RSS

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΑΕΝΑΗ ΜΑΧΗ - ΑΝΟΔΟΣ

Maria Tsiakalou
Book review
 
«Η Άνοδος » είναι το δεύτερο μέρος της σειράς «Αέναη μάχη» της Άννας Σπανογιώργου από τις εκδόσεις Πηγή. Η πρωταγωνίστρια της σειράς, η Κάτια, καλείται να λύσει τα θέματα που δημιουργήθηκαν στο προηγούμενο βιβλίο και να συνεχίσει της ζωής της.
Αναγκάζεται να προχωρήσει μπροστά, με στόχο τη θετική εξέλιξη των γεγονότων που τη βασανίζουν. Έχοντας ήδη φτάσει στο κατώτατο όριο με την «Πτώση», η λύση είναι μόνο μία: η «Άνοδος».
Η πορεία προς τα επάνω είναι δύσκολη. Πρέπει να γίνουν σωστές επιλογές σε πρόσωπα και καταστάσεις, για να επέλθει η ισορροπία. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι σκοτεινοί υπερασπιστές και από την άλλη οι κουβαλητές του φωτός. Φαινομενικά οι σκοτεινές δυνάμεις σε βάζουν σε πειρασμούς και άσχημες σκέψεις ενώ αντίθετα τα πλάσματα του φωτός σου προσφέρουν ελπίδα. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς. Ο αναγνώστης δε μπορεί να αποφασίσει ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός της ιστορίας. Το κυνήγι εξουσίας, τα συμφέροντα και η επικράτηση - κυριαρχία του δυνατού, οδηγούν σε παραβιάσεις κανόνων.
Όταν δε τηρούνται η τάξη και οι νόμοι, όλα γίνονται άνω κάτω. Η Κάτια, όμως, θέλει αρμονία και ασφάλεια. Με όπλο της την τόλμη και τη θέληση, δεν υποτάσσεται και προσπαθεί να βρει τη δύναμη να αλλάξει την νέα τάξη των πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί. Θα τα καταφέρει; Θα βρει συμμάχους που θα την βοηθήσουν να αντισταθεί στα τάγματα;
Η πτώση είναι η εσωτερική μάχη του εαυτού μας, ενώ η άνοδος η αισιοδοξία. Η συγγραφέας σε αυτό το δεύτερο βιβλίο, εμβαθύνει κι άλλο την ιστορία της. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου συναντάμε μικρά κειμενάκια με τη μορφή γνωμικών ή διδάγματος, τα οποία προϊδεάζουν τον αναγνώστη τι θα ακολουθήσει στις επόμενες σελίδες. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται με τη σειρά, ένα σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την οπτική της Κάτιας και ένα σε τριτοπρόσωπη. Όλο αυτό το «παιχνίδι» κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση και αγωνία. Η γραφή της Άννας Σπανογιώργου, όπως και στο πρώτο μέρος, είναι πλούσια, άμεση και γλαφυρή. Οι ήρωες πολλοί –παλιοί και νέοι– με πολύ όμορφα και ιδιαίτερα ονόματα. Στο τελευταίο κεφάλαιο είναι άκρως κινηματογραφική η αφήγηση, που μας ανεβάζει την αγωνία στα ύψη σχετικά με την κορύφωση της ιστορίας στο τρίτο και τελευταίο μέρος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου