RSS

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ΚΕΛΛΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
<<Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ>>

Αυτό το βιβλίο δεν θα το λατρέψετε. Αυτό το βιβλίο δεν είναι ο εφηβικός σας έρωτας. Είναι η γειτονοπούλα φίλη που ποτέ δεν βγήκε από το μυαλό σας.Και θα γυρίζει στη σκέψη σας ξανά και ξανά.
Την πρώτη φορά που πήρα αυτό το βιβλίο στα χέρια μου, το άνοιξα με τον φόβο που μας χαρακτηρίζει όταν ξέρουμε ότι κάτι πρόκειται να πονέσει.

Ασχολείται με ένα πολύ ευαίσθητο θέμα , γεμάτο τραγωδίες απ'όποια πλευρά κι αν το κοιτάξεις. Είμαι ειλικρινής: δεν ήθελα να το διαβάσω. Αλλά, ρίχνοντας μια ματιά σε 3 τυχαία σημεία όπως κάνω πάντα, δεν είχα άλλη επιλογή, η γραφή του συγγραφέα με αιχμαλώτισε. Χωρίς πομπώδεις φράσεις, αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον. Χωρίς αιμοδιψείς περιγραφές, ζωγραφίζει παραστατικότατα την αλλοτρίωση της ανθρώπινης φύσης. Συγκινεί, πικραίνει, προβληματίζει, χωρίς ουδεμία ανάγκη να σοκάρει. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να σοκαριστεί ο αναγνώστης από μια φανταστική ιστορία τόσο γεμάτη με τραγωδίες και σκληρότητα που στο τέλος της να ξεφυσήξει όλο ανακούφιση λέγοντας "όλα καλά, δεν είναι δα και τόσο χάλια η κατάσταση στην πραγματικότητα...". Το ζήτημα είναι ο αναγνώστης να νιώσει τον ρεαλισμό της πραγματικότητας στην απλότητά του. Γιατί αυτή η απλότητα τρυπώνει στη σκέψη και μένει εκεί. Αυτή η απλή παραστατικότητα συμβαδίζει με την καθημερινότητα και δίνει στο δράμα την ανθρώπινη διάστασή του. Σε απλές στιγμές, σε καθημερινές συνήθειες, οι χαρακτήρες του βιβλίου αυτού καθαιρούν τα δεδομένα μας και μας κερνούν απλόχερα προβληματισμό. Αυτή είναι και η επιτυχία του.
Αυτό το βιβλίο θα μείνει αρκετό καιρό μαζί σας, σιωπηλό και διακριτικό στο περιθώριο, περιμένοντας εκείνες τις στιγμές που θα ξεπηδά στις σκέψεις σας χωρίς να το περιμένετε, γιατί η ουσία του, το μήνυμά του, είναι η αλλοτρίωση του είναι μας, είτε από τις νόρμες που υπηρετούμε όπως ο Πιράτσι, είτε από την υπέρβαση των ορίων μας όπως η γυναίκα του Βιτόρια, είτε από τις επιλογές μας που θυσιάζουν ή μη κομμάτια του ανθρωπισμού μας όπως ο Σουλεϊμάν. Ίσως σε κάποια στιγμή διλήμματος να δείτε και έναν από αυτούς τους τρεις εικονικούς χαρακτήρες μέσα στο πλήθος, να σας κοιτάζει όλο νόημα, όπως η γυναίκα του Βιτόρια στην αγορά της Κατάνια.

(3,5 στα 5 αστέρια)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου