RSS

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

ΝΕΚΡΟΝΟΜΙΚΟΝ - ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Book review
👣Βίκυ Τάσιου👣

Cthulhu is coming out of the Necronomicon. 

Όταν ο Αμερικανός συγγραφέας Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ εμπνεύστηκε και έγραψε για το Νεκρονομικόν, το καταραμένο και απαγορευμένο βιβλίο «μαγείας», θεώρησε ότι μ’ αυτό θα άνοιγε τις πύλες για άλλους κόσμους και διαστάσεις μέσα στις λογοτεχνικές του ιστορίες.
Εκείνο που δεν περίμενε ήταν ότι θα άνοιγε τις πύλες του χρόνου και της φαντασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άλλοι συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές, μουσικοί και σκηνοθέτες σ’ όλον τον κόσμο επηρεασμένοι από το δημιούργημά του να συνεχίσουν την ανάπτυξη των ονείρων-εφιαλτών του. 



Τι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα βιβλίο που ξεκινάει έτσι:
"Κρατείστε όλα τα αντίγραφα κλειδωμένα, κανείς απ' όσους το διαβάσουν να μην αποκαλύψει την ύπαρξη του στους αδαείς, που είναι ακατάλληλοι να σηκώσουν τόσο βαρύ φορτίο, καλύτερα να βγουν τα μάτια τους με πυρωμένα κάρβουνα και να σφραγιστούν τα χείλη τους με κερί, παρά να προφέρουν τα λόγια αυτού του βιβλίου."
Σίγουρα το αίμα παγώνει και η καρδιά χτυπά δυνατά.


Όταν πρόκειται να κάνεις κριτική σε τέτοια βιβλία θεωρώ ότι τα λόγια είναι πάρα πολύ φτωχά.

Όταν υπάρχουν συγγραφείς οι οποίοι βασιζόμενοι σε μία ιστορία έρχονται όχι απλά να την απογειώσουν αλλά να την στρέψουν ταυτόχρονα σε φιλοσοφικούς, ιστορικούς αλλά και θεολογικούς ορίζοντες αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν πάνω από όλα τα συγχαρητήρια μας. 


Ο Αντώνης Αντωνιάδης μας συστήνει το χειρόγραφο  των νεκρών και μας ταξιδεύει στο Μεσαίωνα.
Ένα σκοτεινό και ατμοσφαιρικό ταξίδι στην ιστορία.
Ένα βιβλίο ωδή στον φανταστικό κόσμο και σύμπαν που έπλασε για όλους εμάς η πένα του Χάουαρντ Φίλιπ Λάβκραφτ. 

Υπάρχουν ιστορίες για παιδιά.
Ιστορίες που λέγονται γύρω από τη φωτιά. Υπάρχουν όμως και άλλες ιστορίες.
Ιστορίες για τέρατα.
Ιστορίες Θεών, δαιμόνων και αποκάλυψης. 
Αυτές οι ιστορίες δεν πρόκειται να ξεχαστούν αλλά και δεν πρέπει να ειπωθούν.
Υπάρχουν καλά κρυμμένες στις σελίδες αυτού του βιβλίου. 
Κανένα άλλο σύγγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν αγαπήθηκε αλλά και δεν μισήθηκε τόσο φανατικά όσο αυτό,σε τέτοιο βαθμό που έγινε διαβόητο στα πέρατα του Γης, μολονότι δεν υπήρξε ποτέ.
Η ιστορία του αλλά και το περιεχόμενό του προκαλούν ρίγη ανατριχίλας.
Φόβο αλλά και δέος.


Στην ιστορία του Νεκρονομικού ο συγγραφέας μας περιγράφει τις περιπέτειες του Θεόδωρου Φιλήτα ο οποίος το 950 μ.Χ θέλησε να μεταφράσει το πιο διαβολικό και σκοτεινό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ. 
Το Νεκρονομικόν είναι ένα αριστουργηματικό δείγμα λογοτεχνίας τρόμου όχι μόνο για τους λάτρεις του Λάβκραφτ αλλά και για αυτούς που αρέσκονται στην ιστορία αλλά και στη φιλοσοφία.
Δεν θα μπορούσα να μη θαυμάσω την έρευνα αλλά και τη μελέτη που έχει κάνει ο συγγραφέας  προκειμένου να αποδώσει μία άρτια και δομημένη ιστορία.
Και όταν η ιστορία μπλέκεται με τη φαντασία βασιζόμενη στο μύθο του Λάβκραφτ το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι αριστουργηματικό. 


Μία ιστορία γεμάτη δράση, αγωνία, τρόμο και αναμφισβήτητα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ μου.
Οι περιγραφές για εκείνη την εποχή, για τον τρόπο σκέψης,για την ζωή των ανθρώπων αλλά και το ιστορικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο του βιβλίου δεν θα αφήσουν κανέναν αδιάφορο. 
Από το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έως την Δαμασκό και την Πάτμο το καταραμένο βιβλίο θα μας φανερώσει τις κακόβουλες δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο.

Ποια είναι όμως η ιστορία του Νεκρονομικού; 


Η ανάγνωσή του θεωρείται από μόνη της επικίνδυνη. 
Η γοητεία του σαρωτική.
Ο μύθος του ωστόσο συναρπάζει για παραπάνω από 80 χρόνια τους οπαδούς του αποκρυφισμού, της μαγείας και του πνευματισμού.
Υπήρξε τελικά το καταραμένο βιβλίο των δαιμόνων που έμεινε γνωστό στην ιστορία με το όνομα αυτό και τρομάζει μόνο στο άκουσμα του;
Η ιστορία και ο μύθος του πιο διαβόητου εγχειρίδιου του σκότους έγιναν η αφορμή να γεννηθεί το χειρόγραφο των νεκρών το οποίο ήδη κυκλοφορεί στο εξωτερικό.
Τέτοια βιβλία πρέπει να γίνονται ταινία χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ένα βιβλίο που από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.
Ένα βιβλίο που εκτός από την ιστορία του θαύμασα και την άψογη γραφή του. 
Αναμφισβήτητα τέτοια βιβλία δεν συναντάς συχνά.
Υπήρξαν στιγμές που με άφησαν άφωνη με τις περιγραφές αλλά και τον τρόμο που μου έδινε σε δόσεις ο συγγραφέας. 
Η μεταφυσική πλοκή,η αγωνία και τα άρτια ιστορικά στοιχεία του βιβλίου θα δώσουν μια νέα διάσταση στην ιστορία του Κθούλου.
Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε ένα αξέχαστο ταξίδι στον μεσαίωνα.


Ένα τέλος συγκλονιστικό που θα μας κάνει να αναρωτηθούμε για πάρα πολλά πράγματα και κυρίως για τον αν το βιβλίο αυτό υπήρξε ποτέ, όπως υποστηρίζει ο Lovecraft.
O Λάβκραφτ αναφέρει την ύπαρξη του εν λόγω βιβλίου σε διάφορες ιστορίες του. Την πρώτη αναφορά στο «Νεκρονομικόν» την συναντάμε στο διήγημα του «Το Κυνηγόσκυλο» («The Hound») το οποίο γράφτηκε το 1922 και δημοσιεύτηκε το 1924.


Κλειδώστε αυτό το βιβλίο τώρα.
Η αποκρυπτογράφηση και η χρήση των απόκρυφων γνώσεων που κρύβονται στις σελίδες του θεωρείται έως και θανατηφόρα.
Όσοι όμως είναι περίεργοι και θέλουν να διαβούν στα σκοτεινά μονοπάτια του, πριν ανοίξουν την πρώτη του σελίδα να έχουν στο μυαλό τους ποιο ήταν το τέλος του Άραβα Αλχαζρέντ ο οποίος και έγραψε το Νεκρονομικόν.
Ο μάγος που γεννήθηκε νεκρός, είδε τον κόσμο πέρα από τον δικό μας ,μίλησε με τα αλλόκοτα πλάσματα του και άκουσε τον βόμβο της κακοήθης λαλιάς του.
Ο κύριος Αντωνιάδης μας παρουσιάζει την ιστορία του αλλά και τις περιπέτειες όλων όσων είχαν την περιέργεια να ανοίξουν το καταραμένο βιβλίο.

Το ισχυρότερο βιβλίο μαγείας.

Είστε έτοιμοι να περιηγηθείτε στις σελίδες του;
Εγώ σας προτρέπω να το κάνετε γιατί είναι ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει στις βιβλιοθήκες όλων των αναγνωστών, στο ράφι με την καλή λογοτεχνία.

Όταν ένα βιβλίο σε ταξιδεύει, σε διδάσκει και ταυτόχρονα σε βυθίζει στις σελίδες του, νιώθοντας να έχεις αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό το βιβλίο έχει τελικά εκπληρώσει στον σκοπό του. 




2 σχόλια:

Κατερινα Κοφινά είπε...

Εξαιρετικη κριτικη βικυ μου

mariageorgia pantazi είπε...

Θα ήθελα να τυπωθεί και με τόν αυθεντικό τίτλο δηλαδή. Τό ουρλιαχτό Αl Azif

Δημοσίευση σχολίου