RSS

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Book review
Roula Karampourniotou
 
Μια αδίστακτη τυχοδιώκτρια, ένας μονόπλευρος έρωτας και δύο ερωτευμένοι έφηβοι που οι ζωές τους χωρίζουν βίαια, είναι τα κεντρικά πρόσωπα του νέου μυθιστορήματος της Γερακίνα Μπουρίκα.
Η Ισμήνη, θα χρησιμοποιήσει όσα μέσα μπορεί για να αποκτήσει πλούτη και μια χλιδάτη ζωή.
Η Αρετή, η φτωχή υπηρέτρια που έχει μείνει μόνη στη ζωή, θα γίνει θύμα μιας θανάσιμης παγίδας.
Ο Φίλιππος και η Βασιλική θα αγαπηθούν από τα εφηβικά τους χρόνια και ξαφνικά η Βασιλική θα εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω της.
Τέλος, ο Ιάσονας είναι ο άνθρωπος που συνδέει τις ζωές όλων με τρόπο που μόνο η μοίρα κατορθώνει.
Λάθη και ψέματα θα έρθουν στην επιφάνεια από ένα τυχαίο γεγονός και η φωτιά που θα ανάψει το παρελθόν, θα απειλήσει να τους κάψει όλους.
Μήπως η άκρη από το νήμα που δένει τη ζωή των ηρώων κρύβεται στα ακατάληπτα λόγια μιας ξεμωραμένης γριάς;
«Την έθαψα με τα ίδια μου τα χέρια. Τύλιξα το κορμάκι της σ’ ένα σεντόνι και την έθαψα στην πίσω αυλή. Κάτω από τη λεμονιά μας».
Η φιλοδοξία, η αναλγησία, η σκληρότητα, η αδιαφορία, ο εγωισμός αλλά και η τρυφερότητα, η μητρική αγάπη, ο αλτρουισμός, ο έρωτας, η μετάνοια, η συγχώρεση είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγει αυτό το πολύ ωραίο, γεμάτο ίντριγκα, κοινωνικό μυθιστόρημα.
Η Αρετή και η Κακία θα είναι πάντα οι δύο δρόμοι που θα ανοίγονται μπροστά στον άνθρωπο. Το δίλημμα μεγάλο. Ποιον θα διαλέξει ο καθένας να βαδίσει, είναι η επιλογή του και θα πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει το αντίτιμο για τη διαδρομή του.
Με πλοκή σφιχτοδεμένη, σχεδόν κινηματογραφική που ρεει αβίαστα, χαρακτήρες συναρπαστικούς, γλώσσα απλή και κατανοητή και με ζωντανούς διαλόγους, η συγγραφέας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και οι σελίδες φεύγουν χωρίς να το καταλάβεις.
Το τέλος ανατρεπτικό, διδακτικό.
Η ζωή ανταποδίδει αυτό που της δίνεις. Γι' αυτό σκέψου καλά κι αποφάσισε. Εσύ ποιον δρόμο θα βαδίσεις;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου