RSS

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΙΔΑΣ

Το Στρίψιμο της βίδας είναι το σπουδαιότερο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Χένρυ Τζέημς.
Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε 12 δόσεις στο Collier's Weekly, ένα δημοφιλές εικονογραφημένο περιοδικό της Νέας Υόρκης το 1898.



Το βιβλίο αυτό πάνω από όλα είναι μία κλασική γοτθική ιστορία φαντασμάτων, που πέρασε στο πάνθεον της κλασικής λογοτεχνίας και θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα έργα στις ιστορίες με φαντάσματα.
Ατμοσφαιρικό, σκοτεινό,ένα γνήσιο ψυχολογικό θρίλερ που άσκησε τεράστια επίδραση στη λογοτεχνία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Ένα βιβλίο που θεωρώ ότι έστριψε τη βίδα όλων των αναγνωστών.


Είναι όμως το στρίψιμο της βίδας μόνο μία κλασική ιστορία φαντασμάτων;
Κατηγορηματικά όχι.
Είναι ένα αριστοτεχνικό δημιούργημα υπαινικτικότητας.
Τίποτα σε αυτό το βιβλίο δεν είναι ξεκάθαρο.
Ο συγγραφέας προφανώς θέλησε να παίξει με το μυαλό των αναγνωστών ή να αφήσει τον καθέναν από μας να αντιληφθεί αυτή την ιστορία διαφορετικά.
Προσωπικά για εμένα αυτό το βιβλίο δεν ήταν απλά μία εξαιρετική ιστορία φαντασμάτων αλλά μία αξιόλογη ψυχολογική μελέτη.



Το κείμενο αυτό θεωρείται το αριστούργημα του πολυγραφότατου αμερικανού συγγραφέα Henry James. Γιατί όμως; Για το θέμα της; Ή για τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας της περιστρέφεται γύρω από ένα μυστικό μέχρι να το διαπεράσει, σαν μια βίδα που εισχωρεί προοδευτικά σ' ένα υλικό; Ποια είναι η ιστορία που διηγείται ο Henry James; Είναι η ιστορία δυο νεαρών παιδιών που, ορφανά από γονείς ζούνε σ' ένα πύργο στην εξοχή υπό την επίβλεψη μιας γκουβερνάντας ανίκανης να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα των παλιών υπηρετών του πύργου που έρχονται να καλέσουν τα παιδιά στον εκφαυλισμό και στο θάνατο; Ή μήπως είναι η ιστορία της αφηγήτριας, νεαρής γκουβερνάντας αυστηρών αρχών, που οι χυμοί της νεότητάς της οδηγούν σε μια παθογενή ψευδαίσθηση ;

Σίγουρα είναι από τα βιβλία τα οποία δεν θα σε τρομάξουν με την ιστορία του αν σκεφτεί κανείς το πότε έχει γραφτεί.
Είναι όμως από εκείνα τα βιβλία που θα σε κάνουν να στύψεις το μυαλό σου για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την ιστορία.
Τι θέλησε να μας παραδώσει ο συγγραφέας ως παρακαταθήκη.
Θέλησε να αφήσει μία νουβέλα φαντασμάτων ή να μυήσει τον αναγνώστη σε μία ιστορία που αντικατοπτρίζει την βικτωριανή κοινωνία εκείνης της εποχής;
Άλλωστε έχουν ειπωθεί πάρα πολλά πάρα πολλά για αυτό το βιβλίο και ο καθένας θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα διαβάζοντας το.
Ένα αρκετά δύσκολο ανάγνωσμα.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσήλωση για να καταφέρεις να διαπεράσεις την δυσνόητη πολλές φορές αλλά ταυτόχρονα εξαίσια γραφή του συγγραφέα.
Μία ιστορία αρκετά σκοτεινή αλλά ταυτόχρονα ατμοσφαιρική όπου η λογική και η ψευδαίσθηση διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Μία ιστορία για το καλό και το κακό.



Όπως προείπα είναι ένα αρκετά δύσκολο βιβλίο Δεν μπορώ όμως να μην τονίσω αλλά και να μην θαυμάσω το εξαιρετικό λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας αλλά και την ιστορία που με έκανε να χάσω το μυαλό μου.
Ο Τζέημς δεν σε αφήνει να είσαι σίγουρος για τίποτα.
Πάνω που νομίζεις ότι έχεις αρχίσει να αντιλαμβάνεσαι το τι μπορεί να συμβαίνει έρχεται η ανατροπή και σε κάνει πάλι να αμφιβάλεις για τα πάντα και πολύ περισσότερο για τη νοητική κατάσταση τόσο τη δική σου όσο και των ηρώων του βιβλίου.
Θα προτιμούσα να διάβαζα αυτό το βιβλίο το χειμώνα ,δίπλα στο τζάκι.
Η ατμόσφαιρα θα ήταν κατάλληλη με αυτή του βιβλίου.
Παρόλα αυτά χαίρομαι που κατέβηκε από το ράφι μου γιατί ήταν ένα από τα πιο αξιόλογα αλλά και πιο δύσκολα βιβλία που έχω διαβάσει.


Κι αν με ρωτήσει κάποιος αν τελικά κατάλαβα τι πραγματικά συνέβη θα του πω ειλικρινά όχι.
Ακόμα ψάχνω.
Αυτό για μένα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του βιβλίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου