RSS

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

ΑΙΩΝΙΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ

Book Review
Roula Karampourniotou
 
Στη συνέχεια της Μυστικής Διαθήκης, διαβάζουμε για την υποτιθέμενη σχέση της Δούκισσας της Πλακεντίας με τον Λήσταρχο Νταβέλη.
Συγχρόνως βλέπουμε την τύχη των ηρώων του πρώτου βιβλίου, της Ελίζας, του Ρήγα, της γιαγιάς Ελίζας και της Κωνσταντίνας.

Νέα πρόσωπα όπως ο Μπερνάρ και η Βικτόρια, πλαισιώνουν τους γνώριμους ήρωες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Η αφήγηση γίνεται σε δύο χρόνους στο παρελθόν, των τελευταίων χρόνων ζωής της Δούκισσας και στο σήμερα, στη νέα ζωή της Ελίζας και του Ρήγα και πως εξελίχθηκε μετά την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης της σχέσης τους.
Η συγγραφέας προσπαθεί να δώσει φως στο θρύλο που μιλά για τη θυελλώδη σχέση της Δούκισσας με τον Νταβέλη, κάτι που λογικά μοιάζει αφύσικο μιας και τους χωρίζει τεράστια διαφορά ηλικίας.
Συγχρόνως, στην ιστορία του σήμερα, η Ελίζα που ζει μόνιμα πια στο Παρίσι, επιστρέφει στην Αθήνα για να συμπαρασταθεί στη φίλη της Κωνσταντίνα, που ο πατέρας της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η επιστροφή της γίνεται αντιληπτή από τη Βικτόρια, μια αινιγματική γυναίκα που έχει πλησιάσει το Ρήγα.
Ο τελευταίος έχει έλθει σε δυσμένεια στην οργάνωση λόγω του φιάσκου του αρραβώνα του με την Ελίζα και την αποτυχία της κλοπής των χαρτών της Δούκισσας. Η Βικτόρια υπόσχεται να τον βοηθήσει να κερδίσει τα χαμένα του προνόμια και το σεβασμό των μελών της οργάνωσης, με τον όρο να συμμετέχει στην έρευνά της για κάποιον απόγονο του διάσημου λήσταρχου.
Οι δύο συνεργάτες παραμονεύουν απειλητικοί, με μοναδικό στόχο να κλέψουν το πανάρχαιο μυστικό που κρύβεται στους χάρτες της Δούκισσας. Για το λόγο αυτό απαγάγουν την κόρη της Ελίζας.
Ένας καταιγισμός από ακραίες καταστάσεις, ζωές, σχέσεις και ισορροπίες που ανατρέπονται, μυστικά που έρχονται στο φως κι ένας πεισματάρης έρωτας δίνει τη δική του μεγαλειώδη μάχη με φόντο τη σύγχρονη, μυστηριώδη Αθήνα.
Με μια σφιχτοδεμένη πλοκή και με κεφάλαια που επεμβαίνουν, γνωρίζοντάς μας λεπτομέρειες από τη σχέση του Νταβέλη και της Δούκισσας Σοφίας, η συγγραφέας κατορθώνει να παντρέψει αρμονικά τα ιστορικά γεγονότα με τη μυθοπλασία και να δημιουργήσει ένα αγωνιώδες, περιπετειώδες μυθιστόρημα.
Με διάχυτο τον μυστικισμό και με γρίφους, βαλμένους με τέχνη ως όνειρα που πρωταγωνιστεί η Δούκισσα Σοφία, η ιστορία αφήνει ψήγματα ενδείξεων στη θεωρία αυτού που έχει κρύψει στις στοές η Δούκισσα "...μιας πολύ μεγάλης αλήθειας που θα μπορούσε να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας και ολόκληρης της ανθρωπότητας αν ερχόταν στο φως".
"Εκείνα τα αρχαία ευρήματα κουβαλούσαν την ιστορία της ανθρωπότητας, μα δε μπορούσαν ακόμα να βγουν στο φως. Χρειαζόταν να περάσει πολύς χρόνος μέχρι η επιστήμη να μπορέσει να αποδείξει όσα καταγράφονταν σ αυτά για να γίνουν αποδεκτά και κατανοητά".
Θεωρίες συνομωσίας, θρύλοι ανεξακρίβωτοι, απόκρυφες ερμηνείες, φιλοσοφίες και θρησκείες, Μυστικά Τάγματα και υπερασπιστές του Καλού και του Κακού, όλα δίνουν το παρόν σε σωστές δόσεις σ' αυτήν την ιστορική και κοινωνική περιπέτεια.
Συγκρίνοντας τα δύο βιβλία, μπορώ να πω, ότι ενώ στο πρώτο βρήκα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ιστορία του παρελθόντος, στους Αιώνιους Ψίθυρους η ιστορία του σήμερα κλέβει την παράσταση.
Παρόλο που με εντυπωσίασε η οξύτητα του πνεύματος της Δούκισσας για άλλη μια φορά, η ιστορία της απαγωγής και η κατάληξη της Ελίζας και του Ρήγα με κέρδισε εξ ολοκλήρου!
Ένα καταπληκτικό βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου