RSS

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΑΝΤΕΛΑ

Book review
Roula Karampournitou
 
Η Μυστική Δαντέλα περιγράφει τη ζωή μιας κοπέλας που ενηλικιώθηκε απότομα, δέχτηκε πολλά χτυπήματα από τη ζωή της, αλλά δεν παραιτήθηκε και προσπάθησε να αλλάξει το πεπρωμένο της.
Η Ελισσώ μεγαλώνει φτωχικά σε ένα απομονωμένο νησί.

Ο πατέρας της έγινε αλκοολικός μετά τον πνιγμό του αδερφού του και κοροϊδευτικά τους αποκαλούν ''η οικογένεια του μπεκρή''.
Απογοητευμένη από τη δειλία του νέου που αγαπάει, μετά το θάνατο του πατέρα της, βρίσκει σωτηρία για την οικογένειά της το γάμο της με τον επιχειρηματία Λέανδρο Βραχνό, που έχει έρθει στο νησί από τη Σμύρνη. Ο Βραχνός από την πρώτη στιγμή που τη βλέπει παθαίνει εμμονή μαζί της και παρά τα διπλάσια χρόνια που την περνάει, τη ζητάει για γυναίκα του.
Η Ελισσώ με βαριά καρδιά αποφασίζει ότι είναι η μόνη λύση για να μεγαλώσουν σωστά τα αδέρφια της και παντρεύεται τον Βραχνό. Μετά το γάμο, ο άντρας της δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο και βγάζει πάνω της όλες τις διαστροφές του. Η ζωή μαζί του είναι μια κόλαση αλλά τα υπομένει όλα προκειμένου να βλέπει τα αδέρφια της να μεγαλώνουν υγιή. Κρυμμένα μυστικά, δολοπλοκίες, λανθασμένες επιλογές φέρνουν την Ελισσώ ένα βήμα πριν το θάνατο, αλλά με τη βοήθεια ενός προσώπου που στην ουσία θέλει να την ξεφορτωθεί, επιβιβάζεται κρυφά σε ένα καράβι και φτάνει στον Πειραιά. Εκεί έχουν φτάσει ήδη οι πρώτοι πρόσφυγες από την καταστροφή της Σμύρνης και ανάμεσα τους παίρνει καινούργιο όνομα και ταυτότητα. Στόχος της πια να εκδικηθεί όλους όσους την έφεραν σ' αυτή τη θέση και την κατάντια. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να αποκτήσει χρήματα και δύναμη. Η Ελισσώ που αγωνίζεται νυχθημερόν για να μαζέψει τα χρήματα που θα τη βοηθήσουν, το πείσμα και η περηφάνια της, η αγωνιστικότητα της αλλά και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα γνωρίσει, θα την βοηθήσουν να κατορθώσει αυτό που θέλει. Να γίνει ισχυρή και να επιστρέψει για εκδίκηση.
Μια γυναίκα που αγωνίστηκε να πάρει πίσω όσα της στέρησαν, που δέχτηκε πολλά απανωτά χτυπήματα από τη ζωή, έκανε πολλές λάθος επιλογές, έχασε αγαπημένα πρόσωπα και κέρδισε άλλα, που στάθηκαν δίπλα της σύντροφοι κι αρωγοί στον αγώνα της.
Μια ιστορία που σου προκαλεί έντονα συναισθήματα, σε κάνει να κλάψεις για τα δεινά της Ελισσούς, να τη θαυμάσεις για το θάρρος και το πείσμα της, την αγάπη της για τους δικούς της ανθρώπους. Είναι ένας ύμνος για τη φιλία και την ανιδιοτελή αγάπη, ένας καταπέλτης για αυτούς που καταριούνται κι εύχονται τα χειρότερα για τους άλλους.
Ένα μυθιστόρημα με ωραία πλοκή που το διακατέχει το αίσθημα δικαιοσύνης και δικαίωσης. Που λυτρώνει, αλλά κρατάει τα μυστικά του κρυμμένα για πάντα!

Περιγραφή:
Σαν μυστική δαντέλα κεντήθηκε η ζωή της Ελισσώς, δίνοντάς της πόνο και μεγάλες απώλειες. Από κορίτσι μεταμορφώθηκε σε γυναίκα - σε μια μυστηριώδη γυναίκα κι απ΄το νησί βρέθηκε - το 1922- στον Πειραιά και στο μπορντέλο της μαντάμ Χαρίκλειας κι από κει στην Αθήνα! Στόχος της, να γίνει ισχυρή! Έτσι η Φτώχεια έγινε Πλούτος, η Καλοσύνη μετατράπηκε σε Μίσος, η Αγάπη σε Οίκτο και ο Θάνατος σε Ζωή! Το πλήρωμα του χρόνου δεν είχε έρθει μόνο για την επιστροφή της Ελισσώς στο νησί, αλλά και για να πληρώσουν όσοι της έκλεψαν τη ζωή. Τα μυστικά που βάφτηκαν με αίμα έπρεπε να αποκαλυφθούν και τη θέση της εκδίκησης, στην καρδιά της Ελισσώς, να πάρει η Λύτρωση!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου