RSS

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΓΑΛΗΝΕΥΤΑ ΒΑΘΗ

Προσπαθώντας το τελευταίο καιρό να ανακαλύψω όσους περισσότερους νέους συγγραφείς γίνεται έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο.
Ένα χέρι που βγαίνει από το βυθό προφανώς ζητώντας βοήθεια και το πέντε ιστορίες τρόμου που αναγράφεται στο εξώφυλλο σε κόκκινο πλαίσιο ήταν για μένα αρκετό για να ξεκινήσω την ανάγνωση αυτού του βιβλίου.
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα τον συγγραφέα επομένως από ότι μπορείτε να φανταστείτε ήμουν αρκετά επιφυλακτική και διστακτική.
Από την πρώτη κιόλας ιστορία δεν μπόρεσα να μην διακρίνω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νέο ταλέντο και φυσικά πολλά υποσχόμενο στη λογοτεχνία τρόμου το οποίο αν συνεχίσει έτσι είμαι σίγουρη ότι στην πορεία θα λάμψει.
Όταν κάποιος που διαβάζεις πρώτη φορά σου δημιουργεί τόσο έντονα συναισθήματα και σκέψεις ,σε βυθίζει τόσο πολύ στις ιστορίες του,σε απορροφά από οτιδήποτε κάνεις και σε μεταφέρει στο δικό του κόσμο τότε σημαίνει ότι αυτό που έχει κάνει το έχει κάνει σωστά.
Πέντε διηγήματα τρόμου τα οποία διαδραματίζονται όλα στην Ελλάδα από το σήμερα μέχρι και σε βάθος χρόνου.
Αυτό ήταν κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ καθώς ο συγγραφέας σαφέστατα πολλές φορές επηρεασμένος από αστικούς μύθους της Ελληνικής Επικράτειας σε αιχμαλωτίζει μέσα σε μια δίνη τρόμου και φόβου.
Πέντε ιστορίες που είμαι σίγουρη ότι θα καλύψουν όλα τα γούστα καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με όλες τις εκφάνσεις του τρόμου.
Από τον υπερφυσικό τρόμο, ,από το τρόμο που πηγάζει από τα ανθρώπινα ένστικτα, πάθη και λάθη, μέχρι τον τρόμο που πηγάζει από τις ιστορίες και τους μύθους που βρίθει ο Ελλαδικός χώρος αλλά και τον κοσμικό τρόμο.
Με γραφή που ρέει σαν νερό, άμεση και μεστή μας παρασύρει σε μια σε μια δίνη εικόνων κάνοντας μας ένα με τους ήρωες.
Η αγωνία αλλά και ο τρόμος κλιμακώνονται σταδιακά επιτρέποντας πρωτίστως στον αναγνώστη να εισχωρήσει στην κάθε ιστορία,να γνωρίσει τους ήρωες και να αισθανθεί σε όλο τους το μεγαλείο τα συναισθήματα τους.
Αγωνιώντας για τις ζωές τους αλλά και για τις αποφάσεις τους.
Μια συναρπαστική ανάγνωση που με βύθισε στα Αγαλήνευτα Βάθη του.
Με αιχμαλώτισε ,με μάγεψε ,με τρόμαξε.
Μια καθηλωτική και ατμοσφαιρική συλλογή από πέντε εξαιρετικά διηγήματα το ένα καλύτερο αλλά και πιο τρομακτικό από το άλλο.
Θα ήθελα εδώ να αναφέρω την συγγραφική δεινότητα του κυρίου Δαγκλή στις σκηνές δράσης αλλά και στην μαεστρία του που ενώ φαινομενικά παίρνει μια απλή ιστορία καταφέρνει να την απογειώσει και να εγκλωβίσει τον αναγνώστη στα δίχτυα του.
Το πρώτο διήγημα φέρει τον τίτλο του βιβλίου και μας βυθίζει στα Αγαλήνευτα Βάθη της Κρήτης όπου ένας σφουγγαράς παλεύει να σώσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο από μια αρρώστια.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση ιστορία του βιβλίου αλλά και την πιο συγκινητική κατά την προσωπική μου άποψη.
Ένα διήγημα για την αγάπη,την απληστία αλλά και που μπορεί να οδηγήσει το μίσος.
Η δεύτερη ιστορία Η Νύχτα Των Νεογνών μας μεταφέρει στα Καλάβρυτα και γινόμαστε μάρτυρες σε ένα τραγικό συμβάν που διαδραματίστηκε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σκληρό και ανατριχιαστικό.
Η τρίτη ιστορία Ζητείται Φαροφύλακας θεωρείται για μένα η κορυφαία του βιβλίου.
Ένα μικρό διαμάντι που λάμπει σε έναν παλιό και ξεχασμένο φάρο.
Μία ιστορία που μου θύμισε τον αγαπημένο μου Lovecraft.
Για αυτό και δεν θα πω τίποτα περισσότερο αφήνοντάς σας να την απολαύσετε.
Το διήγημα Κρύα Χνότα είναι η πιο σύντομη ιστορία του βιβλίου.
Αρκετά τρομακτική και συνάμα αρκετά αληθοφανής και ρεαλιστική.
Το βιβλίο κλείνει με την ιστορία Μια Κρυμμένη Αλήθεια και πρόκειται για ένα αρκετά δυνατό κλειστοφοβικό διήγημα.
Αν με την πρώτη του συλλογή ο συγγραφέας κατάφερε να με αιχμαλωτίσει και να με σαγηνεύσει είμαι περίεργη για την συνέχεια του στο λογοτεχνικό στερέωμα.
Νομίζω πλέον ότι θα τον ακολουθώ συχνά.
Ένα αρκετά δυνατό βιβλίο για του λάτρεις του τρόμου αλλά και για αυτούς που θέλουν να μυηθούν σταδιακά στο πιο δυνατό συναίσθημα.
Στον τρόμο.
Πέντε συνταρακτικές ιστορίες απόλυτου τρόμου που θα σας κάνουν να χάσετε τον ύπνο σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου