RSS

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ELSA PAZOLIDOU
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Ένας παράνομος έρωτας γεννήθηκε ένα παγωμένο βράδυ,στα τέλη της δεκαετίας του '50.
Ο Νικήτας,ο άρχοντας του χωριού,πλούσιος και όμορφος,με μία πρώτη ματιά ερωτεύθηκε την Νίνα,ένα κορίτσι φτωχο,αβγαλτο,αθώο και πονεμένο.Τους ένωσε η ίδια η ζωή με έναν έρωτα παράφορο γεμάτο πάθος,τρέλα και μαγεία!Ξέχασε ποιος είναι αμέσως και παραδόθηκε.

Η Νίνα αφέθηκε ολοκληρωτικά σ αυτόν τον άντρα που ανήκει σε άλλη γυναίκα,σε άλλη οικογένεια,σε άλλη κοινωνική τάξη,σε μία διαφορετική κοινωνία.
Η αγάπη αυτή σημάδεψε τη ζωή τους ολη.Ηταν ομως δύσκολο έως ακατόρθωτο να ενωθούν αυτοί οι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ήταν δύσκολο να προσπεραστεί ένα παρελθόν που σημάδευε το παρόν του Νικήτα.
Η Νίνα,παλεύοντας καθημερινά για την επιβίωση και εγκαταλειμμένη από μάνα,έχει να αντιμετωπίσει και τον μέθυσο πατέρα της που ξεσπάει πάνω της.Το σπίτι της φτωχό σε μία γειτονιά ξεχασμένη από τους πάντες,με την πείνα και το κρύο μόνο καθημερινούς επισκέπτες,σε αντίθεση με την όμορφη και πλούσια περιοχή που βρίσκεται το αρχοντικό του Νικήτα.
Αντίσταση δεν υπήρξε,ήθελε να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Ήταν ο πρώτος άντρας που την άγγιξε,και του παραδόθηκε με όλο της το είναι,δίχως όμως να γνωρίζει τι της επιφύλασσε η μοιρα.Τι άλλο;;;Μία συνέχεια δύσκολη,γεμάτη πικρές μέρες και ατελείωτη μοναξιά.
Η αληθινή αυτή ιστορία συνέβη κάποτε στην Μυτιλήνη. Όμορφες περιγραφές με το λιμάνι να σε υποδέχεται, πλούσια αρχοντικά με τις κυράδες τους και τα δουλικά,μα και μία φτωχολογιά που προσπαθεί να επιζησει μέσα σε χαλάσματα.
Δύο άνθρωποι μόνοι,δύο ζωές που ενώθηκαν κόντρα σε όλους.
Κάποια στιγμή όμως οι επιλογές του παρελθόντος του Νικήτα χτύπησαν την πόρτα και ζήτησαν τη θέση τους.Κι εκεί αρχίζει ένας ανελέητος πόλεμος.
Ζωντανοί διάλογοι με κατανοητή και απλή γραφή μου δημιούργησαν διάφορες και ποικίλες εικόνες και μάλιστα κάποια στιγμή δεν ήξερα με ποιου το μέρος είμαι. Άλλαξα πολλές φορές γνώμη,δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, τους συμπονουσα και τους δυο.Ο κάθε ένας από τους δύο ερωτευμένους ζητούσε την συμπαράστασή μου και την κατανόηση μου. Ένας Νικήτας εγωιστής άλλαζε κι έπεφτε στα πόδια μου να τον συγχωρέσω και μία Νίνα ήσυχη κι αθόρυβη με μάτια γεμάτα δάκρυα,ξαφνικά να σφίγγει γροθιές και να παίρνει καθοριστικές αποφάσεις για τη ζωή της χωρίς καν να με κοιτάξει.
Η συγγραφέας,μέσω της ιστορίας,μου είπε ότι ακόμη και η αληθινή αγάπη πολλές φορές συγκρούεται, πέφτει σε τοίχο και ματώνει. Ξύπνα ένα πρωί, αντικρίζει την θλιβερή πραγματικότητα και ζητάει μία απόφαση.Οι ηθικές υποχρεώσεις φανερώνονται όσο βαθιά κι αν έχουν "θαφτεί".
Και αναρωτιέμαι ποιο είναι αυτό το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε σε οποιαδήποτε απόφαση, καθοριστική για μας και τους αγαπημένους μας; Μήπως τελικά θα έρθει η στιγμή που θα πάρουμε πισω τον εαυτό μας όσο ακριβά ή φτηνά κι αν τον ξεπουλήσαμε;
Ο φόβος είναι αυτός που θα μας σημαδέψει;
Ή μήπως η ντροπή;
Δεν έχω απάντηση....
Προς το παρόν!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου