RSS

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
της Patricia Highsmith 


Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2014.
Διάρκεια: 96΄.
Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19 Ιουνίου 2014 (Ελλάδα)

Εισπράξεις: 4,5 εκατομμύρια USD
Σκηνοθέτης: Hossein Amini
Προσαρμογή από: Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου της Patricia Highsmith
Ηθοποιοί
Βίγκο Μόρτενσεν- Chester MacFarland
Κίρστεν Ντανστ - Colette MacFarland
Όσκαρ Άιζακ - Rydal
Ντέιζι Μπέβαν - Lauren
Ντέιβιντ Γουαρσόφσκι Paul Vittorio


Ατμοσφαιρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ στην οθόνη φέρνει τους χολιγουντιανούς σταρ Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ και Οσκαρ ¬Άιζακ, στην Ακρόπολη και στο παλάτι της Κνωσού, δίνοντας ελληνικό άρωμα σε ένα καλοκουρδισμένο θρίλερ. Μυστήριο, φόνοι, πλαστές ταυτότητες, ζήλια και κρυφά ερωτικά πάθη ζωντανεύουν στην Αθήνα και στα Χανιά της δεκαετίας του ’60, με τα «Δυο Πρόσωπα του Ιανουαρίου».
Στην Αθήνα του 1962 ένα ζευγάρι Αμερικανών τουριστών γνωρίζει έναν ξεναγό συμπατριώτη τους, ο οποίος δέχεται να τους βοηθήσει όταν εκείνοι μπλέκονται σε ένα φόνο. 



Κορυφαία συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, η Αμερικανίδα Πατρίσια Χάισμιθ μπορεί να έγινε διάσημη για τη σειρά βιβλίων της με πρωταγωνιστή τον γοητευτικό αμοραλιστή Τομ Ρίπλεϊ, υπέγραψε όμως ένα μεγάλο αριθμό εξίσου¬ συναρπαστικών διηγημάτων και μυθιστορημάτων αγωνίας, ανάμεσα¬ στα οποία και το παρθενικό της «Strangers on a train», το οποίο ο Άλφρεντ Χίτσκοκ μετέφερε το 1951 στο σινεμά («Ο Άγνωστος του Εξπρές»). Η στακάτη γραφή, η περιγραφή ενός βυθισμένου στη βία και την απληστία κόσμου, κυρίως όμως οι διφορούμενοι, κυνικοί χαρακτήρες –όλα λογοτεχνικό σήμα κατατεθέν της– δίνουν το «παρών» και στο μυθιστόρημα «Τα δυο πρόσωπα του Ιανουαρίου» του 1964, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εξελίσσεται σε Αθήνα και Κρήτη. 


Η Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 φαντάζει ελάχιστα ειδυλλιακή στα μάτια του Τσέστερ ΜακΦάρλαντ, ενός Αμερικανού που έχει διαφύγει από την πατρίδα του κατηγορούμενος για οικονομική απάτη. Περιφέρεται¬ μαζί με τη νεαρή σύζυγό του Κολέτ στα αξιοθέατα της καλοκαιρινής Αθήνας, όπου συναντά τον συμπατριώτη του ξεναγό Ράινταλ, ο οποίος συνοδεύει το ζευγάρι στην υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι και δειπνεί μαζί τους. Όταν όμως ο Τσέστερ αντιπαρατίθεται βίαια και σκοτώνει έναν ντετέκτιβ που τον αναζητά ανά την Ευρώπη και απειλεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ο ακούσιος μάρτυρας Ράινταλ δέχεται πρόθυμα να τον βοηθήσει. Μαζί με την Κολέτ, καταφεύγουν στην Κρήτη και αναζητούν τρία νέα, πλαστά διαβατήρια για να διαφύγουν από τη χώρα.
Σε κοσμοπολίτικο ντεκόρ το ψυχολογικό θρίλερ είναι γεμάτο ανατροπές και απρόβλεπτες συμπεριφορές λόγω των σκοτεινών χαρακτήρων του.


Τα τρία πρόσωπα της ταινίας
ΤΣΕΣΤΕΡ ΜΑΚΦΑΡΛΑΝΤ
Φιλόδοξος κι επιτήδειος απατεώνας, ο μεσήλικος Αμερικανός αλλάζει όνομα για κάθε του απάτη. Το ταξίδι του στην Ελλάδα μετατρέπεται σε λαβύρινθο, από τον οποίο δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει.
ΚΟΛΕΤ ΜΑΚ ΦΑΡΛΑΝΤ
Η σύζυγος του Τσέστερ είναι μια όμορφη και μοιραία γυναίκα, κατά πολλά χρόνια νεότερή του. Παρότι γνωρίζει τις απάτες του συζύγου της, συνεχίζει να μένει μαζί του και να απολαμβάνει τα «αγαθά» της σχέσης τους.
ΡΑΪΝΤΑΛ ΚΙΝΕΡ
Ο νεαρός Αμερικανός ξεναγός είναι το πιο αινιγματικό κομμάτι του τρίο. Έχει μετοικήσει στην Ελλάδα προσπαθώντας να ξεπεράσει την ερωτική προδοσία της Άγκνες και τη σκληρότητα του πατέρα του.



ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
Συγγραφέας: Highsmith Patricia
Εκδότης: Άγρα
Σειρά βιβλίου: Αστυνομική Λογοτεχνία
Ημερ/νία έκδοσης: 2/2013
Σελίδες: 371
Τίτλος πρωτοτύπου: The Two Faces of January



"Στα "Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου" ο νεαρός Αμερικανός Ράυνταλ Κήνερ πέφτει πάνω σ' έναν άντρα που σέρνει ένα πτώμα στο διάδρομο αθηναϊκού ξενοδοχείου. Χωρίς δεύτερη σκέψη, παίρνει το πτώμα και βοηθάει τον άντρα να το μεταφέρει σε μια αποθήκη. Έτσι ξεκινάει μια ιστορία που είναι τόσο απίθανη όσο και πειστική". (Πέτερ Χάντκε) Έχοντας φύγει από τις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να φυλακιστεί για απάτες, ο Τσέστερ ΜακΦάρλαντ κατέφυγε στην Ελλάδα με τη γοητευτική γυναίκα του, την Κολέτ. Και οι δύο προσπαθούν να έχουν το ύφος αθώων τουριστών στην Αθήνα. Μέχρι τη μέρα που στον πανικό του ο Τσέστερ σκοτώνει, χωρίς να το θέλει, έναν ιδιαίτερα περίεργο αστυνομικό επιθεωρητή, στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου Κίνγκ'ς Πάλας. 

Γιατί ο Ράυνταλ Κήνερ, ένας αργόσχολος και άφραγκος νέος Αμερικανός, που εδώ και λίγο διάστημα παρατηρεί αυτό το ζευγάρι, προτείνει τη βοήθειά του; Ο Τσέστερ περιμένει έναν εκβιασμό, αλλά ο Ράυνταλ μοιάζει να ενδιαφέρεται κυρίως για τη γοητευτική κυρία ΜακΦάρλαντ. Με τον τρόπο αυτό οι τρεις εκτός τόπου Αμερικανοί πρωταγωνιστές της Πατρίτσια Χάισμιθ θα βρεθούν δέσμιοι ο ένας του άλλου, σ' έναν αγώνα προς τον όλεθρο, σε μια απ' αυτές τις ίντριγκες με την αλάνθαστη ακρίβεια όπου διαπρέπει η μυθιστοριογράφος της σειράς του Ρίπλεϋ, του "Γυάλινου κελιού" και άλλων αριστουργημάτων. Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την Ελλάδα των αρχών του '60, ανάμεσα στο καφέ Μπραζίλιαν, το ξενοδοχείο Κίνγκ'ς Πάλας και τη Μεγάλη Βρετανία, το Μουσείο Μπενάκη και τα φτηνοξενοδοχεία της Ομόνοιας, και στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο της Κρήτης και το Ανάκτορο της Κνωσού, που θα γίνει το ανατριχιαστικό σκηνικό ενός φόνου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου