RSS

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

BOOK REVIEW
ROULA KARAMPOURNIOTOU

Ένα βράδυ η Κλαίρη, που μένει μόνιμα στην Αμερική, δέχεται ένα τηλεφώνημα και μια άγνωστη φωνή τη ρωτάει επίμονα "Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;"
Το τηλεφώνημα επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και η φωνή της ζητάει να δώσει μια απάντηση, ειδάλλως θα σκοτώσουν τον αδερφό της, τον Κωστή.


Η Κλαίρη αρνείται ότι ξέρει το οτιδήποτε και όλα δείχνουν, ότι ο πυροβολισμός που ακούγεται κόβει το νήμα της ζωής του αδερφού της.
Η κοπέλα επιστρέφει στην Ελλάδα, για να μάθει την τύχη του Κωστή και οι φόβοι της επιβεβαιώνονται. Ο αδερφός της είναι νεκρός και η ίδια ορκίζεται να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την απαγωγή και δολοφονία του. Ξεκινώντας τις έρευνες με τη βοήθεια του πατριού της και ενός ιατροδικσστη, φίλου του Κωστή, αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι ενός βρώμικου κυκλώματος, που χρησιμοποιεί μοναχικούς άστεγους ως πειραματόζωα, σε ένα παράνομο ιατρικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία του καρκίνου.
Διάφορα "ατυχήματα" βγάζουν από τη μέση όσους γνωρίζουν οτιδήποτε, ενώ συγχρόνως αποκαλύπτονται κρυμμένα μυστικά, φαντάσματα από το παρελθόν και πρόσωπα που τελικά δεν είναι αυτό που φαίνονται.
Η Κλαίρη διχάζεται στο ποιον να εμπιστευτεί ενώ παράλληλα η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Συγχρόνως δίνει μάχη με τον εαυτό της σε μια εσωτερική πάλη για να ξεχάσει και να συγχωρέσει.
Ποιος θα βγει νικητής και ποιος χαμένος; Ποιο ακριβό τίμημα θα πληρώσουν όλοι όσοι απέκρυψαν την αλήθεια; Ποια είναι η τιμωρία που αξίζει σ' αυτούς που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή μπροστά στο κέρδος και στο προσωπικό όφελος;
Το "Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;" είναι ένα βιβλίο γεμάτο δράση, ένταση, αγωνία και ανατροπές. Διαβάζεται πολύ γρήγορα καθώς η αγωνία κορυφώνεται συνεχώς και τα ερωτήματα πληθαίνουν. Ποια είναι τελικά αυτή η Ιφιγενεια;
Η φιλοδοξία, η δίψα για ζωή, η σημασία της υγείας, η μάστιγα που λέγεται καρκίνος, η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, η ορφάνια, η υιοθεσία, η καταπάτηση της ανθρώπινης ζωής από ανθρώπους ισχυρότερους είναι μερικά από τα πολλά κοινωνικά θέματα, που θίγονται στο μυθιστόρημα της κας Ελευθερίας Μεταξά. Μα πάνω από όλα τίθεται το ερώτημα: Για τι ακριβώς είναι ικανός ένας άνθρωπος προκειμένου να παραμείνει στη ζωή, όταν βρίσκεται λίγα βήματα πριν το μοιραίο ή προκειμένου να σώσει κάποιον αγαπημένο του; Πόσο καλύτερο και πόσο χειρότερο μπορεί να σε κάνει μια ανίατη ασθένεια;
Προσωπικά συγχαίρω την κα Μεταξά γιατί θίγοντας πολλά ευαίσθητα θέματα μας έδειξε πολλές αποχρώσεις που δύναται να πάρει η προσωπικότητα και η συμπεριφορά ενός ατόμου είτε απειλείται η ζωή του είτε κάποιο πολύ δικό του πρόσωπο. Μας έδειξε το τίμημα των λαθών και την αξία της συγχώρεσης, της ανιδιοτελούς αγάπης και της αγάπης υπό προϋποθέσεις.
Για όλα τα παραπάνω, αξίζει να το διαβάσετε!

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;
Το περίεργο και αναπάντητο αυτό ερώτημα θα κοστίσει τη ζωή στον νεαρό Κωστή Αυγέρη και θα αναγκάσει την αδελφή του, την Κλαίρη, να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα.
Με σύμμαχο τον φίλο του Κωστή, τον ιατροδικαστή Φίλιππο Ηλιάδη, η Κλαίρη προσπαθεί να ξεσκεπάσει τους δολοφόνους του αδελφού της και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα αδίστακτο κύκλωμα που, στο όνομα της επιστήμης, σκορπίζει τον θάνατο σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους.
Το παρελθόν απλώνει τη σκιά του στο παρόν, που ορθώνεται μπροστά της απειλητικό, ξυπνώντας
οδυνηρές μνήμες και ανατρέποντας τις ισορροπίες της. Γύρω της στήνεται ένας χορός θανάτου, μέσα στον οποίον δεν μπορεί πια να ξεχωρίσει τους αθώους από τους ενόχους...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου