RSS

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Βίκυ Τάσιου
Book review
 
"Η κόρη του φονιά είναι εδώ.
Εγώ είμαι ο πρώτος.
Θα υπάρξουν και άλλοι"
Αυτές οι λέξεις γραμμένες στο τσαλακωμένο χαρτί που κρατούσε σφιχτά στην παλάμη του ο νεκρός νεαρός άνδρας ήταν αρκετές για να αναστατώσουν για δεύτερη φορά τη ζωή της Νατάσας η οποία αποφασίζει να αποκαλύψει το πραγματικό ένοχο του εγκλήματος για το οποίο κατηγορήθηκε ο πατέρας της πριν από πολλά χρόνια.

Έτσι ξεκινάει και για μας ένα ταξίδι αναζήτησης όπου παρελθόν και παρόν έρχονται να αναμετρηθούν.
Η ήσυχη ζωή στην Κλειτορία μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν μία σειρά δολοφονιών έρχεται να αναταράξει τη ζωή των κατοίκων αλλά και της αστυνομίας.
Η κυρία Μεταξά υφαίνει αριστοτεχνικά ένα αστυνομικό θρίλερ για γερά νεύρα με το δικό της μοναδικό τρόπο.
Τελικά το παρελθόν πρέπει να παραμένει κρυμμένο και σκεπασμένο με τον ιστό της λήθης;
Μήπως είναι προτιμότερο κάποια πράγματα να μην τα σκαλίζουμε γιατί αυτά με τα οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι ίσως κλονίσουν αλλά και ανατρέψουν όλη μας τη ζωή;
Η κεντρική μας ηρωίδα αποφασίζει να γυρίσει στα παγωμένα νερά του μαγευτικού Σπηλαίου των Λιμνών εκεί όπου ξεκίνησε η οικογενειακή της τραγωδία.
Το παρόν ορθώνεται μπροστά της απειλητικό.
Μνήμες και καλά κρυμμένα μυστικά θα έρθουν στο φως γιατί όσο και αν παλεύεις να τα θάψεις ή να τα κρύψεις τόσο βαθιά που κανείς δεν θα τα ανακαλύψει ,αυτά βγαίνουν από μόνα τους στην επιφάνεια.
Η συγγραφέας του βιβλίου πλέκει περίτεχνα ένα αστυνομικό θρίλερ που η ανατροπή έρχεται σε κάθε σελίδα.
Το πρώτο αξιοθαύμαστο σε αυτή την ιστορία είναι ότι διαδραματίζεται στην ελληνική ύπαιθρο, με ήρωες καθημερινούς και ρεαλιστικούς.
Τίποτα σε αυτό το βιβλίο δεν είναι παρατραβηγμένο.
Η ιστορία είναι αρκετά καλογραμμένη και μελετημένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.
Φυσικά για μία ακόμα φορά δεν μπόρεσα να κατορθώσω να βρω τον ένοχο μέχρι τη στιγμή που η συγγραφέας επέλεξε να μου δώσει αυτή την πληροφορία.
Αυτό όμως ήταν και το μοναδικό μου λάθος, γιατί όταν πίστεψα και επαναπαύτηκα ότι επιτέλους βρήκα τον ένοχο, λίγο πριν το τέλος η κυρία Μεταξά έρχεται και μας δίνει ένα τόσο δυνατό χαστούκι με ένα απίστευτα ανατρεπτικό φινάλε όπου ειλικρινά με άφησε με ανοιχτό το στόμα.
Είναι από τα αστυνομικά βιβλία που χαίρεσαι να διαβάζεις γιατί η συγγραφέας δεν προσπαθεί να σε μπλέξει με πάρα πολλά ονόματα ,από την πρώτη σελίδα ξεκινάει η αγωνία και η ένταση κλιμακώνεται στην πορεία.
Είναι από αυτά τα βιβλία που κυριολεκτικά τα ρουφάς μέσα σε μία μέρα, με εξαιρετική πλοκή αλλά και καλοδουλεμένους χαρακτήρες και διαλόγους
Μπορεί φαινομενικά το βιβλίο να είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ,δεν παραλείπει όμως να αφήνει στον αναγνώστη μία πληθώρα μηνυμάτων.
Η ψυχογραφηση των χαρακτήρων έχει γίνει προσεγμένα και κυρίως της κεντρικής ηρωίδας.
Ο κοινωνικός στιγματισμός των οικογενειών των ανθρώπων οι οποίοι έχουν διαπράξει εγκλήματα ήταν για μένα το κραυγαλέο μήνυμα του βιβλίου.
Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί δεν θέλω να φωτογραφίσω την υπόθεση του βιβλίου.
Για μία ακόμα φορά η κύρια Μεταξά μας έδωσε ένα αξιόλογο αστυνομικό βιβλίο για την απόδοση της δικαιοσύνης που πολλές φορές μπορεί να έρχεται αργά ή που μπορεί να μην έρθει ποτέ.
Καθηλωτικό, ανατρεπτικό με μικρές στιγμές χιούμορ όπου ήταν απαραίτητο και με ένα φινάλε το οποίο στην κυριολεξία με άφησε άφωνη.
Λίγο πριν το τέλος όταν συνειδητοποίησε ο αναγνώστης τον πραγματικό ένοχο σε εκείνο το σημείο ήταν εξαιρετικές και ανατριχιαστικές οι περιγραφές που αποδόθηκαν.
Με το δικό της ξεχωριστό τρόπο η συγγραφέας του βιβλίου χωρίς ανούσιες και περιττές λεπτομέρειες και περιγραφές έρχεται να μας χαρίσει μία αστυνομική ιστορία που θα σας καθηλώσει και θα σας εγκλωβίσει στον ιστό της ανθρώπινης ψυχολογίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου