RSS

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Η ΟΜΙΧΛΗ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

Τρόμου 2007 | Έγχρ. | Διάρκεια: 127'
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Φρανκ Ντάραμποντ με τους: Τόμας Τζέιν, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Λόρι Χόλντεν, Γουίλιαμ Σάντλερ
Σε μια μικρή πόλη δίπλα σε στρατιωτική βάση, μια πυκνή ομίχλη καλύπτει τα πάντα. Μια ομάδα κατοίκων αποκλείεται σε ένα σούπερ μάρκετ και διαπιστώνει ότι κάτι θανατηφόρο παραμονεύει γύρω τους.



Μετά τα Shawsank Redemption και Green Mile νομίζω λίγοι περίμεναν απ’ τον σκηνοθέτη Frank Darabont να επιστρέψει στον κόσμο του Stephen King, διασκευάζοντας μια ιδιαίτερα πεσιμιστική ιστορία. Όταν μια ανεξήγητη ομίχλη, που κρύβει κάθε λογής λοβκραφτιανά τέρατα, περικλείει μια επαρχιώτικη πόλη του Maine (καλά θα κάνετε να το συνηθίσετε αυτό) μια ομάδα κατοίκων θα εγκλωβιστεί σε ένα σουπερμάρκετ και θα βυθιστεί στην παράνοια. 


Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι η ταινία δεν είναι για όλους, καθώς το αρκετά μικρό της budget και κάποια ξεπερασμένα γραφικά μπορεί να απομακρύνουν το mainstream κοινό. Αν όμως γνωρίζετε ότι πρακτικά βλέπετε μια σύγχρονη b-movie πάνω στην τραγική επιρροή που έχει ο φόβος του αγνώστου σε μια κοινωνική ομάδα, τότε ετοιμαστείτε για ένα αγωνιώδες δίωρο. Ο τρόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε πολλές ιστορίες του King, δεν έρχεται από τα τέρατα, αλλά από τις ακρότητες που είναι ικανή να φτάσει η ανθρωπότητα, όταν δεν υπάρχουν πια κανόνες.


Αν και ο διάλογος μπορεί να γίνει γλυκανάλατος, η ανσάμπλ ηθοποιών, που αποτελείται από τους Thomas Jane, Toby Jones και το μισό καστ του Walking Dead, εξυψώνουν το υλικό τους και δίνουν αξιομνημόνευτες, πειστικές ερμηνείες. Ξεχωρίζει η Marcia Gay Garden στο ρόλο της Αμερικανίδας Ελένης Λουκά, που επιδεικνύει την παράνοια του χριστιανικού φονταμενταλισμού, ένα στόχο στον οποίο ο King δεν κουράζεται ποτέ να επιτίθεται. 


Το τέλος έχει προκαλέσει αρκετές αρνητικές αντιδράσεις και είναι σίγουρα μια γροθιά στο στομάχι, αλλά αν ψάχνεις για happy ending μια κυνική ταινία για το τέλος του κόσμου δεν είναι το σωστό μέρος. Προσωπικά θεωρώ ότι ταιριάζει στο πνεύμα της ταινίας και στο ότι σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές. Αν ξέρετε λοιπόν τι είδους ταινία θα δείτε και είστε έτοιμοι για τα υπαρξιακά αδιέξοδα που θα σας βασανίσουν μετά το τέλος, τότε είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσει.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου