RSS

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ELSA PAZOLIDOU
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Η Ιρινα είναι μαθηματικός. Εργάζεται σ ένα γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης όπου δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από τον Γυμνασιάρχη. Η απάντηση της είναι αρνητική κι έτσι αυτός για να την εκδικηθεί, στην αξιολόγηση της χρονιάς την υποβιβάζει.
Από κει και μετά αλλάζει όλη η ζωή της.

Αρνείται τη δυσμενή μετάθεση και παραιτείται από την υπηρεσία της. Μετακομίζει σ ένα καλύβι, έξω από το χωριό Κοτρωνι του Πηλίου.
Εκεί απελευθερώνεται από το άγχος που την είχε πνίξει, κολυμπάει, χαίρεται την όμορφη και φυσική ομορφιά της περιοχής και ερωτεύεται τον Άγγελο που κι αυτός με τη σειρά του ενθουσιάζεται μαζί της. Παντρεύονται, δημιουργούν οικογένεια και παράλληλη η Ιρινα ασχολείται με την επιστήμη της. Προσπαθεί να ανακαλύψει τον τελευταίο αριθμό και τα καταφέρνει. Υπάρχει όμως μια τιμωρία σε περίπτωση που τον αποκαλύψει, κάτι που βέβαια δεν το γνωρίζει, κι αυτή είναι ο θάνατος. Ο φύλακας της Δημιουργίας την παρακολουθεί και είναι έτοιμος να την σκοτώσει.
Συγχρόνως με την Ιρινα γνωρίζουμε και τους υπόλοιπους ήρωες της ιστορίας που την περιβάλλουν. Ο κάθε ένας απ αυτούς ξέχωρα καταφέρνει και δένει τη ζωή του με τη ζωή της Ιρινας κι όλοι μαζί βιώνουν καταστάσεις που επηρεάζουν τον συναισθηματικό τους κόσμο και την ψυχολογία τους.
Έζησα λοιπόν κι εγώ μαζί τους, άκουσα τα μυστικά τους, τις προδοσίες και τις απιστίες τους, έμαθα από τους ντόπιους για τις δοξασίες και τα αερικά της περιοχής και όπως ήταν φυσικό, μαγεύτηκα κι εγώ. Πρόκειται για ένα μέρος που είναι διαλεγμένο και προστατευμένο από τον ίδιο τον Δημιουργό, ιδιαιτέρως προσεγμένο με κρυφά κι απόκρημνα βράχια να στέκονται περήφανα, όμορφα φεγγάρια με το λαμπερό τους φως αλλά και γεμάτο με ψηλά κι απότομα κορφοβούνια.
Ο τόπος αυτός μαζί με τους ήρωες μάγεψε και μένα. Έβγαλε στην επιφάνεια ξεχασμένα γεγονότα που είχαν θάψει βαθιά και καλούνται τώρα με τον ερχομό της Ιρινα και των διδύμων αριθμών της να τα ξεδιπλώσουν και να τα φανερώσουν μη λογαριάζοντας τις επιπτώσεις. Άραγε μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά ακόμη και να το ήθελαν;
Τα μάτια του Φύλακα είναι δύο! Και είναι πάνω σε όλους!
Με ιδιαίτερη και πολύ προσεγμένη γραφή ο συγγραφέας κατάφερε να μου θυμίσει την υπέροχη ελληνική γλώσσα. Υπέροχες παρομοιώσεις και μεταφορές, εκφράσεις που σε συνδυασμό με την φαντασία του με πέταξε στα βαθιά, για να θυμηθώ ότι ξέρω κολύμπι!
Μ έβαλε στη διαδικασία να κρίνω τις γυναίκες ηρωίδες, κάθε μία και ξεχωριστή. Μου τόνισε τη γυναικεία ψυχολογία κι αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατόν ένας άντρας να γνωρίζει τόσο καλά το γυναικείο μυαλό και τη γυναικεία ψυχοσύνθεση. Μου έδειξε σ έναν καθρέφτη την ομορφιά της γυναικείας φύσης χωρίς φιοριτούρες και μεγαλεία. Με γρήγορη και καθόλου βασανιστική ροή περπάτησα μαζί του και είδα μέσα από τα μάτια του το φυσικό εκείνο μέρος που φιλοξένησε τους ήρωες του για πάρα πολλά χρόνια, ντυμένο με χειμωνιάτικο φόρεμα.
Ένα υπέροχο, αριστουργηματικό βιβλίο, για απαιτητικούς αναγνώστες, από έναν συγγραφέα που δε δίστασε να διεισδύσει στα εσώτερα όλων των γυναικών, βγαίνοντας αλώβητος και σοφότερος!
Συγχαρητήρια!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου