RSS

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Book Review
Anna Kritsotaki
 
Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από τον συγκεκριμένο συγγραφέα. Η δεύτερη συγγραφική δουλειά του Fitzek μετά την θεραπεία, το πείραμα, ήρθε για να μας ξεσηκώσει.Ομολογώ πως μετά το δέμα, είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω και φυσικά ήξερα τι να περιμένω.
Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ,απρόσμενο, μυστηριώδη, ανατρεπτικό μα συνάμα ανατριχιαστικό. Ο συγγραφέας βασίζει την υπόθεσή του, στην πετυχημένη πλέον συνταγή των ανελέητων ανατροπών, και ως θέμα χρησιμοποιεί ξανά τις εκφάνσεις της ψυχής και του νου και άλλων ψυχικών φαινόμενων. Στο συγκεκριμένο βιβλίο θα ασχοληθούμε με την θεραπευτική ύπνωση,ακούσια ή όχι και κατά πόσο είναι πιθανή μια τέτοια προοπτική.Άραγε είναι δυνατόν ένας ασθενής να υπνωτιστεί χωρίς την συγκατάθεση του και πόσο επικίνδυνη θα ήταν μία τέτοια εξέλιξη ; Κατά πόσο ένα τόσο παράδοξο σενάριο, μπορεί να λάβει χώρα στον πραγματικό κόσμο;Ο συγγραφέας με αριστουργηματική δομή και χωρίς να μας αποκαλύψει τίποτα, ξεκινάει την αφήγηση των γεγονότων από το τέλος. Στην πορεία το παρόν και το παρελθόν εναλλάσσονται συνεχώς και ο αναγνώστης έχει την αίσθηση πως βιώνει ο ίδιος την δραματική εξέλιξη των γεγονότων σαν να ήταν ο ίδιος πρωταγωνιστής. Σκοτεινό, αγωνιώδες ,αποκαλυπτικό και γεμάτο αιφνίδιες ανατροπές, θα σε κάνουν να αμφισβητείς τα πάντα. Ακόμα και αυτά που νομίζεις πως ήδη γνωρίζεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά το τέλος της ανάγνωσης του βιβλίου,η άποψη μας για τις ψυχικές δυνατότητες και θεραπείες , θα είναι τελείως διαφορετική. Παρόλο που με κράτησε μέχρι την τελευταία λέξη, ένιωσα πως στο τέλος θα ήθελα κάτι παραπάνω. Ίσως θεώρησα πως έκλεισε κάπως απότομα. Εάν το συγκρίνω με το δέμα, πρέπει να πω πως το δέμα μου άρεσε λίγο περισσότερο ,κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό μιας και αποτελεί μεταγενέστερο έργο του συγγραφέα και σαφώς πιο ώριμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το πείραμα αξίζει λιγότερο. Ο Fitzek ήρθε για να μείνει, και θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον, με την μοναδική ικανότητα που έχει να σε "ρίχνει" σε αναγνωστική παγίδα και να νιώθεις πως χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου,καθώς επίσης έχει το χάρισμα να σε κάνει να αμφισβητείς την λογική σου και να αναρωτιέσαι, "μήπως τελικά ο σαλεμένος της υπόθεσης είμαι εγώ; "

Περίληψη 

Παραμονή Χριστουγέννων, σε μια πολυτελή ιδιωτική ψυχιατρική κλινική έξω από το Βερολίνο. Το πυκνό χιόνι που πέφτει αδιάκοπα απομονώνει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τον έξω κόσμο. Ο αποκλεισμός τους γίνεται αληθινό μαρτύριο καθώς συνειδητοποιούν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται ο "Ψυχοσυλλέκτης", ο μανιακός που εδώ και καιρό τρομοκρατεί την πόλη.
Ο παρανοϊκός εγκληματίας δεν σκοτώνει τα θύματά του. Με κάποιον άγνωστο τρόπο αιχμαλωτίζει τη θέλησή τους και παγιδεύει τις ψυχές τους. Τα θύματά του, όλα όμορφες γυναίκες, δεν βιάστηκαν, δεν βασανίστηκαν, δεν δολοφονήθηκαν. Στο τέλος όμως υπέκυψαν... Κανένας δεν γνωρίζει τη μέθοδο που χρησιμοποιεί για να παγιδεύει τις ψυχές των θυμάτων του. Κανένας δεν γνωρίζει τα μαρτύρια που αυτά περνούν στα χέρια του. Κανένας δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο μπορούν να ελευθερωθούν οι δύστυχες ψυχές. Ένα μόνο πράγμα είναι γνωστό: οι αλλόκοτοι γρίφοι που αφήνει σε κάθε θύμα του.
Μπορεί κανείς να ξεφύγει από τη δύναμη του Ψυχοσυλλέκτη; Θα το μάθει μόνο όποιος τολμήσει να πάρει μέρος στο "Πείραμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου