RSS

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΖΑΝΑ

Book review
Roula Karampouniotou 

Μια κληρονομιά εκατό χιλιάδων ευρώ. Τρεις κληρονόμοι ετερόκλητοι μεταξύ τους και ένας ιδιότυπος όρος: η εξιχνίαση της δολοφονίας της εγγονής του εκλιπόντος.
Ένας Άγγλος λόρδος, ο Έντουαρντ, μια όμορφη γυναίκα μπλεγμένη σε παράνομες δραστηριότητες, η Ζέτα και μια υπερπροστατευμενη υιοθετημένη μεγαλοκοπέλα των δυτικών προαστίων, η Ελενίτσα, θα μπλεχτούν σε μια περιπέτεια που θα τους οδηγήσουν τα χνάρια του παρελθόντος.
Η γιαγιά του Έντουαρντ γνωρίζει αλλά δεν μιλάει. Το παρελθόν των δύο κοριτσιών συνδέεται με κάποιο τρόπο με τη ζωή του εκλιπόντος και η γηραιά οικονόμος αρνείται πεισματικά να βοηθήσει.
Ξεκινώντας την αφήγηση από το 1930 σε ένα ορεινό χωριό των Ιωαννίνων και εναλλάσσοντας τα κεφάλαια από το παρόν στο παρελθόν, η συγγραφέας εντείνει το ενδιαφέρον και δεν σε αφήνει να βαρεθείς. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και θα χρειαστεί ενδελεχής έρευνα στο παρελθόν του Ζάνα για να φτάσουν στην αλήθεια.
Από το καφενείο του χωριού, στην επαρχία του Σέιν κι από κει στην Αθήνα, αποκαλύπτεται η ιστορία ενός έρωτα καταδικασμένου και μονόπλευρου. Ενός έρωτα που θα αποβεί ολέθριος για τις οικογένειες των προσώπων που αφορά.
Ενός έρωτα που θα γίνει η αιτία όλων των κακών.
Η ιστορία του Ζάνα Αλεξάνδρου είναι καθηλωτική
Σε κάνει να προβληματιστείς για πολλά πράγματα.
Σε διχάζει.
Σε κάνει να αναρωτηθείς αν η αγάπη είναι λυτρωτική ή καταστροφική.
Αν αξίζει να κάνεις τα πάντα για αυτήν.
Αν τελικά αξίζει να πληρώσεις για τα κρίματά σου, στο όνομα της αγάπης.
Αν αξίζει το τίμημα της εκδίκησης.
Το βέβαιο είναι ένα.
Τίποτα δεν μένει ατιμώρητο και με κάποιο τίμημα η ζωή θα σου ξεπληρώσει και τον πόνο και την αδικία.
Τα συναισθήματα που βιώνεις, ποικίλα και ανάμικτα. Από λύπηση για το μικρό Ζάνα, σε συμπάθεια για το αγόρι, θαυμασμό και απέχθεια. Ξανά και ξανά, όχι απαραίτητα με την ίδια σειρά κάνουν τον κύκλο τους καθ' όλη την πορεία της ζωής του Ζάνα, που γινόμαστε μάρτυρες. Ανάλογα συναισθήματα σου προκαλούν και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στη ζωή του Ζάνα.
Έρωτες, πάθη, μίση, κακουχίες, εκδίκηση, όλα σε χορταστικές δόσεις, σε κάθε κεφάλαιο. Κρυμμένα καλά μυστικά και παράξενες φιγούρες και πρόσωπα ολοκληρώνουν την ιστορία.
Οι ανατροπές συνεχείς και καθώς τα μυστικά αποκαλύπτονται ένα ένα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αναπάντεχο και ανατρεπτικό τέλος.
Ένα βιβλίο που με καθήλωσε. Ένα βιβλίο απίστευτα ενδιαφέρον και αγωνιώδες, που δεν με άφησε να βαρεθώ στιγμή, παρά τον μεγάλο όγκο του. Ελάχιστα μικρά λαθάκια στην επιμέλεια, δεν με πτόησαν καθόλου.
Ένα βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου