RSS

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ

RAFAEL BLACKHEART
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

"Από την κουρασμένη-σχεδόν αδιάφορη- ηρεμία του τόπου αυτού και τον ιδιόμορφο χαρακτήρα των κατοίκων του, που απόγονοι είναι παλαιών Ολλανδών αποίκων, είναι γνωστή από χρόνια τώρα τούτη δω η κοιλάδα, με το όνομα Sleepy Hollow. Μια υπνηλία με ονειρική επιρροή δείχνει να κρέμεται πάνω από την γη αυτή διαπερνώντας την ατμόσφαιρα"




Έτσι κάπως ξεκινά αυτό το διήγημα που πολλοί δεν θα γνώριζαν αν δεν φρόντιζαν ο Τιμ Μπάρτον και ο Τζόνι Ντεπ πίσω στο 1999. 
Ιδιότυπο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1820 που εκδόθηκε δεν υπήρχε Γοτθική (Gothic) Λογοτεχνία. ίσως πάλι να υπήρχε και απλώς κανείς δεν έβαζε ταμπέλες. Ναι μεν υπήρχαν κάποια τυπικά δείγματα ( όπως το κάστρο του Οτράντο ή ο Μέλμωθ) αλλά ακόμη και αν υπήρχε, σίγουρα δεν υπήρχε λογοτεχνία Τρόμου(Horror).
Χωρίς πολλά πολλά, τούτο εδώ το διήγημα είναι ένα διήγημα τρόμου. Πρώιμο ή μη αποτελεί την πρώτη απόπειρα (ηθελημένη ή μη) να τρομάξει ο κοσμάκης.



Η Πλοκή στήνεται κάπου στην τελευταία δεκαετία του 1700 σε ένα χωριό (κοντά στην Νέα Υορκη όπου εκείνη την εποχή ήταν κεφαλοχώρι) που κατοικείται από απόγονους Ολλανδών μεταναστών (ή αποίκων αν προτιμάτε), όταν παράξενα πράματα (και άδικα) συμβαίνουν.
Δεν θα τα αναφέρω γιατί την σποιλεριά πολύ αγάπησαν, το σποιλερά όμως ουδείς.Θα πω μόνο ότι όπως όλες οι παραδόσεις έχουν κάποιες ρίζες. Το διήγημα του Ιρβιν είναι βάση της παράδοσης του Αμερικάνικου Helloween (σκαλισμένες κολοκύθες και μεταμφιέσεις κλπ)



Δυστυχώς όσοι αρέσκεστε στην ανάγνωση Λογοτεχνίας Τρόμου, δεν θα τρομάξετε. Δεν έχει την δύναμη πλέον να σας προξενήσει το παραμικρό. Έχει μια άλλη χάρη όμως εξίσου όμορφη. Μπορεί μέσα σε τρείς αράδες να σας μεταφέρει σε εκείνη την σκοτεινή εποχή, όπου οι δεισιδαιμονίες μετατρέπονταν σε όπλο ισχύος.



Tip : Αν (ετοιμάζομαι για ρητορικό ερώτημα) σας αρέσει ο Κινγκ (σας το είπα ..είναι ρητορικό) τότε θα δείτε τις απαρχές της ιστορίας του Ίνγκαμποντ Κρέην (Rose Red και Ημερολογιο της Ελινορ Ντρουζ) 
Τιp 2: Μην πέσετε στο τριπάκι "έχω-δει-την-ταίνια-ο-ντεπ-είναι-κούκλος" γιατί λίγη σχέση έχουν. 
Τip 3 : Ο Μύθος της Κοιμισμένης Κοιλάδας ή του ακέφαλου Καβαλάρη είναι ένα μόνο δίηγημα απο την συλλογή 
The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. 
Επίσης περιλαμβάνει και τον Ριπ Βαν Ουινκλ (που θα παρουσιάσω στο μέλλον)

Οι φώτο 4-5-6 είναι από την δική μου έκδοση 
Henry Altemus Philadelphia (1884)
❤️

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου