RSS

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΟΙ ΜΑΚΑΡΙΟΙ

Book review
Maria Tsiakalou
 
Το βιβλίο «Οι Μακάριοι» είναι το νέο βιβλίο του Μάριου Δημητριάδη, από τις Εκδόσεις Bell. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Αλέξανδρος, ένας δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη, με το χαρτί του διορισμού του για την καινούρια σχολική χρονιά να γράφει "Δημοτικό Σχολείο Μακαρίων Νήσων".

Η ιστορία ξεκινά σε μια σπηλιά με ένα δυνατό και ταυτόχρονα σκοτεινό πρόλογο, συνεχίζεται με μια σύντομη σκηνή στην όμορφη Θεσσαλονίκη και καταλήγει σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, τη Μακάρια. Το νησί αυτό ανήκει σε ένα σύμπλεγμα τριών νησιών, τις λεγόμενες Μακάριες Νήσους ,οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στη Νάξο και τη Δονούσα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών ακατοίκητων βραχονησίδων με διαφορετικές ονομασίες από αυτές του βιβλίου, για τις οποίες υπάρχουν αναφορές στην Ελληνική μυθολογία. Κατά τον Ησίοδο τα νησιά των Μακάρων ήταν τόπος των «ολβίων ηρώων», δηλαδή των ευτυχισμένων ηρώων, οι οποίοι δεν πεθαίνουν , αλλά εξακολουθούν να ζουν στα νησιά αυτά σε κατάσταση «μακαριότητας». Είναι εξαιρετικά δημιουργική η ιδέα του Μάριου Δημητριάδη να τοποθετήσει εκεί την ιστορία του και ιδιαίτερα πρωτότυπη να τροποποιήσει τον χάρτη για τις ανάγκες του βιβλίου.
Από την πρώτη στιγμή που φτάνει ο Αλέξανδρος στη Μακάρια, αντικρίζει την παράξενη συμπεριφορά των μονίμων κατοίκων του νησιού που τις περισσότερες φόρες τον κάνουν να αισθάνεται παρείσακτος. Συνάντα ακατανόητα γι’ αυτόν περιστατικά στην καθημερινότητά του και, μετά από μια σειρά μεταφυσικών γεγονότων, η περιέργεια και ο φόβος τον οδηγούν στην αναζήτηση απαντήσεων. Θα έρθει αντιμέτωπος με τραγικές και ζοφερές καταστάσεις, σκότος και έρεβος πέρα από κάθε λογική. Η θέα του όμορφου ηλιοβασιλέματος της Μακάριας από ψηλά, έρχεται σαν σε αντίθεση με την ασχημία της συμπεριφοράς των κατοίκων. Το νησί περιβάλλεται από απότομη και βραχώδη ακτογραμμή, σκηνικό ανατριχιαστικά ιδανικό για ταινία τρόμου. Η κορύφωση της ιστορίας είναι δραματική και το τέλος αναπάντεχο.
Ο τρόπος γραφής του Μάριου Δημητριάδη, σε αυτό το βιβλίο, έχει μια ενδιαφέρουσα και θετική εξέλιξη. Χρησιμοποιεί πολλά όμορφα επίθετα και παρομοιώσεις για να περιγράψει την ροή της ιστορίας, χωρίς να γίνεται κουραστικός και υπέρ-λυρικός. Οι χαρακτήρες είναι ιδιαίτεροι, σκοτεινοί αλλά ταυτόχρονα μυστηριώδεις. Στην αρχή κάθε κεφαλαίου , συναντάμε αρχαία Ελληνική αρίθμηση, που την ακολουθούν μικρά στιχάκια - γνωμικά, τα οποία είναι αποσπάσματα βιβλίων /τραγουδιών/ λόγια μεγάλων προσωπικοτήτων ακόμη και δελφικές εντολές. Τα κειμενάκια αυτά προϊδεάζουν τον αναγνώστη στην διαμόρφωση μια μικρής ιδέας για το τι θα ακολουθήσει στις επόμενες σελίδες. Το εξώφυλλο είναι απόλυτα ταιριαστό με την ιστορία και προσωπικά το θεωρώ εξαιρετικό.
Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία του φανταστικού. Είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ πασπαλισμένο με υποχθόνιο τρόμο και μεταφυσικό μυστήριο. Γεμάτο δράση, ένταση και αγωνία μαγνητίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με συνέπεια να μη μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του. Ο συγγραφέας μας χαρίζει μια ιστορία με φόντο το Ελληνικό τοπίο, με στοιχειά από την Ελληνική Μυθολογία και επιρροές από τον Χ. Φ. Λάβκραφτ. Σαν λογοτεχνική ιδέα είναι πρωτότυπη και το ταξίδι στη Μακάρια άκρως απολαυστικό και ψυχαγωγικό για τους λάτρεις του είδους.
Εύχομαι, το νέο βιβλίο του κ. Δημητριάδη, να αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό και ανυπομονώ να διαβάσω την συνέχεια του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου