RSS

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ

Roula Karampourniotou
Book review
 
Η Άντα είναι μια δυναμική, ανεξάρτητη, γεμάτη όνειρα νεαρή κοπέλα με μοναδικό στυλ, που σπουδάζει σχέδιο μόδας σε μια σχολή στην Αθήνα. Πληγωμένη βαθιά στο παρελθόν, προσπαθεί να πετύχει το όνειρό της, χτίζοντας ένα αδιαπέραστο τείχος γύρω της, σε οτιδήποτε μπορεί να την πληγώσει ξανά.
Ο Δημήτρης είναι ένας εγωκεντρικός, προκλητικός γυναικοκατακτητής που σπουδάζει μουσική στην ίδια σχολή. Επαναστάτης, κουβαλάει τους δικούς του δαίμονες, που προσπαθεί να υποτάξει με την αλαζονική του συμπεριφορά.
Η έλξη ανάμεσά τους είναι ακατανίκητη. Όσο ο Δημήτρης την πολιορκεί, τόσο η Άντα αντιδρά κι αντιστέκεται. Η μάχη όμως είναι άνιση και ο πόθος θα κάμψει γρήγορα τις αντιστάσεις της κοπέλας. Εντούτοις η Άντα επιμένει να κρατήσουν τη σχέση τους αυστηρά σεξουαλική. Ο Δημήτρης, που δεν έχει γνωρίσει ως τώρα γυναίκα που να μην υποκύψει στη γοητεία του, πεισμώνει. Τη διεκδικεί συνεχώς κι επιμένει να ανακαλύψει, τι είναι αυτό που την πλήγωσε τόσο ώστε να αποφεύγει κάθε συναισθηματική επαφή στις σχέσεις της.
Ένα ακόμη κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία, είναι ο Άγγελος, ένας ανερχόμενος μουσικός, λιγάκι ανώριμος, που ζει στη Μαδρίτη. Θα γνωριστούν με την Άντα μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και θα αναπτύξουν μια δυνατή φιλία μεταξύ τους. Αυτό ο Δημήτρης δεν θα το δει με πολύ καλό μάτι, μιας και δεν πιστεύει στη φιλία ανάμεσα σε άτομα διαφορετικού φύλου.
Ένα βιβλίο γεμάτο έρωτα και πάθος, μόδα και μουσική που η υπόθεσή του διαδραματίζεται στην Αθήνα, αλλά σε ταξιδεύει και σε πολλά όμορφα μέρη. Από την Αθήνα στην Αράχοβα κι από τη Μαδρίτη στο Εδιμβούργο και στο Λονδίνο, ανάμεσα σε περιηγήσεις γραφικών τοποθεσιών και μουσείων, ο Δημήτρης Ελευθεριάδης, προσπαθεί με χίλιους τρόπους να "ξεκλειδώσει" την παγωμένη καρδιά της Άντας Αλιβιζάτου και να την κάνει να "αφεθεί".
Από τις πασαρέλες της μόδας και τον Αλεξάντερ Μακ Κουίν, ως τη Victoria Secret και μέσα σε ατμοσφαιρικά μπαρ υπό τους ήχους ροκ μουσικής, η σχέση του ζευγαριού ωριμάζει και αλλάζει μορφή. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, επιδρά θετικά στη ζωή του και προσπαθούν μαζί να επουλώσουν τα τραύματά τους.
Το βιβλίο ανήκει καθαρά στην ερωτική λογοτεχνία. Είναι γραμμένο με ωμή και προκλητική γλώσσα, με τολμηρές, πικάντικες ερωτικές σκηνές και περιγράφει τη σχέση ενός σύγχρονου, νεαρού ζευγαριού βασισμένη πρωταρχικά στη σαρκική επαφή. Ο φόβος τους να μην πληγωθούν, τους οδηγεί στο σεξ της μιας βραδιάς και τις περιστασιακές σχέσεις.
Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, περιέχει κεφάλαια από τη ματιά της Άντας, του Δημήτρη αλλά και του Άγγελου. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο αναγνώστης γνωρίζει πώς αντιλαμβάνονται σημαντικά γεγονότα, οι τρεις ήρωες της ιστορίας.
Κατορθώνει να μεταφέρει το κλίμα και την ατμόσφαιρα της ζωής των νεαρών φοιτητών περιγράφοντας τις συνήθειές τους, με διάλογους αυθεντικούς, ρεαλιστικούς και μάγκικους.
Ο αναγνώστης, αν ξεπεράσει το άφθονο ερωτικό στοιχείο της ιστορίας, και την προκλητική γλώσσα, θα μπορέσει να δει την ουσία κάτω από την επιφάνεια. Θα ανακαλύψει τις ευαισθησίες της Άντας, του Δημήτρη, του Άγγελου και των υπολοίπων προσώπων που πλαισιώνουν τους ήρωες. Θα γνωρίσει τις φοβίες και τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τις απογοητεύσεις των νέων παιδιών που ξεκινούν την ενήλική τους ζωή. Τη σχέση τους με το σεξ, το συναίσθημα, το ρόλο που παίζει η μόδα, η μουσική και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή τους.
Καθώς είναι το πρώτο μυθιστόρημα της κας Αντρέου, υπάρχουν κάποιες αδυναμίες διατύπωσης και ίσως κάποιες επαναλήψεις. Παρόλα αυτά, το βιβλίο είναι ιδιαίτερο και το συγγραφικό της μέλλον, πολλά υποσχόμενο.
Το βιβλίο είναι το πρώτο από τη σειρά Desires και οι λάτρεις του ερωτικού μυθιστορήματος δεν πρέπει να το χάσουν.
Αγαπημένη μου φράση: "Άσε με να σε αγαπήσω, μωρό μου!"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου