RSS

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΡΕΒΕΚΚΑ

Book review
Βικυ Τάσιου

Υπάρχουν κάποια βιβλία που όσες φορές κι αν τα διαβάσεις πάντα η γοητεία της ιστορίας τους θα σε κάνει να ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο και θα σε οδηγεί κάθε φορά σε μία νέα θάλασσα συναισθημάτων.
Η Ρεβέκκα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πολύ αγαπημένα μου βιβλία.

Έτσι λοιπόν σήμερα το πρωί αποφάσισα για μία ακόμα φορά να εξερευνήσω αυτή την ανεκτίμητη ιστορία.

Και κάθε φορά που το κάνω συνειδητοποιώ το μεγαλείο αυτού του έργου.
Το Ρεβέκκα είναι ένα μυθιστόρημα της Βρετανίδας συγγραφέα Δάφνη Ντι Μωριέ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1938. Το best-seller αυτό, μεταξύ των δύο κυκλοφοριών του 1938 και 1965, πούλησε 2,829,313 αντίτυπα. Το βιβλίο,επίσης, διασκευάστηκε και έγινε ταινία με τον ομώνυμο τίτλο, σκηνοθετημένη από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, η οποία κέρδισε και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το 1938, ψηφίστηκε το πιο αγαπημένο βιβλίο της χρονιάς από το American Booksellers Association.
Θεωρώ, ότι και να πω για αυτό το αριστούργημα θα είναι πραγματικά λίγο.
Είναι από εκείνα τα γοτθικά και συνάμα ρομαντικά και μελαγχολικά μυθιστορήματα που σε κάνουν υπερήφανο σαν αναγνώστη.
Ένα βιβλίο οδυνηρά τέλειο.
Ένα αριστούργημα ρομαντισμού, αγωνίας και μυστηρίου.
Είναι από εκείνα όμως τα βιβλία που οι κριτικοί της εποχής του δεν εκτίμησαν τον πλούτο του καθώς δεν αγάπησαν ιδιαίτερα την ιστορία του και το κατέταξαν στα ρομαντικά μυθιστορήματα.
Κατά την άποψή μου το μεγαλειώδες αυτό έργο πέρασε στο πάνθεον της κλασικής λογοτεχνίας και δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να το έχει διαβάσει και να το αμφισβητήσει αυτό.
Η αφήγηση ξεκινά με τη φράση: «Χτες το βράδυ είδα στον ύπνο μου πως ξαναγύρισα στο Μαντερλέι...», μια φράση που  εξιστορείται από την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου της οποίας το όνομα δεν μαθαίνουμε ποτέ.
Με γραφή αρκετά μελαγχολική αλλά και ταυτόχρονα με αρκετά στοιχεία γοτθικού μυστηρίου ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει τι συνέβη Μαντερλέι.
Να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Να εξερευνήσει τη γοητεία αυτού του σπιτιού σπιθαμή προς σπιθαμή.
Ο Maxim De Winter είναι ο χήρος μιας όμορφης και μυστηριώδους γυναίκας που ονομάζεται Rebecca και η ανώνυμη γυναίκα, η οποία είναι η αφηγήτρια της ιστορίας μας θα  τον παντρευτεί και θα τον ακολουθήσει στο Μαντερλει.
Ένα συναρπαστικό δράμα με ποιητική και ζωντανή γραφή.
Τους ήρωες μπορείτε να τους ακούσετε, να τους αγγίξετε, να νιώσετε τους χτύπους της καρδιάς τους αλλά και να αφουγκραστείτε τους φόβους τους
Η αφήγηση είναι τόσο ζωντανή που θα νιώσετε και εσείς ότι είστε κάτοικος αυτού του σπιτιού.
Θα αισθανθείτε ότι  ακούτε τις ανάσες της Ρεβέκκας.
Μέσα σε μία ατμόσφαιρα ζοφερή με αρκετές ανατροπές αλλά και με έναν υποδόριο τρόμο θα ανακαλύψουμε ένα πραγματικό διαμάντι της κλασικής λογοτεχνίας.
Ένα μυθιστόρημα που θα σε κάνει να το λατρέψεις.
Ένα μαγευτικό ανάγνωσμα που δεν χορταίνω την ανεκτίμητη αξία του.
Είναι από τα βιβλία που όσες φορές και αν το διαβάσω πάντα θα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο στους τραγικούς ήρωες και πάντα θα νιώθω μία μικρή μελαγχολία αλλά και μία μικρή ανατριχίλα κατά την ανάγνωση του.
Η απειλή πλανάται στον αέρα και η Ρεβέκκα είναι παντού. Σαν φάντασμα.
Στοιχειώνει το σπίτι αλλά και τις ζωές των ηρώων.
Η κεντρική μας ηρωίδα οδηγείται λεπτό το λεπτό στην απόγνωση.
Οι περιγραφές της φύσης, του σπιτιού αλλά και των συναισθημάτων των χαρακτήρων είναι πραγματικά εκπληκτικές.
Μια γυναίκα, ένας άνδρας, η σκιά μιας άλλης γυναίκας ,ένα σπίτι και μια κρυμμένη ιστορία συνθέτουν μία εξαίσια γοτθική ιστορία που θα πρέπει να διαβάσουν όλοι οι αναγνώστες.
"Χθες το βράδυ ονειρεύτηκα ότι πήγα ξανά στο Manderley" μία από τις πιο διάσημες φράσεις στην ιστορία της λογοτεχνίας είναι η αρχή μιας ιστορίας για τον έρωτα, για την απώλεια και για τα πάθη που οδηγούν στην καταστροφή.
Ένα αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ.
Στην Αγγλία ψηφίστηκε πρόσφατα ως το πιο αγαπημένο βιβλίο των τελευταίων 225 ετών, ενώ είναι ένα από τα 100 κορυφαία PBS Great American Reads. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου