RSS

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

ΒΡΟΧΟΣ


Book Review
Anna Kritsotaki
 
Βρόχος,η θηλιά ή το σχοινί που δένεται με συγκεκριμένο τρόπο, χρησιμοποιείται στον απαγχονισμό ή στον στραγγαλισμό με αποτέλεσμα να οδηγεί το θύμα στο θάνατο, σφίγγοντας ολοένα και περισσότερο το λαιμό του. Αρκετά ταιριαστός τίτλος,που ταίριαξε "γάντι" για να στολίσει το συγκεκριμένο έργο.
Μια συλλογική προσπάθεια, αρκετά αξιέπαινη από Έλληνες συγγραφείς που ένωσαν τις πένες τους σε ζευγάρια ,ένας άντρας και μία γυναίκα, μας ταξίδεψαν σε ένα σκοτεινό μονοπάτι γεμάτο θάνατο και αιματηρές παγίδες. Πρωτεργάτης σε αυτή την μοναδική συλλογή, δεν ήταν άλλος από τον άρχοντα του τρόμου Graham Masterton που συνεργάστηκε με την συγγραφέα Dawn Gorham Harris, στο διήγημα "Στραγγαλιστικη λαβή ",που δικαιώνει επάξια τον τίτλο του βιβλίου . Όμως θα τολμήσω να πω πως οι Έλληνες συγγραφείς στην συγκεκριμένη περίπτωση ,κατάφεραν να επισκιάσουν ακόμη και τον Masterton ,χωρίς αυτό να σημαίνει πως το διήγημα του με την Harris,δεν ήταν εξίσου αξιόλογο. Και αυτό λέει πολλά αγαπημένοι μου αναγνώστες, για την εξέλιξη του τρόμου και της λογοτεχνίας του φανταστικού, στην ελληνική σκηνή, κάτι που προσωπικά με κάνει πολύ περήφανη, μιας και πως να το κρύψουμε άλλωστε , δηλώνω "εραστής" του τρόμου. Άλλος ένας λόγος που με χαροποίησε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι η συμμετοχή και η φωνή των συγγραφέων γένους θηλυκού. Προσωπικά έχω την εντύπωση πως στην Ελλάδα θεωρείται ακόμα ,περισσότερο αντροκρατούμενος ο συγκεκριμένος χώρος. Μας απέδειξαν πως και οι γυναίκες συγγραφείς είναι άξιοι αντιπρόσωποι του ελληνικού τρόμου και μάλιστα αρκετά θανατηφόρες θα έλεγα ! Εφτά διηγήματα, εφτά εκρηκτικοί συνδυασμοί συγγραφέων, ήρθαν να μας προσθέσουν περισσότερο τρόμο και φρίκη στους εφιάλτες και στα άγνωστα μονοπάτια της ψυχής. Μου ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά , όλα ήταν μακάβρια ευχάριστα και συνταρακτικά. Τελικά τι είναι αυτό που μας κάνει να αγαπάμε το άγριο καρδιοχτύπι που μας προκαλεί ο τρόμος??Μήπως η αίσθηση που μας κάνει να νιώθουμε πως είμαστε ακόμα ζωντανοί??Διαβάστε το " Βρόχος " και θα το ανακαλύψετε μόνοι σας!
Περίληψη
Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα από τις εκδόσεις Λυκόφως, με τη συμμετοχή του Graham Masterton, της Dawn G. Harris και δώδεκα επίλεκτvn Eλλήνων συγγραφέων της Λογοτεχνίας του Φανταστικού που συνέγραψαν επτά σκοτεινές ιστορίες ανά ζεύγη, αποτελεί η έκδοση της συλλογής διηγημάτων με τον γενικό τίτλο «Βρόχος».
Η συλλογή περιλαμβάνει επτά διηγήματα, τα οποία έχουν γράψει επτά γυναίκες και επτά άντρες συγγραφείς ανά ζευγάρια. Αναλυτικά, συνεργάστηκαν ο Graham Mastertonμε την Dawn Gohram Harris (που συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό), ο Γιώργος Δάμτσιος με τη Γεωργία Καλαμαρά, ο Δημήτρης Δελαρούδης με την Αγνή Σιούλα, ο Μάριος Δημητριάδης με την Κατερίνα Θεοδώρου, ο Γιώργος Γιαλούρης με τη Francine Queen(Φράνση Παπουτσάκη), ο Γιώργος Γιώτσας με τη Melissa Harlloween (Μαρία Ροδοπούλου) και ο Βασίλης Κρουστάλης με τη Μαρία Α. Γεωργοπούλου.
Αποτέλεσμα, επτά διηγήματα πιο σκοτεινά και από το σκοτάδι:
- Όταν ζωντανεύει η ζώνη ενός νεκρού
- Ποιος μιλάει σε τηλεφωνική συσκευή εκτός σύνδεσης
- Τι συμβαίνει στα τέλη του Νοέμβρη
- Τι κρύβεται στις υπόγειες στοές της Φλάνδρας
- Πόσα απόκοσμα μυστικά κρύβουν τα Κύθηρα
- Πού οδηγούν έναν συγγραφέα οι διαστροφές του
- Τι συμβαίνει όταν ευθυγραμμίζονται οι τρεις δορυφόροι του Αρκάν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου