RSS

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΡΟΖΜΑΡΙ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

Το Μωρό της Ρόζμαρι (Rosemary's Baby) είναι αμερικανική ταινία ψυχολογικού τρόμου, του 1968, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πολωνού σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άιρα Λέβιν που εκδόθηκε το 1967. Το καστ περιλαμβάνει τους Μία Φάροου, Τζον Κασσαβέτη, Ρουθ Γκόρντον, Ραλφ Μπέλαμι και Σίντνεϊ Μπλάκµερ.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας εγκύου γυναίκας που παρακολουθεί το σώμα της να αλλάζει για να φέρει ένα άγνωστο μωρό.
Το Μωρό της Ρόζμαρι γνώρισε σχεδόν την καθολική αναγνώριση από τους κριτικούς του κινηματογράφου, κέρδισε πολλές υποψηφιότητες και βραβεία και σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες αμερικανικές ταινίες τρόμου που γυρίστηκαν ποτέ. Το 2014, η ταινία επιλέχθηκε να διατηρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, καθώς θεωρήθηκε "πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.


Το «Μωρό της Ρόζμαρι» είναι μία από τις πιο ανατριχιαστικές και διάσημες ταινίες του Ρόμαν Πολάνσκι, μια ηχηρή επίθεση στο αμερικάνικο όνειρο, ένα κλασικό πλέον, από κάθε άποψη, αριστούργημα. Το φίλμ λειτουργεί σαν ψυχολογικό θρίλερ κι η επιτυχία του Ρομάν Πολάνσκι ως σκηνοθέτη έγκειται κυρίως στο ότι τοποθετεί το θεατή τόσο πολύ στη θέση της Ρόζμαρι, που τον κάνει να μοιράζεται τις σκέψεις της, τους φόβους και την αγωνία της.Ο Πολάνσκι δεν θέτει εδώ ένα μυστήριο ως σκοπό αλλά ως μέσο.Κατάφερε να δημιουργήσει μία υποβλητική ατμόσφαιρα χωρίς να καταφύγει στα γνωστά «κλισέ» των θρίλερ, δημιουργώντας τον τρόμο χωρίς να δείχνει αίμα, πριόνια, τέρατα ή μανιακούς δολοφόνους.



Σε αυτό το θαυμάσιο και καθηλωτικό θρίλερ, το «κακό» απλά υπονοείται σε όλη σχεδόν την διάρκεια του φιλμ, με τον σκηνοθέτη να μετατρέπει την πιο υπέροχη στιγμή της ανθρώπινης ύπαρξης (εγκυμοσύνη), σε ένα ασύλληπτο εφιάλτη.


Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία στην εποχή της, έλαβε πλήθος θετικών κριτικών, τιμήθηκε με πολλά βραβεία, πέρασε στην ανθολογία του παγκόσμιου κινηματογράφου και κατατάσσεται δικαίως μέσα στις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Το πιο διάσημο θρίλερ του σύγχρονου κινηματογράφου, πιστό στο βιβλίο του Άϊρα Λεβίν, προκάλεσε σοκ στο κοινό της εποχής, τιμήθηκε με Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.


Το βιβλίο:
Η Ρόζμαρι και ο Γκάι Γούντχαους μετακομίζουν στο Μπράμφορντ, ένα παλιό κτίριο με λαβυρινθώδη διαρρύθμιση και σκοτεινή ιστορία, χτισμένο σε μια πανέμορφη συνοικία της Νέας Υόρκης. Από τις πρώτες κιόλας μέρες, οι Κάστεβετ, ένα ζευγάρι εκκεντρικών ηλικιωμένων που μένουν στο διπλανό διαμέρισμα, προσπαθούν επίμονα να τους προσεγγίσουν. Παρά τους δισταγμούς της Ρόζμαρι, ο φιλόδοξος σύζυγός της, που κάνει τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός, αρχίζει να επιζητά τη συντροφιά του ηλικιωμένου ζεύγους.


Σύντομα ο Γκάι επιλέγεται για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, η Ρόζμαρι μένει έγκυος και οι Κάστεβετ βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό της, έτοιμοι να της προσφέρουν συμβουλές και να τη βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Όμως μια σειρά δυσοίωνων περιστατικών και συμπτώσεων κάνουν την κοπέλα να υποψιαστεί ότι πίσω από τη στοργική συμπεριφορά των νέων της γειτόνων κρύβεται κάτι μοχθηρό και μυστηριώδες...
Ο βραβευμένος συγγραφέας Ira Levin αφηγείται με απαράμιλλη δεξιοτεχνία μια ιστορία σύγχρονου αστικού τρόμου, που αποτελεί ορόσημο στο είδος και ενέπνευσε την ομότιτλη κινηματογραφική ταινία του Roman Polanski με πρωταγωνιστές τη Mia Farrow και τον John Cassavetes




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου