RSS

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΚΥΝΗΓΟΙ ΖΩΗΣ

Roula Karampourniotou
Book review
 
''Ξεχάστε τα τρυφερά λόγια και τις ρομαντικές σκηνές! Σ' αυτή την ιστορία κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι το πάθος! Το ωμό, κυνικό, σκληρό, φλογερό πάθος που σε κάνει να δίψας για περισσότερα! Πάθος για εξουσία, πάθος για εκδίκηση, πάθος για κατάκτηση, πάθος για ζωή! Μια ιστορία σαν του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στην πιο διεστραμμένη της μορφή''.
Το κείμενο αυτό αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και δεν έχω βρει κανέναν απολύτως λόγο να το διαψεύσω.
Πραγματικά, το βιβλίο είναι γρήγορο, έντονο, γεμάτο από σκηνές φλογερού, καυτού σεξ, οξείς διαπληκτισμούς με ωμό λεξιλόγιο και σκληρές σκηνές πάλης και εκτελέσεων της μαφίας.
Με βρώμικο λεξιλόγιο και άφθονο σαρκασμό τα δύο κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, η Βαλεντίν και ο Κίλιαν, που προέρχονται από δύο οικογένειες που μισούνται θανάσιμα, μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι έρωτα και μίσους, μπαίνοντας παράλληλα στο στόχαστρο εχθρών που καιροφυλακτούν στο σκοτάδι της νύχτας.
Οι μάχες που καλούνται να δώσουν δεν αφορούν μόνο τον πόλεμο μεταξύ τους ή τη διαμάχη με τους εχθρούς που αποσκοπούν στη χρόνια βεντέτα των Άνταμς και Μορέι, αλλά οι μεγαλύτερες σχετίζονται με τη μάχη με τον εαυτό τους.
Θα πρέπει να ξεπεράσουν όχι μόνο το μεταξύ τους μίσος, αλλά και να αντιμετωπίσουν από κοινού τους εχθρούς που έχουν επενδύσει σ' αυτήν την αντιπαλότητα. Θα πρέπει να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες, τα πιστεύω και τα θέλω τους. Θα πρέπει να κυνηγήσουν τη ζωή και να την κατακτήσουν. Από θήραμα που έχουν καταλήξει σ' αυτόν τον αγώνα για εξουσία, να κερδίσουν την ευτυχία, να γίνουν κυνηγοί ζωής.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε διαφορετικά μέρη πολλά από τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους. Σε κακόφημους δρόμους, περιθωριακά μοτέλ, οχυρωμένες επαύλεις σε Μπράιτον και Μάντσεστερ, ιδιωτικά γυμναστήρια εκπαίδευσης και προπόνησης των ανθρώπων της νύχτας, χλιδάτα νυχτερινά κέντρα στο Λονδίνο αλλά και υπερπολυτελή ξενοδοχεία στο Μαϊάμι, το δράμα παίρνει μορφή και υπόσταση και μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο του πλούτου, της εξουσίας, της διαφθοράς και της Μαφίας.
Η συγγραφέας στο πρωτόλειό της, τολμά να αγγίξει ένα δύσκολο θέμα που αφορά την ευρωπαϊκή μαφία και να μιλήσει δια στόματος των ηρώων του βιβλίου με γλώσσα ωμή και ίσως ορισμένες φορές χυδαία, θέλοντας να αποδώσει, όσο πιο πιστά γίνεται τους χαρακτήρες που εμπλέκονται σ' αυτήν. Παράλληλα τους πλάθει περισσότερο ανθρώπινους. Κοινούς θνητούς που πονούν, μισούν, ερωτεύονται, μάχονται, ζουν τη ζωή τους στα άκρα.
Μπορεί να υπάρχει γενικότερα μια υπερβολή, αλλά ποιος γνωρίζει με ακρίβεια τι συμβαίνει στα άδυτα της μαφίας; Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα τι σχέσεις έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους και τι συμμαχίες;
Τα κεφάλαια, γραμμένα τα περισσότερα από τη ματιά της Βαλεντίν, εναλλάσσονται με κεφάλαια τριτοπρόσωπης αφήγησης και μόνο προς το τέλος του βιβλίου υπάρχουν και μερικά γραμμένα από την πλευρά του Κίλιαν. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ποικιλία στην αφήγηση και πολύπλευρη εικόνα του δράματος από διαφορετικές οπτικές.
Με δράση γρήγορη, σκηνές πολύ παραστατικές, διαλόγους ζωηρούς και καθόλου επιτηδευμένους, το βιβλίο θα μπορούσε άνετα να αποτελούσε μια κινηματογραφική ταινία περιπέτειας. Η λεπτομέρεια στις κινήσεις των ηρώων αλλά και των προσώπων που τους περιβάλλουν, σου δημιουργούν εικόνες που προβάλλουν μπροστά σου ολοζώντανες.
Μικρά λάθη στην επιμέλεια, ευτυχώς δεν σου στερούν την απόλαυση του αναγνώσματος. Λίγη περισσότερη προσοχή θα ήθελα στη σύνταξη των προτάσεων, καθώς κάποιες φορές δεν αποδίδεται στο σωστό υποκείμενο η ενέργεια του ρήματος της πρότασης.
Το βιβλίο μοιάζει περισσότερο με ξένη μεταφρασμένη λογοτεχνία, στην οποία συναντάμε πιο συχνά αυτού του είδους τη θεματολογία. Θεωρώ επίσης, ότι δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Ιδίως αν ο αναγνώστης δεν είναι εξοικειωμένος με τη φρασεολογία του υποκόσμου ή αν τον ενοχλούν οι αρκετά περιγραφικές ερωτικές σκηνές.
Πρόκειται πάντως για μια διαφορετική, ιστορία αγάπης που ανθίζει και παίρνει υπόσταση μέσα στη σκληρότητα του κόσμου της μαφίας και αξίζει να διαβαστεί.
Τελικά είναι ικανοί να ερωτευτούν και να αγαπήσουν, αυτοί οι άνθρωποι που αφαιρούν ζωές με απίστευτη ψυχρότητα;
Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του βιβλίου!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου