RSS

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΨΥΧΗ

Book Review
Pantelis Topalidis

Στο συγκεκριμένο του βιβλίο ο Auguste Corteau μας συστήνει την Εστερ, εβραϊκής καταγωγής και γεννημένη το 1920 στο Βερολίνο.
Μια μικροκαμωμένη και ιδιαίτερη φυσιογνωμία που θα γνωρίσει από νωρίς το καλό και το άσχημο πρόσωπο της ζωής.

Παράλληλα με την πορεία των δεκαετιών της ζωής της που μοιράζεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, στη Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο, γινόμαστε μάρτυρες σπουδαίων και μελανών σημείων του 20ου αιώνα, όπως ο Ψυχρός Πόλεμος και η ανέγερση και η πτώση του Τείχους.
Μέσα σε όλα όσα διαδραματίζονται κεντρικό ρόλο παίζει ένας σκύλος, που είναι και το σημείο αναφοράς της Εστερ.
Για ακόμα μια φορά ο συγγραφέας με εξέπληξε ευχάριστα, μου σκιαγράφησε το μεταίχμιο του απόλυτου πόνου και της απόλυτης αγάπης και με περισσή λεπτότητα μου μετέδωσε το συναίσθημα του να είναι κάποιος διαφορετικός.
Ο αναγνώστης αφενός συνειδητοποιεί τα όρια εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης και αφετέρου τα τεράστια αποθέματα δύναμης που κρύβει μέσα του ο καθένας μας.
Επιπλέον αντιλαμβανόμαστε για άλλη μια φορά ότι οι δεσμοί αίματος δεν αφορούν μόνο τους συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και εκείνα τα άτομα που σε προστατεύουν, σε αποδέχονται και σε αγαπούν ολοκληρωτικά!
Δεν μπορώ όμως να προσπεράσω και τις ευεργετικές ιδιότητες του να συμβιώνεις αρμονικά με ένα ζώο όπως πολύ εύστοχα μας παραθέτει ο συγγραφέας και την ευλογία του να καταλαβαίνεις ότι αποτελεί την καλύτερη ψυχοθεραπεία και την πιο έκδηλη μορφή ανιδιοτελούς αγάπης!
Μην προσπεράστε αυτήν την αριστουργηματική ιστορία, αποτελεί άλλη μια επαλήθευση ότι πολύ απλά ενάντια σε κάθε μίσος και προκατάληψη, το μόνο αντίδοτο είναι η αγάπη!
Χωρίς αμφιβολία, η ηρωίδα του συγκεκριμένου μυθιστορήματος θα αποτελέσει για τον καθένα σημείο απέραντου θαυμασμού και θα ακουμπήσει την καρδιά και την βιβλιοθήκη σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου