RSS

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Book review
Mary Zolotaki
 
Αν κάτι πέτυχε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι να αδημονείς να μάθεις τι ακριβώς έγινε εκείνη τη νύχτα...Τη νύχτα που η μικρότερη αδελφή της δεκαεφτάχρονης Τόνι δολοφονείται, κι εκείνη, μαζί με τον φίλο της Ράιαν, καταδικάζονται άδικα σε 17 χρόνια φυλάκιση φέροντες από τη δικαιοσύνη ως οι δολοφόνοι της.
Η ιστορία από κει και πέρα είναι λίγο πολύ αυτή που κάθε αναγνώστης φαντάζεται. 17 χρόνια μετά, οι 2 νεαροί αποφυλακίζονται, προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τη δολοφονία και στο τέλος η ιστορία μας οδηγείται στη λύτρωση με την αποκάλυψη της αλήθειας.
Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο, νομίζεις πως πρόκειται για ένα καθαρά αστυνομικό θρίλερ κάτι το οποίο δε θεωρώ ότι κυριαρχεί ως χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου βιβλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που δε χρησιμοποίησα την περίληψή του αυτούσια εδώ. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου εστιάζει στις σχέσεις της Τόνι με την αδερφή και την οικογένειά της πριν τη δολοφονία, για το bullying που υφίσταντο οι έφηβοι από τους συνομηλίκους τους, από τη δυσκολία επιβίωσης μέσα στη φυλακή αλλά και το πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί η προκατάληψή σε βάρος κάποιου. Κοινώς το βιβλίο προσεγγίζει πιο πολύ τον κοινωνικό χαρακτήρα της ιστορίας παρά την επίλυση του γρίφου της δολοφονίας.
Στα θετικά του βιβλίου, θα συγκατέλεγα το μικρό στοιχείο της ανατροπής που εμπεριέχεται στο κίνητρο της δολοφονίας (όχι στο/α πρόσωπο/α που την διέπραξε/αν, που πιστεύω ότι οι περισσότεροι καταλαβαίνουν από την αρχή του βιβλίου), το ότι σε κρατάει σε αγωνία στο μεγαλύτερο μέρος του κι ότι διαβάζεται πολύ εύκολα χωρίς να σε κουράζει. Κάνει μια «κοιλιά» στη μέση που δίνει μεγάλη έκταση σε καθημερινά γεγονότα εντός της φυλακής που δεν εξυπηρετούν κάπου αλλά σε αποζημιώνει το συναίσθημα που νιώθεις όταν φτάνει να εξηγήσει επιτέλους πώς σκοτώθηκε η κοπέλα. Να σημειωθεί ότι ενώ από την αρχή ο αναγνώστης μαθαίνει ότι η αδελφή της Τόνι δολοφονήθηκε και εκείνη είναι αθώα, ωστόσο φτάνουμε περίπου στη μέση του βιβλίου για να μάθουμε πώς βρέθηκε το πτώμα και με ποιον τρόπο σκοτώθηκε. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχω μικρότερο αδερφό και ταυτίζομαι με την ηρωίδα, αλλά σε κάθε περίπτωση όταν διάβασα τη σκηνή που βρήκε η Τόνι το πτώμα της αδερφής της ανατρίχιασα…
Το συστήνω ανεπιφύλακτα κι εύχομαι καλό διάβασμα σε όποιον το επιλέξει!!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου