RSS

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΛΕ - ΚΥΚΛΟΙ ΑΠΟ ΘΡΥΨΑΛΑ

Book review
Maria Tsiakalou
 
Το βιβλίο «Μπλε - Κύκλοι από Θρύψαλα» της συγγραφέως Στάλως Φωτιάδου είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας «Μπλε», από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Το βιβλίο είναι σαν ένα γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Μαράντη και των απογόνων της, το οποίο φτάνει έως και τρεις γενιές μετά. Η ιστορία ξεκινά με τον Ιάσονα Μαράντη, συνεχίζεται με τον γιο του Στέφανο και τρεις γιους Παύλο, Λέανδρο και Φίλιππο.
Η πλοκή κυρίως επικεντρώνεται σε δυο ιστορίες, του Φίλιππου και του Παύλου με τις συζύγους τους και τα παιδιά τους.
Ο Παύλος δε τόλμησε να υψώσει το ανάστημα του στον πατέρα του, δείλιασε και κατέληξε σε ένα γάμο ψεύτικο, βαμμένο με αίμα. Οι τύψεις και οι ενοχές τον μετατρέπουν σε έναν υπέροχο προστατευτικό πατέρα και σύζυγο.
Ο Φίλιππος, αντίθετα, ως ερωτευμένος έφηβος, δεν επέτρεψε τη χειριστική συμπεριφορά του πατέρα του να τον επηρεάσει. Αντιστάθηκε στο όνομα της αγάπης, επέλεξε τον ερχομό του παιδιού του, όντας ο ίδιος ακόμη παιδί, απομακρύνθηκε από την πατρική στέγη και την οικονομική ευμάρεια της οικογένειάς του και στήριξε τις αποφάσεις του, περήφανα. Ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις, βοήθησε τη γυναίκα του Λιλή και αγκάλιασε τον γιο του. Εμπιστεύτηκε, αγάπησε, προδόθηκε.
Η Λιλή προερχόμενη από οικογένεια χωρίς γερές βάσεις και αρχές, γίνεται μάνα σε πολύ μικρή ηλικία. Νιώθει ανασφαλής για τα πάντα, είναι ανώριμη και αδύναμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ζωής της. Απογοητευμένη, βαίνει σε μια επιπόλαιη και απερίσκεπτη πράξη, η οποία θα καταστρέψει το γάμο της. Ο Φίλιππος, ερωτευμένος και πληγωμένος από τη Λιλή, τη διώχνει από το σπίτι και τη ζωή του γιου τους. Αφοσιώθηκε στο μεγάλωμα του γιου του και επέλεξε για σύζυγο και μητέρα του παιδιού του την Τζένη, η οποία αγάπησε πολύ και τους δυο τους. Με την ηρεμία, την κατανόηση και την ασφάλεια που ξεχειλίζει η προσωπικότητα της, βοήθησε πατέρα και γιο να προχωρήσουν τις ζωές τους.
Ο παράφορος και απόλυτος έρωτας, αυτός που εμφανίζεται μια φορά στη ζωή του ανθρώπου, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τα ψυχολογικά απωθημένα. Ανικανοποίητα συναισθήματα, πόθοι και επιθυμίες βγαίνουν στην επιφάνεια και θα προκαλέσουν αναστάτωση στους ήρωες. Το ασυγχώρητο λάθος της Λιλής, οδήγησε τον Φίλιππο στην παράνοια και την τρέλα. Η Λιλή πάντα ήταν η «Αχίλλειος πτέρνα» του, η αδυναμία του, ο έρωτας που ποτέ δεν ξέχασε. Όταν η Λιλή μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια επιστρέφει, θα αναμετρήσουν τις δυνάμεις τους. Ο Φίλιππος τρέμει την επιστροφή της. Ποιος θα βγει πιο δυνατός; Ο έρωτας ή το μίσος;
Το «Μπλε - Κύκλοι από Θρύψαλα» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο αντιφατικά συναισθήματα και εύθραυστες ισορροπίες, Κακοποίηση, απαγορεύσεις, μυστικά, ψέματα, προδοσίες και δολοπλοκίες παρόντα σε όλη την αφήγηση. Τα στερεότυπα και οι λανθασμένες αντιλήψεις για το "καλό" του άλλου οδηγούν τους ήρωες σε κατεστραμμένα όνειρα και αβέβαιο μέλλον. Η αλήθεια όμως πάντοτε βγαίνει στο φως, ποτέ δεν μένει κρυμμένη για πάντα.
Η κυρία Στάλω Φωτιάδου καταφέρνει να δημιουργήσει έντονες εικόνες στον αναγνώστη, μέσα από μια σφιχτοδεμένη και πυκνογραμμένη πλοκή, με πολλές ανατροπές. Μας ταξιδεύει στις ζωές των πρωταγωνιστών και γινόμαστε μάρτυρες της εξέλιξής τους. Τα δυνατά συναισθήματα των ηρώων τα χρωματίζει με "Μπλε" όμορφες παρομοιώσεις. Ο θυμός έγινε τρικυμία, η λύπη καταιγίδα κι η ευτυχία άλλοτε ναυάγιο κι άλλοτε, καλοκαιρινός ουρανός.
Οι Κύκλοι του Μπλε, οι Κύκλοι της ζωής που επηρεάζονται από το μαγικό ραβδί της μοίρας, τα Θρύψαλα που αφήνει ο εγωισμός, τα ψέματα, η προδοσία και οι ενοχές, αλλά και η αγάπη και ο έρωτας μας ταξιδεύουν παρέα με την οικογένεια Μαράντη. Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου