RSS

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΟΥΒΙ

Book Review
Βίκυ Τάσιου

Η βασίλισσα της Σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας κάνοντας στροφή 190 μοιρών επιστρέφει με ένα βιβλίο για την γυναικεία κακοποίηση,για την γυναικεία χειραφέτηση αλλά και για την γυναικεία χειραγώγηση.
Ένα βιβλίο με άρωμα γυναίκας.

Ένα βιβλίο για την εκδίκηση μιας γυναίκας.
Αφήνοντας για λίγο πίσω την Φιελμπάκα αλλά και τους αγαπημένους μας ήρωες και προφανώς στην πιο συνειδητοποιημένη ηλικία της καριέρας της θέλησε να γράψει ένα βιβλίο το οποίο αποτελεί το μέρος μιας διλογίας που αφορά όλες τις γυναίκες.
Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα σε αυτές τις σελίδες όλες οι γυναίκες θα βρουν ένα κομμάτι από τον εαυτό τους,τα όρια που έχουν χρειαστεί να ξεπεράσουν πολλές φορές, τα λάθη που έχουν κάνει και όλα αυτά που έχουν υποστεί.

Αυτή τη φορά η αγαπημένη μας συγγραφέας επιλέγει να μας παρουσιάσει ένα βιβλίο λίγο πιο σκληρό.
Ένα μυθιστόρημα ρεαλιστικό, σύγχρονο που αφορά στην καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες γυναίκες.
Ξετυλίγει την ιστορία χρησιμοποιώντας την ελίτ της Σουηδίας για να ξεγύμνωσει τους ήρωες, τις ψεύτικες ζωές τους, τα χρυσά κλουβιά τους, αλλά και τα θαμμένα τους όνειρα.

Ένα βιβλίο για όλες αυτές τις γυναίκες που εξαπατήθηκαν από έναν άπιστο άντρα, από έναν άθλιο ψεύτη ,από κάποιον που ράγισε την καρδιά τους και τις ποδοπάτησε.
Από ένα αρσενικό αφεντικό που λειτουργώντας σεξιστικά επέτρεψε να πάρει την προαγωγή ένας άντρας και όχι μία γυναίκα ικανή.
Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλες αυτές τις γυναίκες οι οποίες υπομένουν, συγκρατούνται, σφίγγουν τα δόντια, δείχνουν ανωτερότητα, φέρονται με κατανόηση και ξέρουν να συγχωρούν.
Στο τέλος όμως ξέρουν να παίρνουν την εκδίκησή τους.
Μία ιστορία για εκείνες τις γυναίκες οι οποίες εξαπατήθηκαν ,είδαν τις επιθυμίες τους να θάβονται.
Έγιναν σκιά των συζύγων τους.
Ασχολήθηκαν με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων και έβαλαν στην άκρη τον εαυτό τους.

Το χρυσό κλουβί είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα και μία δραματική ιστορία εξαπάτησης λύτρωσης και εκδίκησης.
Μία ιστορία που μιλάει για την γυναικεία κακοποίηση και χειραγώγηση χωρίς να χρυσώνει το χάπι,πολλές φορές με ωμές περιγραφές και με ωμό λεξιλόγιο.
Ένα βιβλίο που εκτός από τις γυναίκες απευθύνεται σε όλους αυτούς που καθημερινά προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματα των γυναικών.
Να τις φιμώσουν, να τις αδικήσουν, να τις εξευτελίσουν, να μειώσουν την προσωπικότητά τους.
Είναι ένα βιβλίο καταπέλτης.
Θα σας θυμώσει, θα σας σοκάρει αλλά ταυτόχρονα είναι μία ιστορία γεμάτη σασπένς και φυσικά εκδίκηση χωρίς έλεος.
Μία ιστορία που θα σας πλημμυρίσει έντονα συναισθήματα για τα όρια των ανθρώπων ,για τη φιλία, για την αληθινή αγάπη και για την εξαπάτηση.

Η ιστορία κινείται στην ουσία σε τρεις χρονικές περιόδους και μπορεί να αφήνει κάποια αναπάντητα ερωτήματα ή κάποια σκοτεινά σημεία σχετικά με το παρελθόν της πρωταγωνίστριας ,η οποία παρεμπιπτόντως κατάγεται από το γραφικό ψαροχώρι της Φιελμπάκα, αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν στο δεύτερο μέρος.
Εκτός από το φεμινιστικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η ιστορία , το βιβλίο κινείται σε πολύ γρήγορους και έντονους ρυθμούς με μία κεντρική ηρωίδα που κάποιοι θα αγαπήσετε και κάποιοι θα μισήσετε.
Θα σας προκαλέσει αμφιλεγόμενα συναισθήματα.
θα αναρωτηθείτε για το σκοτεινό παρελθόν της, ίσως δικαιολογήσετε κάποιες πράξεις της και σίγουρα θα κατακρίνετε κάποιες άλλες.
Υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες καθημερινά που είναι κλεισμένες στο χρυσό κλουβί.
Η συγγραφέας έγινε η φωνή αυτών των γυναικών και θέλησε να αφυπνίσει όλες εκείνες τις γυναίκες που καθημερινά βιώνουν το δικό τους Γολγοθά.
Για όλες αυτές που δεν τολμούν να σπάσουν τα χρυσά δεσμά.

Η πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση θα σας δημιουργεί κάθε φορά αντικρουόμενα συναισθήματα βιώνοντας ξεχωριστά κάθε φορά τη σκοτεινή ιστορία με την ένταση που απαιτείται.
Ένα τέλος αφοπλιστικό και αρκετά αναπάντεχο το οποίο μας αφήνει και μία μικρή υπόνοια για την συνέχεια.

Ένα μυθιστόρημα για όλες εκείνες τις γυναίκες που έστω και αργά θα καταφέρουν να βγουν από το χρυσό τους κλουβί και θα ορθώσουν το ανάστημά τους.
Η γυναικεία εκδίκηση έχει άρωμα "Revenge" και όσοι το διαβάσετε θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτός ο τίτλος του αρώματος δεν είναι τυχαίος.
Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ιστορία μας.
Είναι το σκαλί που θα οδηγήσει την κεντρική μας ηρωίδα στην ελευθερία της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου