότητας μετάφρασης είναι οι εμπνευσμένες παρομοιώσεις που πραγματικά βρίσκουν στόχο, το απίστευτο black χιούμορ που μεταφέρεται μέσα από αυτές αλλά και από τους διαλόγους και η συνοχή του κειμένου σε όλη του την έκταση.

Κυρίαρχη. Θανάσιμη. Τέλεια.
 
Οι τρεις αυτές λέξεις χαρακτηρίζουν τα έργα του Κορντόβα. Με αυτές οδηγό θα προσπαθήσει ο Σκοτ Μακ Γκραθ να βρει την αλήθεια πίσω από την εικόνα που έχει σχηματίσει ο σκηνοθέτης στους οπαδούς του. Ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου μέσα από πολλά σκηνικά που θα τον κάνουν να αναρωτηθεί τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Πολλές φορές ένιωσα πως διάβαζα ένα βιβλίο κρυμμένο μέσα στο αρχικό βιβλίο. Και το κερασάκι στην τούρτα για ακόμα πιο ρεαλιστική μεταφορά της ατμόσφαιρας είναι τα αποκόμματα από εφημερίδες, έντυπες ή διαδικτυακές που εμφανίζονται σε κάποια σημεία του κειμένου και αποτελούν μία πρωτότυπη προσθήκη που συμπληρώνει την υπόθεση.

Τελειώνοντας αυτό το αναγνωστικό ταξίδι, ένιωσα πως είχα αγαπήσει όλους τους ήρωες, είχα καταλάβει τα κίνητρα και τον εσωτερικό τους κόσμο. Αυτό το βιβλίο το απόλαυσα πραγματικά. Χορταστικό, ατμοσφαιρικό, πρωτότυπο, έξυπνο, είναι πραγματικά ένα από τα μυθιστορήματα που θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μου και σίγουρα θα ξαναδιαβάσω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου