RSS

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

ΩΡΑΙΕΣ ΚΟΙΜΩΜΕΝΕΣ

Book Review
Anna Kritsotaki
 
Όλοι γνωρίζουμε το παραμύθι με την ωραία κοιμωμένη. Την όμορφη πριγκίπισσα που εξαιτίας μιας κατάρας, τρυπώντας το βελούδινο δάχτυλο της με ένα αδράχτι,έπεσε σε ύπνο βαθύ. Μόνο το ξόρκι της αληθινής αγάπης που θα σφραγίζονταν με ένα φιλί, θα μπορούσε να σπάσει τα δεσμά της.
Φανταστείτε τώρα λοιπόν την θέση της όμορφης βασιλοπούλας, να έπαιρνε σταθερά κάθε γυναίκα σε τούτον τον κόσμο. Άραγε πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς καθόλου γυναίκες?Για κάποιους στενόμυαλους και πολέμιους της γυναικείας φύσης, θα έλεγαν πως θα ήταν ευχής έργον. Δίχως μουρμούρα, δίχως καταπίεση,δίχως υποχρεώσεις..
Ευτυχώς όμως θα ήταν λίγοι εκείνοι οι άντρες που δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν πως απλά χωρίς την γυναίκα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή ! Ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο λαμβάνει χώρα στο βιβλίο μας. Όποια γυναίκα κοιμάται, δεν ξανά ξυπνάει και σαν άλλη κάμπια που προετοιμάζεται να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα, ένα τεράστιο κουκούλι έρχεται και την καταπίνει. Οι γυναίκες δεν είναι νεκρές, απλώς κοιμούνται. Όποιος όμως κάνει το λάθος να της ξυπνήσει, το πληρώνει με την ζωή του. Τι ακριβώς συμβαίνει στις γυναίκες;Πρόκειται για κάποιον ιό ή για κάποια μαζική υστερία;Γιατί οι άντρες δείχνουν να έχουν ανοσία και γιατί η Ιβ Μπλακ είναι η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που μπορεί να κοιμάται και να ξυπνάει ανενόχλητη;Πρόκειται για άγγελο ή για δαίμονα που πρέπει να εξοντωθεί;Θα καταφέρουν οι άντρες μόνοι τους να επιβιώσουν χωρίς να αλληλοσκοτωθούν;Που πηγαίνουν οι γυναίκες όταν κοιμούνται και γιατί πολλές δεν θέλουν να επιστρέψουν;Ο Κινγκ και ο γιός του,έκαναν πάλι το θαύμα τους.Μην με ρωτήσετε τι έγραψε ο ένας και τι έγραψε ο άλλος,θα σας γελάσω. Εγώ αυτό που εντόπισα είναι η κλασική γραφή του Κίνγκ. Πομπώδης, περίτεχνη, ευφάνταστη, πλούσια και κλασικά για να είμαι ειλικρινής, δεν θα μπορούσε να λείψει και η πολυλογία του. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο 1000 περίπου σελίδων, θα μπορούσες να το πεις και έπος. Ένας ύμνος στην γυναίκα,κάθε μορφής και λογής γυναίκα. Καθ'όλη την διάρκεια που διάβαζα αυτό το βιβλίο,ο συγγραφέας με έκανε πολλές φορές να αναλογιστώ την θέση της γυναίκας στον σημερινό πολιτισμό και την θέση της σε κάθε εποχή. Δεν έπαψα στιγμή να ευγνωμονώ τον Θεό που γεννήθηκα στην Ελλάδα και είμαι ελεύθερη να είμαι ο εαυτός μου. Να μπορώ να σπουδάσω, να ταξιδέψω, να ψηφίσω, να οδηγώ, να πιστεύω στον Θεό που θέλω και να δώσω την καρδιά μου σε εκείνον που επιθυμώ. Δεν λέω πως δεν υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα, παντού υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Δεν μπορώ όμως να μην αισθάνομαι τυχερή,που μπορώ έστω να αγωνιστώ σε μια κοινωνία για τα δικαιώματα μου,ενώ άλλες γυναίκες στον κόσμο ακόμα και σήμερα, θεωρούνται πολίτες δεύτερης διαλογής. Δεν θέλω να σκέφτομαι πόσες γυναίκες καθημερινά κακοποιούνται και πεθαίνουν επειδή απλά το μόνο λάθος που έκαναν, ήταν να γεννηθούν γυναίκες. Δεν μπορώ να σας κρύψω πόσο συναισθηματικά φορτισμένη είμαι αυτήν την στιγμή που σας γράφω αυτά τα λόγια...Χρειάστηκα τον χρόνο μου για να ηρεμήσω. Αν ήθελε ο βασιλιάς να με κάνει να συγκινηθώ με το έργο του,του δίνω συγχαρητήρια γιατί το κατάφερε και με το παραπάνω. Παρόλα αυτά ,το βρήκα όμως αδικαιολόγητα μεγάλο, και το περίεργο είναι πως παρά τον όγκο του, μου άφησε κάποια κενά, ειδικά στο τέλος θα ήθελα κάτι περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ένα αξιόλογο βιβλίο, που αξίζει να διαβάσετε.
Τελικά εσείς κύριες μου,τι θα επιλέγατε ;Θα επιστρέφατε σε αυτόν τον κόσμο ή θα προτιμούσατε να κάνετε μία νέα αρχή ,μακριά από τους άντρες ;


Παρουσίαση
Τι θα συνέβαινε αν οι γυναίκες εξαφανίζονταν;
Σε ένα μέλλον τόσο αληθινό και κοντινό που θα μπορούσε να είναι το παρόν, αρχίζει να συμβαίνει το εξής παράδοξο: όταν οι γυναίκες κοιμούνται, τυλίγονται σε κάτι που μοιάζει με κουκούλι και... δεν ξυπνούν ξανά. Αν κάποιος προσπαθήσει να σκίσει τον ιστό, αντιδρούν με αφάνταστη βιαιότητα.
Στη μικρή πόλη του Ντούλινγκ, ο ιός εξαπλώνεται σε μια γυναικεία φυλακή προσβάλλοντας όλες τις τροφίμους εκτός από μία, την Ιβ Μπλακ.
Είναι, άραγε, η Ιβ μια ιατρική ανωμαλία που πρέπει να μελετηθεί ή ένας δαίμονας που πρέπει να θανατωθεί;
Έρμαια των αρχέγονων παρορμήσεών τους, οι άντρες χωρίζονται σε αντιμαχόμενες φατρίες. Κάποιοι θέλουν να σκοτώσουν την Ιβ, άλλοι να τη σώσουν.
Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι πως οι γυναίκες, αφού αποκοιμηθούν, ανοίγουν τα μάτια τους σ' έναν ολότελα νέο κόσμο...
Μην τις ξυπνήσεις! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου