RSS

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη.
2011 ‧ Δράμα ‧ 1 ώ. 42 λ.
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Δεκεμβρίου 2011 (Ελλάδα)
Σκηνοθέτης: Νίκος Κουτελιδάκης
Υποψηφιότητες: Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας

Κινηματογράφου Καλύτερου Α' ανδρικού ρόλου
Βραβεία: Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης ενδυματολογίας
Σενάριο: Γιάννης Ξανθούλης, Βαγγέλης Νάσης
Ηθοποιοί:
Γιάννης Στάνκογλου (Στέφανος Καραμανίδης)
Γιάννης Μπέζος (Μανώλης Λόγγος)
Βίκυ Παπαδοπούλου (Ζωή Λόγγου)
Αντίνοος Αλμπάνης (Λάζαρος Λαζάρου)
Ελένη Κοκκίδου (Παρασκευή)



Ένα βιβλίο που οι απανωτές εκδόσεις του το φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο και ειδικότερα τις μέρες αυτές λόγω των γιορτών.
Σε ένα τραγούδι της η Χάρις Αλεξίου τραγουδά «τα λεφτά μου όλα δίνουν για ένα τανγκό «…και είναι αυτή η μαγεία του χορού, το ερωτικό δέσιμο δύο ανθρώπων που ενώ κρατά κάποιες, λίγες μόνο στιγμές, μένουν όμως ανεξίτηλα για πάντα. Στην καρδιά του αυστηρού υπολοχαγού Καραμανίδη το ερωτικό πάθος για την γυναίκα του συνταγματάρχου του παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες.


Ο αφηγηματικός χρόνος συμπυκνώνεται σε 5 πέντε μέρες, δύο στο παρόν και 3 στο παρελθόν. Ο εργένης Λάζαρος Λαζάρου, ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, υποδέχεται τα Χριστούγεννα του 2002 υπό το βάρος της πρόσφατης κακής είδησης σχετικά με την υγεία του. Τρομοκρατημένος και πασχίζοντας σε μια ύστατη ευκαιρία ζωής πέφτει πάνω σε ένα νεαρό ζευγάρι που συναντά τυχαία σε ένα φαρμακείο. Η όψη του χαμογελαστού νεαρού θα τον γυρίσει 32 χρόνια πριν, σε μια άλλη εποχή. Ο άρρωστος ψυχοσωματικά Λαζάρου θα ταξιδέψει μέσα από τις αναμνήσεις του στην Ελλάδα των Συνταγματαρχών σε κάποια άλλα Χριστούγεννα πολύ μακριά κάπου στον Έβρο, στο στρατόπεδο Λοχαγού Βάτη.


Το σκηνικό αλλάζει και ο στρατιωτικός κόσμος σκιάζει την μέχρι τώρα γιορτινή αθηναϊκή σκηνή. Ο αυστηρός, σκληρός και άμεμπτος συνταγματάρχης Λόγγος, η εύθραυστη, ευαίσθητη και ελαφρώς ψυχολογικά διαταραγμένη Ζωή και ο απεγνωσμένα παθιασμένος, βίαιος υπολοχαγός Καραμανίδης (στον οποίο ενυπάρχει εν κρυπτώ ένα ομοφιλοφυλικό στοιχείο) συγκροτούν ένα τρίγωνο όχι μόνο ερωτικό αλλά και ανεξέλεγκτα παθιασμένο. Ο Λαζάρου είναι ο «διάμεσος», αυτός που σε τρεις μέρες ως δάσκαλος χορού θα μεταμορφώσει τον αδαή υπολοχαγό σε καβαλιέρο για ένα και μοναδικό χορό με την ντάμα της καρδιάς του, τη γυναίκα του διοικητή του.
Ο Ξανθούλης με εξαιρετική μαεστρία στήνει μια ερωτική ιστορία που μέσα της υπάρχουν ευτράπελα επεισόδια ωστε να διακωμωδηθεί το ηθικοχριστιανικό καθεστώς της 21ης Απριλίου και η κενότητα του. Όμως αυτός ο άρρωστος κρατικός μηχανισμός είναι σε θέση οποιαδήποτε στιγμή να καταστρέφει συνειδήσεις και να εξοντώνει αντιστάσεις.



Έτσι ο άμοιρος Λαζάρου θα μάθει τον υπολοχαγό να χορεύει τανγκό και η Ζωή θα παρευρεθεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι του στρατοπέδου κατ’ εντολή του συζύγου της και θα δεχτεί να χορέψει το τανγκό με τον μονόχνωτο και απόμακρο αλλά γοητευτικό υπολοχαγο Καραμανίδη, που θα τους οδηγήσει στην «μια στιγμή για πάντα».
Το 13ο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη έχει μια γλυκόπικρη γεύση που θα μας στροβιλίζει για πάντα με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.

"Το τανγκό των Χριστουγέννων" (Το βιβλίο)
Συγγραφέας/εις: Ξανθούλης Γιάννης
Κατηγορία: ελληνική λογοτεχνία
Ημερ/νία έκδοσης: 11/2011
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελίδες: 173
Γλώσσα βιβλίου: ελληνικά
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Στοιχεία έκδοσης: Ενδέκατη ανατύπωση.


Ένα τανγκό για τα Χριστούγεννα γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο "αμφίσημος" -έτσι κι αλλιώς- αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο. Ένα τανγκό που ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες. Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος Λαζάρου, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών. Έτσι τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, Το τανγκό των Χριστουγέννων, έρχεται στη μεγάλη οθόνη τα Χριστούγεννα του 2011 για να μας μαγέψει. Ο Νίκος Κουτελιδάκης σκηνοθετεί τον ερωτικό αυτό χορό, με τους βασικούς ρόλους να κρατάνε οι: Γιάννης Μπέζος, Αντίνοος Αλμπάνης, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου.
Το τανγκό των Χριστουγέννων (Το βιβλίο)
Συγγραφέας: Ξανθούλης Γιάννης
Κατηγορία: ελληνική λογοτεχνία
Ημερ/νία έκδοσης: 11/11/2015
Εκδότης: Διόπτρα
Αριθμός Σελίδων: 160
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Έτος Έκδοσης: 2015


Ένα τανγκό για τα Χριστούγεννα γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο «αμφίσημος» –έτσι κι αλλιώς– αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο.
Ένα τανγκό που ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες.
Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος Λαζάρου, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών.
Έτσι, τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.

1 σχόλια:

Δημητρης Νικολαου είπε...

δεν τα καταλαβε καλα ο "κριτικος",μαλλον γραφει πριν δει την ταινια.Ουτε υπαρχει "καταγγελια" του οποιου καθεστωτος της εποχης.

Δημοσίευση σχολίου