RSS

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΖΙΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ELSA PAZOLIDOU
<<Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ>>

Τα μυθιστορήματα που μιλούν για το Παρίσι,έχουν έμφυτο τον ρομαντισμό,την γλυκύτητα,έχουν μία καλλιτεχνική μυρωδιά που πλανιεται στον αέρα!
Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό φαρμακείο που στεγάζεται σ ένα πλωτό πλοίο,στις όχθες του Σηκουάνα!

Ο Ζαν Περντι είναι" γιατρός"! Γιατρός -βιβλιοπωλης!Γιατρεύει κάθε πονεμένη καρδιά,βοηθάει το συναίσθημα και τη λογική των "ασθενών" του, να βγουν στην επιφάνεια,με έναν πολύ απλό τρόπο!Τους δίνει το σωστό βιβλίο για να γίνουν καλά!Διεισδύει μέσα τους,σε μόλις δυο λεπτά,και πάντα πετυχαίνει τη σωστή συνταγή!
Η εγκατάλειψη προ εικοσαετίας από την αγαπημένη του, ήταν αρκετή για να παρασυρθεί από πικραμένα συναισθήματα και δυστυχώς να μην μπορέσει να γιατρέψει τον εαυτό του!Ένα γράμμα κλειστό,όλα αυτά τα είκοσι χρόνια,δεν τόλμησε να το ανοίξει!
Ήρθε η στιγμή να το κάνει κι αμέσως ξεπήδησαν από μέσα ορμητικες οι τύψεις και οι ενοχές,κάνοντας τον να πάρει μία μεγάλη απόφαση!Να φύγει!
Αυτό το ταξίδι γίνεται για τον Ζαν, ο καλύτερος δάσκαλος του εαυτού του!Του ανοίγει τον εσωτερικό του κόσμο,εμφανίζεται με χιλιάδες αναμνήσεις,στιγμές, αλήθειες,ολα αυτά που ήταν καλά βολεμενα στην τελευταία ίνα της καρδιάς του!
Αντιμετωπίζει πρόσωπο με πρόσωπο πια τα ευάλωτα σημεία του,αναγνωρίζει τις "φωτογραφίες"του, συνομιλεί με τις απογοητεύσεις του,αναγκάζεται να αντικρίσει καθαρά και ξαστερα πια, στα μάτια,την ίδια την ζωή του!
Αντιλήφθηκε ότι αυτές τις δύο εικοσαετίες,μετά την φυγή της αγαπημένης του,μετατρεπόταν σε πέτρα!Απλώς επιβίωνε,δεν έκανε τίποτα αλλο!Έψαχνε ν αγγίζει, χωρίς να πονάει!Και το είχε καταφέρει!!!!Άγγιζε μία γλυκιά θλίψη! Συνειδητοποιήσε την αδυναμία του να ζει την κάθε πολύτιμη μέρα του,στο έπακρο!Θυμήθηκε πόσο απέφευγε τη ζωή!Έθαψε βαθιά μέσα του την αγάπη,την νοσταλγία!
Όλα όμως τώρα του φανερώθηκαν και τον ξύπνησαν από τον λήθαργο της απλής,σκετης και "νεκρής και άδειας" επιβίωσης!
Ένα βιβλίο ρομαντικο,με τα συναισθήματα να τρέχουν σε κάθε σελίδα και να μην ξέρεις ποιο να "πρωτοπιασεις"!Το κλαμα διάχυτο σε κάθε νοσταλγική διαδρομή!
Το γαλλικό παριζιάνικο ταμπεραμέντο σε μαγεύει,παρόλο που η συγγραφέας είναι Γερμανίδα!
Ένα βιβλίο αργό,στατικό σε δράση,αλλά πλούσιο σε συναίσθημα!
Σε κάποια σημεία κουραστικό,κατά την άποψή μου πάντα,δίχως να με έλκει,λόγω της υπερβολικής υπεραναλυσης του εσωτερικού κόσμου των ηρώων του!
Ιδανικό για λάτρεις του είδους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου