RSS

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

ΑΛΥΚΕΣ ΣΙΩΠΕΣ

Book review
Pantelis Topalidis
 
Η Ηλέκτρα και ο Δημήτρης με τόπο δράσης την Θεσσαλονίκη του 1935,ζουν τον απόλυτο έρωτα, κόντρα στους δύσκολους καιρούς και τους διαφορετικούς κόσμους από τους οποίους προέρχονται.
Παράλληλα, γινόμαστε μάρτυρες της δικτατορίας,του Β'παγκόσμιου πολέμου,της Κατοχής,της Αντίστασης και του Εμφύλιου πολέμου,με άλλα λόγια σε καθετί που στιγμάτισε με μελανά χρώματα την Ελλάδα του 20ου αιώνα.
Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, άλλη μια ιστορία αγάπης,συνδυασμένο με ιστορικές καταγραφές... Είναι κάτι πολύ παραπάνω... Αν επέλεγα μια μόνο λέξη για να το περιγράψω, χωρίς υπερβολή θα ήταν αριστούργημα!
Η συγγραφέας, μέσα από μια εντυπωσιακή και ενδελεχή έρευνα σχετικά με την ιστορία του τόπου μας,μας παραδίδει ένα μυθιστόρημα που μας αφορά όλους και μας υπενθυμίζει πολλά.
Έχει ψυχογραφήσει εξαιρετικά τους ήρωες της και η πλοκή του έργου της είναι δουλεμένη με λεπτότητα και σεβασμό, τόσο προς την ιστορία μας, όσο και προς τον ίδιο τον αναγνώστη.
Ένα πικρό αλλά συνάμα ελπιδοφόρο ανάγνωσμα, που απεικονίζει στο έπακρο τον σπαραγμό, την παραίτηση και την απελπισία της τότε εποχής.
Στον αντίποδα των άδικων και τρομακτικών καιρών όμως, μιλάει και για ξεχασμένα ιδανικά και για ότι υπάρχουν άνθρωποι που κατορθώνουν να είναι ευτυχισμένοι, ακόμα και όταν γύρω τους όλα καταρρέουν!
Και όταν ο θάνατος καραδοκεί παντού,ο έρωτας, είναι συνώνυμο της ίδιας της ζωής!
Η δημιουργός του βιβλίου δεν διστάζει να περιγράψει με σκληρό τρόπο σε τι κτήνος μπορεί να μεταμορφωθεί ο άνθρωπος, άσχετα από εκάστοτε πίστη και ιδεολογία και σε τι καταστροφικό παραλογισμό, φτάνει τους πάντες το μίσος και ο φανατισμός.
Επιπλέον, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι η απόρροια του κάθε πολέμου δεν έχει να κάνει μόνο με τα ερείπια που αφήνει στο πέρασμα του, αλλά υπάρχουν και χειρότερα συντρίμμια, εκείνα της ψυχής...
Και όταν η ίδια σου η αξιοπρέπεια έχει υποστεί το χειρότερο πλήγμα,τίποτα δεν θυμίζει αυτό που ήσουν κάποτε.
Οι άλικες σιωπές, κάποτε ντύνονται με πράξεις και λόγια και όλα αλλάζουν ανεπανόρθωτα...
Η Κλαίρη Θεοδώρου με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αξία της και δικαιολογεί περίτρανα την θέση που της αξίζει στο λογοτεχνικό στερέωμα!
Ανυπομονώ για το επόμενο!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου