RSS

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Book Review
Roula Karampourniotou
 
Όταν δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρουστούν, θα ανατραπούν όλες οι ισορροπίες και τα στεγανά των ανθρώπων που εμπλέκονται.
Ο Ιωσήφ Μακρίδης και η Μαριάννα Πετρίδη, θα προσπαθήσουν το μίσος που αισθάνονται ο ένας για τον άλλο, να το μετουσιώσουν σε αγάπη, φροντίδα και προστασία προς την ανήλικη ανιψιά τους!!

Η μικρή Ιωάννα, κόρη της αδερφής του Ιωσήφ και του αδερφού της Μαριάννας που σκοτώθηκαν σε τροχαίο. Ατύχημα η δολιοφθορά;
Ο Μακρίδης μισεί τη Μαριάννα γιατί είναι αδερφή του ανθρώπου που ξεμυάλισε την αδερφή του, Νίνα. Την θεωρεί επίσης εγωίστρια, ξεροκέφαλη και αυθάδη.
Η Μαριάννα μισεί τον Ιωσήφ γιατί αδιαφόρησε για την αδερφή του και την ανιψιά του τόσα χρόνια. Τον βρίσκει επίσης αλαζόνα, υπερόπτη, ψυχρό, κυνικό και φιλοχρήματο. Φοβάται μην ζητήσει την κηδεμονία της μικρής Ιωάννας κι αυτός ο φόβος τρέφει ακόμη πιο πολύ το μίσος της.
Ο Ιωσήφ προσπαθεί να την περιφρονήσει, όσο όμως κυκλοφορεί μέσα στα πόδια του, δεν μπορεί να μην γοητευτεί από τον ατίθασο, επαναστατικό χαρακτήρα της. Η Μαριάννα, όσο κι αν παλεύει με τον εαυτό της, είναι αδύνατον να μείνει ασυγκίνητη στην γοητεία του.
Η έρευνα που θα κάνουν για να εξιχνιάσουν το θάνατο των αδερφών τους, καθώς και οι απειλές που δέχονται, θα τους οδηγήσουν σε νέα στοιχεία που είναι δύσκολο για τη Μαριάννα να τα δεχτεί.
Ο έρωτας όμως ξυπνά σαρωτικός, ισοπεδωτικός. Η απαγορευμένη έλξη που νιώθουν δεν αργεί να ξεσπάσει. Το χάσμα μεταξύ τους όμως αγεφύρωτο. Ανάμεσά τους υπάρχουν δολοφονίες, μίσος, αντιπάθεια, εκδίκηση, κοινωνική και οικονομική ανισότητα.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης θα δώσει τη χαριστική βολή στον έρωτά τους. Όπως θα της πει χαρακτηριστικά ο Ιωσήφ: "Βλέπεις πολλά, καταλαβαίνεις λίγα και πιστεύεις ακόμη λιγότερα".
Το παιχνίδι της ζωής όμως για μια ακόμη φορά, θα κινήσει τα πιόνια στη σκακιέρα και θα φέρει ανατροπές.
Η Δέσποινα Μαράντου επανέρχεται με ένα βιβλίο διαφορετικό από το προηγούμενο, που περιέχει περισσότερο μυστήριο, ίντριγκα και δολοφονίες.
Ο Ιωσήφ άκαμπτος, άνθρωπος του καθήκοντος και η Μαριάννα ατίθαση και διεκδικητική θα νιώσουν το μίσος να φτάνει ως το μεδούλι τους. Επειδή όμως το μίσος και η αγάπη χωρίζονται από μια πολύ λεπτή γραμμή, ο έρωτας που θα ξεσπάσει θα είναι σαρωτικός όσο και απαγορευμένος.
Μυστικά, ψέματα κι ανομολόγητα λάθη θα χαράξουν την πορεία τους στο παιχνίδι της ζωής. Ο έρωτας, το μίσος, η αμφιβολία, η εκδίκηση θα κινήσουν τα πιόνια στη σκακιέρα και ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα απειληθούν πολλές φορές.
Η αγωνία έκδηλη σε όλη την πορεία του δράματος και τα συναισθήματα ποικίλα. Συνεχείς ανατροπές, τόσο στα ευρήματα της έρευνας, όσο και στην πορεία του έρωτα των πρωταγωνιστών.
Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, με εναλλαγή της πλευράς του Ιωσήφ και της Μαριάννας, αλλά δεν λείπουν και κεφάλαια από την πλευρά των δευτεραγωνιστών. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπάρχουν επαναλήψεις, αντίθετα η αφήγηση της μιας πλευράς ξεκινά από εκεί που τελειώνει η προηγούμενη.
Η πλοκή έξυπνη και οι διάλογοι ζωηροί. Οι δε αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι απολαυστικότατες.
Πολλές φορές εκνευρίστηκα με τον Ιωσήφ κι άλλες τόσες με τη Μαριάννα. Λάτρεψα όμως τις εξομολογήσεις του κι ας ήταν φειδωλές.
Τραγικό πρόσωπο της ιστορίας θεωρώ την κυρία Ανθή, τη μητέρα του Ιωσήφ.
Μου άρεσαν πολύ οι αλλαγές και οι προσθήκες που έγιναν στην αρχική ιστορία. Στα μείον του βιβλίου, η έλλειψη λεπτομερούς επιμέλειας και ο χαρακτήρας της Αγάπης. Θεωρώ ότι στο τέλος δεν δικαιολογούνταν η μεγάλη αλλαγή της συμπεριφοράς της και δεν ταίριαζαν οι αντιδράσεις της στην ιδιοσυγκρασία της.
Εντούτοις πρόκειται είναι ένα απολαυστικό, αισθηματικό μυθιστόρημα με έξυπνη πλοκή, αρκετή περιπέτεια, διανθισμένο με πολλά αστυνομικά στοιχεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου