RSS

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΗΣ ΡΟΔΕΣΙΑΣ

Book review
Roula Karampourniotou


Σε μία φανταστική χώρα, τη Ροδεσία, ο βασιλιάς Έντουαρντ έχοντας χάσει την αγαπημένη του γυναίκα λίγο πριν φέρει στον κόσμο το παιδί τους, χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του και ορκίζεται ότι δεν θα αγαπήσει άλλη γυναίκα ποτέ.
Τα χρόνια όμως περνούν και τα βασιλικά του καθήκοντα απαιτούν να χαρίσει έναν διάδοχο. Για το λόγο αυτό συμφωνεί να παντρευτεί τη Μάντριγκαλ που έχει τα κατάλληλα προσόντα. Η κοπέλα, έχει χηρέψει κι αυτή λίγες ώρες μετά το γάμο της με κάποιον που αγαπούσε πολύ κι έχει κλείσει επίσης τις πόρτες στον έρωτα. Κι ενώ ο γάμος τους γίνεται για πολιτικές σκοπιμότητες, μεταξύ τους υπάρχει αδιαμφισβήτητη σεξουαλική έλξη και δείχνουν να ταιριάζουν πολύ ως χαρακτήρες.
Το όνομα της Μάντριγκαλ όμως κουβαλά μια σκοτεινή μοίρα. Η ίδια βαδίζει στα χνάρια της προκατόχου του ονόματός της, καθώς κι ο Έντουαρντ δεν της αποδίδει τον τίτλο της βασίλισσας με το γάμο τους.
Θα μπορέσει να αποφύγει η Μάντριγκαλ το πεπρωμένο της συνονόματης της;
Αυτοί οι δύο πληγωμένοι άνθρωποι, από τον άδικο χαμό των αγαπημένων τους, θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολλές από τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στον εαυτό τους, για να αλλάξουν τη μοίρα τους και να συναντήσουν επιτέλους την ευτυχία.
Το μαργαριτάρι της Ροδεσίας είναι από εκείνα τα παραμύθια με δυστυχισμένους βασιλιάδες και θλιμμένες πριγκίπισσες.
Από εκείνα που οι άντρες αγαπούν παράφορα, αλλά αργούν να το συνειδητοποιήσουν και οι γυναίκες ερωτεύονται ολοκληρωτικά και δίνουν τα πάντα για την ευτυχία του αγαπημένου τους.
Από εκείνα τα παραμύθια που ο βασιλιάς είναι καλός και φροντίζει το καλύτερο για τους υπηκόους του και οι υπήκοοι τον σέβονται και τον εκτιμούν απεριόριστα.
Πού μιλάει για φυλές και μεικτούς ανθρώπους που αναπνέουν και κάτω από το νερό. Για μυθικά μαργαριτάρια και υπερφυσικές δυνάμεις.
Από εκείνα τα παραμύθια που δεν έχουν δράκους και κακές μάγισσες, αλλά νεράιδες, ξωτικά και παράξενα πλάσματα που θέλουν την ειρήνη και τη χαρά στον κόσμο.
Από εκείνα που σε συναρπάζουν, που σε κάνουν να χαμογελάς όσο τα διαβάζεις, σε συγκινούν βαθύτατα από το μέγεθος της αγάπης και της αυτοθυσίας των ερωτευμένων και σε αφήνουν με δάκρυα στα μάτια κι ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη.
Το μαργαριτάρι της Ροδεσίας είναι κι ένας ύμνος για την ακεραιότητα των χαρακτήρων και την άδολη άνευ όρων αγάπη. Αγάπη για το ταίρι, την οικογένεια, τον λαό σου, τον πλησίον σου. Ένας φόρος τιμής για τα πλάσματα που διαφέρουν και για τα ξεχωριστά τους χαρίσματα, σαν τους Σέλκις.
Μια ιστορία που είναι γεμάτη ελπίδα και θαύματα και δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή και στην αγάπη.
Το μαργαριτάρι της Ροδεσίας, με γέμισε τρυφερότητα, με συγκίνησε και με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη αν κι όχι απόλυτα χορτασμένη. Ήθελα κι άλλο, λίγο ακόμη, να τους χορτάσω.
Η γραφή σχεδόν ποιητική χωρίς να γίνεται κουραστική, με σωστά ελληνικά, ζωντανούς διαλόγους και γλαφυρές περιγραφές, ολοκληρώνουν την παραμυθένια ιστορία και δημιουργούν ένα τρυφερό ανάγνωσμα.
Γίνονται αναφορές στη διλογία Νοέλια της συγγραφέως και αμέσως δημιουργείται η επιθυμία να διαβάσεις και το πριν από τον Έντουαρντ και τη Μαντριγκαλ.
Από τα λίγα βιβλία που δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια, που το τελείωσα σχεδόν μέσα σε μια μέρα.
Maria Stefanou, συγχαρητήρια. Ήταν ένα γλυκό, τρυφερό, απολαυστικό κι όμορφο ταξίδι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου