RSS

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΖΗΤΑ

"Στέκομαι ανάμεσα στο βογγητό
μιας θαλασσοδαρμένης ακτής
Θεέ μου! πως θα κατορθώσω
Μόνο ένα απ΄το ανίλεο κύμα να γλιτώσω;
Όλα όσα βλέπουμε ή ότι φαινόμαστε
Όνειρο είναι μονάχα μέσα σε όνειρο;"


Διαβάζοντας αυτή την εισαγωγή θα αναρωτηθείτε τι σχεση έχει ο Edgar Allan Poe με το συγκεκριμένο βιβλίο.
Οι προθέσεις του Edgar Allan Poe όταν έγραψε αυτές τις στροφές στο ποίημά του «Dream Within A Dream«, ήταν πεσσιμιστικές και αναφερόταν στην ψευδαίσθηση της πραγματικότητας και στην ματαιότητα του χρόνου.
Έτσι λοιπόν και στον παράξενο χειμώνα του Παύλου Ζήτα η πραγματικότητα συγχέεται με την φαντασία ,η αλήθεια με το ψέμα και η λογική με την παράνοια.
Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου ο συγγραφέας Παύλος Ζήτας είναι ένας άνθρωπος γεμάτος πάθη και έχει φτάσει στο σημείο μηδέν.
Προσπαθώντας να ξεφύγει από τους προσωπικούς του δαίμονες θα έρθει αντιμέτωπος με μία ιστορία που θα σημαδέψει τη ζωή του αλλά θα του προσφέρει ταυτόχρονα και την καλύτερη ιστορία της καριέρας του.
Το καλύτερο βιβλίο του.


Η κυρία Θεοδώρα Τζόκα στον παράξενο χειμώνα του Παύλου Ζήτα ξετυλίγει το κουβάρι μιας ιστορίας εκδίκησης, παθών και εμμονών.
Μίας ιστορίας για όλους εκείνους που παίζουν ανεμπόδιστα με τις καρδιές των ανθρώπων δίχως να υπολογίσουν το κόστος.
Η συγγραφέας του βιβλίου επιλέγει αυτή τη φορά να κινηθεί σε διαφορετικά μονοπάτια και η αλήθεια είναι ότι αυτό το βιβλίο είναι από τα καλύτερα που διάβασα το τελευταίο διάστημα.
Με συνεπήρε από την αρχή μέχρι το τέλος του.
Σε ένα απόκοσμο σκηνικό όπου τα μυθεύματα, οι δοξασίες, οι δεισιδαιμονίες μπερδεύονται με την αλήθεια σε ένα ζοφερό σκηνικό.


Κοντά στα αναγνωστικά μου γούστα αυτό το βιβλίο καθώς αγαπώ ιδιαίτερα τα ψυχολογικά θρίλερ κατόρθωσε να υφάνει αριστοτεχνικά μία ευφάνταστη ιστορία για το που είναι ικανοί να φτάσουν οι άνθρωποι προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που θέλουν αλλά και να εκδικηθούν για αυτά που τους σημάδεψαν.

Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας την περίληψη του βιβλίου ένιωσα τα παγερά δάκτυλα του φόβου να τυλίγονται γύρω από τα σπλάχνα μου, να αγγίζουν όλο μου το κορμί και να με ανατριχιάζουν.
Ήμουν σίγουρη ότι θα διαβάσω μία σκοτεινή και ανατριχιαστική ιστορία.
Μια ζοφερή και ταυτόχρονα αινιγματική ιστορία που αγγίζει τα όρια του ψυχολογικού θρίλερ.


Ο Παύλος ζητάς απομονώνεται σε ένα καταφύγιο συγγραφέων για να γράψει το επόμενο βιβλίο του.
Εκεί γνωρίζεται με τη διάσημη συγγραφέα Λήδα Βρανά.

Όταν στα χέρια του πέφτει το τελευταίο βιβλίο της Φόνος Στο Καταφύγιο σιγά-σιγά εισέρχεται σε έναν εφιαλτικό κόσμο όπου βλέπει τα γεγονότα του βιβλίου να αρχίζουν να ζωντανεύουν μπροστά στα έντρομα μάτια του πιστεύοντας πως κάποιος σχεδιάζει να σκοτώσει τη Λήδα Βρανά.

Μέσα στο καταφύγιο κάτι κακό καραδοκεί.
Κάτι που περιμένει την κατάλληλη στιγμή να ξεσπάσει και να σκορπίσει παντού τον όλεθρο.
Ο φάρος που στέκει αγέρωχος στην άκρη της θάλασσας δεν είναι ικανός να ρίξει φως στην υπόθεση.
Απόκοσμα πλάσματα τον κατοικούν.
Το παρελθόν τον έχει στοιχειώσει.
Οι μύθοι των κατοίκων της περιοχής σου προκαλούν φόβο.


Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου προσπαθώντας να ανακάμψει ύστερα από την προσωπική αλλά και επαγγελματική του αποτυχία καταφεύγει σε ένα καταφύγιο στην Χαλκιδική .
Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με μία συνταρακτική αλήθεια.
Θα έρθει αντιμέτωπος με το ίδιο του παρελθόν, με τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και με τα λάθη του που σημάδεψαν τη ζωή πολλών ανθρώπων.
Ή μήπως όχι;


Η συγγραφέας του βιβλίου έχει επιλέξει να στήσει το σκηνικό της μέσα σε ένα ζοφερό τοπίο κάπου στη Χαλκιδική σε ένα καταφύγιο συγγραφέων όπου το υπερφυσικό αλλά και το κακό καιροφυλακτεί σε κάθε μονοπάτι.
Έρχεται να σαγηνεύσει τον αναγνώστη με έναν περίτεχνο γρίφο κάνοντας τον συμμέτοχο σε αυτή την ιστορία ρίχνοντας του μικρά ψίχουλα.


Η γρήγορη πλοκή ,το απόκοσμο σκηνικό, η σφιχτοδεμένη γραφή ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη.
Με μικρά και σύντομα κεφάλαια όπου φέρουν τον τίτλο του τι ακριβώς θα ακολουθήσει η συγγραφέας του βιβλίου συνδυάζει αριστοτεχνικά το μυστήριο με την αγωνία μέσα σε μία επιβλητική και συνάμα τρομακτική ατμόσφαιρα.
Μέσα σε έναν μικρό και ασφυκτικό κλοιό ο κεντρικός ήρωας αναρωτιέται πού σταματά η φαντασία και που ξεκινάει η πραγματικότητα.
Πού σταματάει η λογική και πού ξεκινάει η παράνοια.
Η αθέατη πλευρά της ανθρώπινης ψυχής παρουσιάζεται χωρίς όμορφο περιτύλιγμα.
Διανθισμένο με μικρές στιγμές χιούμορ αλλά και με τρομακτικές αλήθειες αυτό το βιβλίο πραγματικά ήταν για μένα μία αναγνωστική απόλαυση αλλά ταυτόχρονα μου προκάλεσε και έναν έντονο προβληματισμό για τις ανθρώπινες αδυναμίες μας και αμαρτίες μας που κάποια στιγμή θα κληθούμε να πληρώσουμε.
Η κόλαση είναι εδώ.
Εμείς είμαστε οι κολασμένοι.
Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο.
Όλοι μας όμως μία μέρα θα πληρώσουμε τις αμαρτίες μας.
Εδώ στον κόσμο αυτό ίσως και σε κανέναν άλλον.



Τελειώνοντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου αυτό που πραγματικά έμεινε έντονα χαραγμένο μέσα μου είναι η καθημερινή προσπάθεια τον συγγραφέων για τον αγώνα τους με τις λέξεις.
Η αγωνία τους, ο φόβος τους, η απομόνωσή τους προκειμένου να παραδώσουν σε μας μία αξιόλογη ιστορία.
Ένα βιβλίο που προτείνω σε όσους αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου.

1 σχόλια:

Θεοδώρα Τζόκα είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά για την έξοχη ανάλυση και κριτική του βιβλίου μου. Καλύψατε όλα τα σημαντικά στοιχεία, πιάσατε το νόημα και το όλο πνεύμα της ιστορίας με εκπληκτική διαύγεια και οξυμένη αντίληψη. Με εκτίμηση, Θεοδώρα Τζόκα.

Δημοσίευση σχολίου