RSS

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Τελειώνοντας αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, αναρωτήθηκα ποια είναι τα κατάλληλα λόγια να το περιγράψω, ώστε να μπορέσω να αποδώσω όλη τη μαγεία που με τύλιξε στις σελίδες του και να μην χάσει τίποτα από τη γοητεία του;
Η κληρονόμος του ποταμού αφηγείται την ιστορία της Φιλίτσας, που γεννήθηκε σε ένα χωριό δίπλα στις όχθες του Αχέροντα και μεγάλωσε ακούγοντας τους μύθους και τις δοξασίες που αφορούσαν το Βασιλιά, όπως ονομάζουν το ποτάμι.
Η Φιλίτσα, κόρη μιας γυναίκας ελευθέρων ηθών και ενός εγωιστή, ακαμάτη, σκληρού ανθρώπου, του Αυγουστή, παρατημένη από τη μητέρα της, μεγαλώνει με τη γιαγιά της τη Φιλιώ, γνωρίζοντας την απαξίωση και την αδιαφορία του πατέρα της, αλλά και των υπόλοιπων κατοίκων του χωριού. Πηγαίνει στο σχολείο με τους αδελφοποιτούς φίλους της, την Ειρήνη, το Φώτη και το Βάσο, και περνά μαζί τους τον ελεύθερο χρόνο της. Δένεται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας μαζί τους και νιώθει ότι την νοιάζεται και κάποιος πέρα από τη γιαγιά της.
Εκεί στις όχθες του Βασιλιά, θα γνωριστεί με μία αιθέρια ύπαρξη, τη Λευκοθέα, που θα αλλάξει συθέμελα τη ζωή της. Μετά την προδοσία που βιώνει, κυνηγημένη από την αδικία και την ντροπή, προσπαθώντας να καταλαγιάσει τον πόνο της καρδιάς και του μυαλού, θα βρει ανακούφιση στην λευκή οπτασία, που θα της γλυκάνει τον πόνο και θα της γιάνει τις πληγές. Κοντά στη Λευκοθέα, θα ανακαλύψει όλα τα σπάνια βότανα που φυτρώνουν στην περιοχή και θα μάθει όλες τις θαυματουργές συνταγές με τις θεραπευτικές ιδιότητες. Παράλληλα θα διδαχτεί πολλές κρυμμένες σοφίες της ζωής από την προστάτιδά της.
Γλιτώνοντας από βέβαιο θάνατο και από την αγριότητα του πατέρα της, φεύγει για την Αθήνα στο σπίτι κάποιων συγγενών της μητέρας του Βάσου, αρχικά ως υπηρέτρια και εκεί λαμβάνει χώρα η μεταμόρφωσή της από το αγριοκάτσικο του χωριού στην κομψή δεσποινίδα Ρόζα.
Έχοντας χάσει ό,τι αγαπάει πια η Ρόζα, ατσαλώνεται και μεταμορφώνεται σε μια φιλόδοξη κι αδίστακτη γυναίκα. Οι συνταγές της Λευκοθέας σύντομα γίνονται γνωστές στην καλή κοινωνία της Αθήνας και η Ρόζα εκπληρώνει σιγά σιγά όλα της τα όνειρα και αποκτά το πρώτο της κατάστημα με καλλυντικά. Ο δρόμος της θα διασταυρωθεί με παλιούς γνώριμους και θα φέρει καινούρια πρόσωπα στη ζωή της, που θα της σταθούν πολύ χρήσιμα στην εδραίωση του ονόματός της ως γκουρού της ομορφιάς. Αποκτά το πρώτο της σαλόνι ομορφιάς, το Rosaline, που σύντομα θα γίνει μια πολύ επικερδής και ισχυρή επιχείρηση. Η ταραχώδης ζωή της, της προσφέρει και της στερεί την ευτυχία κατά καιρούς, έντονα πάθη και μεγάλες συγκινήσεις.
Η δολοφονία της Ρόζας Παλαιολόγου στο σήμερα, γίνεται αφορμή να γνωριστούν η εγγονή της, Λευκή με τον ιδιωτικό ερευνητή Χρήστο Βαράγκη. Η έρευνα, φέρνει πιο κοντά τους δύο νέους, όμως εχθροί από τα περασμένα και μυστικά που γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν, θα σταθούν εμπόδια στη σχέση τους.
Ένας μυστήριος γρίφος που έχει αφήσει η Ρόζα γραμμένος με το αίμα της, θα οδηγήσει το νεαρό ζευγάρι κοντά στο Βασιλιά και οι δοξασίες γύρω από το σκήπτρο του, που φαίνεται ότι αναζητά ο δολοφόνος, υφαίνουν ένα σφιχτοδεμένο μυστήριο, που αποκαλύπτεται μόνο στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του παραμυθένιου μυθιστορήματος, είδα ολοζώντανες εικόνες και με πλημμύρισαν χιλιάδες συναισθήματα. Είδα το Βασιλιά χολωμένο, να βγάζει στις όχθες του τις ομίχλες και να μετατρέπουν το τοπίο σε θολό όνειρο.
Ένιωσα το άρωμα της αγριοτριανταφυλλιάς να πλημμυρίζει τα ρουθούνια μου. Είδα μέσα από τη γκρίζα καταχνιά του ποταμού να αναδύεται η λευκή μορφή της Λευκοθέας.
Ένιωσα το δράμα της Φιλίτσας, την αγριότητα του πατέρα της, είδα οργισμένο το Ζαγρέα και άκουσα το χτύπημα του σκήπτρου. Ανατρίχιασα στην περιγραφή του μαύρου καβαλάρη, και των αδηφάγων Κηρών. Μαγεύτηκα από τη σπηλιά και το αντάμωμα των τριών ποταμών.
Είδα με τα μάτια της φαντασίας μου να περνούν από μπροστά μου, διάσημες προσωπικότητες της εποχής, όπως η Τζένη Καρέζη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Μελίνα Μερκούρη, αλλά και ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Περιοδικά της εποχής όπως το Φαντάζιο και το Ρομάντζο, οίκοι μόδας όπως η Μαίρη Κουάντ, μοντέλα όπως η Τουίγκι και περιγραφές της μόδας, των χτενισμάτων και του μακιγιάζ μου έφεραν γλυκές αναμνήσεις από την αξέχαστη δεκαετία του '60.
Η γραφή λυρική, σχεδόν ποιητική, με πολλές λέξεις ντοπιολαλιάς με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Η πλοκή σφιχτή και τα ποικίλα πρόσωπα, συνδεδεμένα με μαγικό τρόπο. Όλοι μοιάζουν ένοχοι και ταυτόχρονα αθώοι. Εξαιρετικά δοσμένοι χαρακτήρες με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, ανθρώπινοι και συνάμα δημιουργήματα του μυαλού.
Θρύλοι και δοξασίες που αφορούν τον ποταμό που διέσχιζε τον Άδη, δημιουργούν ένα μαγευτικό παραμύθι που σε κρατάει αιχμάλωτο στις σελίδες του, από την αρχή ως το τέλος με αμείωτη ένταση κι ενδιαφέρον.
Πολλά συγχαρητήρια στην συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου Α' για το υπέροχο, μαγικό ταξίδι που μου πρόσφερε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου