RSS

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ HORROR ΤΑΙΝΙΕΣ

Μοχθηροί Άη Βασίληδες και σκοτεινές φιγούρες των Χριστουγέννων
Για πολλούς τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν την έναρξη μίας διαφορετικής οπτικής γωνίας στις δυσκολίες και την ρουτίνα της καθημερινότητας.
Η αγάπη, η οικογενειακή θαλπωρή, η  χαλάρωση, τα δώρα, τα στολισμένα σπίτια και οι χαλαρές στιγμές με φίλους συνθέτουν ένα διαδραστικό χιονισμένο περιβάλλον που δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στις ανθρώπινες σχέσεις. Το κλίμα των εορτών βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο αν δεν υπήρχε έστω και ένα βράδυ στον καναπέ με μελομακάρονα και κουβερτούλα μαζί με μία οικογενειακή ταινία, που φυσικά θα έχει θέμα τα Χριστούγεννα.

Silent Night, Deadly Night (1984)

Εδώ έχουμε μία κλασσική περίπτωση μεταμόρφωσης ενός φαινομενικά καλού παιδιού σε αιμοσταγή, ψυχοπαθή δολοφόνου έπειτα από μία πολυετή σειρά αρνητικών γεγονότων. Ο μικρός Billy λοιπόν, εκτός του ότι παρακολουθεί τους γονείς του να δολοφονούνται βάναυσα από έναν άντρα που είναι ντυμένος  Άγιος Βασίλης, τον κλείνουν και σε ένα ορφανοτροφείο οπού εφαρμόζονται άθλιες πρακτικές διαπαιδαγώγησης. Κάπως έτσι δεν αργεί να φτάσει η στιγμή που δημιουργείται ένα διαταραγμένο μυαλό αποφασισμένο να αποδώσει δικαιοσύνη και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την κατάσταση του. Καλογραμμένος χαρακτήρας από τον Paul Caimi που σίγουρα αφήνει ανοικτά ζητήματα για κατά πόσο ο ψυχοπαθής Billy ήταν ένα θύμα των περιστάσεων.

Black Christmas (1974)

Το Black Christmas θεωρείται η πρώτη slasher ταινία του κινηματογράφου η οποία μάλιστα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Halloween αλλά και το Friday the 13th. Η πλοκή ακολουθεί έναν μυστηριώδη δολοφόνο που παρακολουθεί και τρομοκρατεί κορίτσια σε μια φοιτητική εστία θηλέων, όπου διοργανώνουν ένα πάρτι για την παραμονή Χριστουγέννων. Η φωτογραφία είναι αρκετά σκοτεινή και η κάμερα παιχνιδιάρα με πλάνα μέσα από τα μάτια του δολοφόνου αλλά και περίεργες γωνίες λήψης δημιουργώντας ένα κλειστοφοβικό σκηνικό.
Σε σκηνοθεσία Bob Clark ο οποίος ήταν και ο παραγωγός της ταινίας με τα έξοδα της να μην περνάνε τα 620,000 δολάρια ήταν εμπορική επιτυχία και άφησε το δικό της στίγμα καθώς επηρέασε αισθητά πολλά αγαπημένα μεταγενέστερα slasher του χώρου.

Gremlins (1984)

Τα Gremlins σε παραγωγή του Steven Spielberg είναι σίγουρα το μεγαλύτερο όνομα της λίστας. Ο σκηνοθέτης Joe Dante δημιούργησε μία πανέξυπνη παρωδία τρόμου, κυριολεκτικά παρακολουθούμε μία χριστουγεννιάτικη φάρσα με ισορροπημένες δόσεις κωμικού και splatter στοιχείου. Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ο πατέρας ενός αγοριού φέρνει δώρο στο παιδί του ένα παράξενο ζωάκι ονόματι Gizmo. Οι κανόνες φροντίδας του είναι απλοί, προσοχή στο νερό, στο φως και ποτέ μα ποτέ μην του δίνεις τροφή μετά τα μεσάνυχτα. Ο μικρός παραβαίνει τους κανόνες διαβίωσης του περιέργου φίλου του, το γλυκό ζωάκι αποκτάει παράξενες συνήθειες και μαζί με μία ορδή τερατόμορφων μικροσκοπικών πλασμάτων ταράζουν τη ζωή του σπιτιού και της πόλης με τις σκανδαλιές τους που ξεκινάνε από το να απολαμβάνουν μπύρες μέχρι να διαμελίζουν ανθρώπινα μέλη.

Rare Exports (2010)


Στα χιονισμένα βουνά της Φινλανδίας εκατοντάδες μέτρα κάτω από το έδαφος βρίσκεται θαμμένος ο Άγιος Βασίλης. Όχι τον γλυκό χοντρούλη με την πλούσια γενειάδα που όλοι γνωρίζουμε αλλά τον πραγματικό. Αυτός δεν είναι καλοσυνάτος και πρόσχαρος και σίγουρα δεν θέλεις να τον δεις να κατεβαίνει από την καμινάδα σου. Στο ίδιο ύφος με τα Gremlins παρακολουθούμε μία παρωδία του γνωστού μύθου του Άγιου Βασίλη ο οποίος εδώ είναι ένας δαιμονικός γέρος με πολύ άγριες και φονικές διαθέσεις. Η ιστορία ακολουθεί μία ομάδα κυνηγών με επικεφαλή τον πατέρα του μικρού Pietari ύστερα από μια αρχαιολογική έρευνα που καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την απόκοσμη φιγούρα και επιχειρεί να την πουλήσει σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Τα πράγματα βεβαίως δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδίαζαν και τότε είναι που ξεκινάει η φρίκη και το αιματοκύλισμα. Ένα Φινλανδικό διαμαντάκι σε σκηνοθεσία Jalmari Helander που σίγουρα θα σας εκπλήξει θετικά.

Krampus (2015)

Εμπνευσμένο από την Βαυαρική λαογραφία, ο Krampus είναι ένας αποκρουστικός αρχαίος δαίμονας, το ακριβώς αντίθετο του Αϊ Βασίλη για τις γιορτές. Οι στίχοι 'He's gonna find out who's naughty or nice' από το γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία διότι το ανθρωπόμορφο τέρας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αναζητά άτακτα άτομα, ώστε να τα τιμωρήσει. Σκηνοθέτης είναι ο Michael Dougherty και μας παρουσιάζει μία ταινία που έχει καλές ερμηνείες, συμπαθητικό σενάριο και μερικά πρακτικά εφέ που ταιριάζουν ακόμα περισσότερο με το πνεύμα της ταινίας.

Tales from the Crypt: …And All Through the House (1989)

Μια αδίστακτη γυναίκα δολοφονεί τον σύζυγό της την παραμονή των Χριστουγέννων για να επωφεληθεί χρηματικά από την ασφάλειά του. Λίγο μετά την αποτρόπαιη πράξη της, ακούει μια έκτακτη είδηση στο ραδιόφωνο για έναν μανιακό δολοφονικών τάσεων που το έσκασε από ίδρυμα και αλωνίζει στην περιοχή ντυμένος Αϊ Βασίλης. Σύντομα η γυναίκα πολιορκείται από τον σχιζοφρενή αλλά δεν μπορεί να ειδοποιήσει την αστυνομία καθώς το πτώμα του άντρα της κείτεται ακόμα νεκρό στο χολ. Το επεισόδιο είναι σκηνοθετημένο από τον Robert Zemeckis ο οποίος δημιουργεί μία στρεσογόνα κατάσταση για την πρωταγωνίστρια του επεισοδίου αλλά και για τον ίδιο τον θεατή.

Jack Frost (1997) 

Ένας μανιακός δολοφόνος οδηγείται στον τόπο της εκτέλεσης του. Είναι Χριστούγεννα, χιονίζει και η περιορισμένη ορατότητα έχει ως αποτέλεσμα να συμβεί ένα τρομερό ατύχημα. Το φορτηγό που μεταφέρει τον κρατούμενο συγκρούεται με κάποιο άλλο που μεταφέρει πειραματικό γενετικό υλικό. Ο δολοφόνος έρχεται σε επαφή με το υλικό και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί σε έναν μανιακό χιονάνθρωπο που διψά για αίμα...Ναι, έναν χιονάνθρωπο που διψά για αίμα έγραψα.
Ο αιμοσταγής χιονάνθρωπος κατευθύνεται στην μικρή πόλη για να πάρει εκδίκηση και οι κάτοικοι θα παγώσουν από τρόμο.
Οκ η ταινία είναι αίσχος. Είναι από αυτά τα b-movies που βλέπεις την περίοδο των Χριστουγέννων και αναρωτιέσαι γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου αφού ήσουν καλό παιδί όλο τον χρόνο. Και φυσικά δεν φταίει το μικρό budget γιατί υπάρχουν άπειρες straight to dvd ταινίες με αντίστοιχο budget που είναι σαφώς καλύτερες. Το θετικό είναι ότι δε παίρνει καθόλου τον εαυτό της στα σοβαρά επειδή σαφώς πρόκειται για κωμωδία, οπότε υπάρχει η αίσθηση ότι τα μισά από τα εξόφθαλμα λάθη έχουν γίνει επίτηδες. Τι θα δείτε λοιπόν αν επιλέξετε το Jack Frost για μια κρύα Χριστουγεννιάτικη νύχτα; Κάκιστα εφέ, ηλίθιες σκηνές θανάτων και άθλια υποκριτική. Όσον αφορά τα εφέ, πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στο υλικό που είναι φτιαγμένος ο χιονάνθρωπος γιατί έπεσαν αρκετά στοιχήματα για το αν είναι βαμβάκι, πλαστικό ή αφρολέξ. Πάντως χιόνι δεν θυμίζει καθόλου!
Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί αποφάσισα να παρουσιάζω τη συγκεκριμένη ταινία αφού είναι κάκιστη. Γιατί το Jack Frost είναι τόσο αίσχος που καταφέρνει σε αρκετές στιγμές να γίνεται διασκεδαστικό!
Οι γραφικές σκηνές των φόνων, ο χιονάνθρωπος με τις δολοφονικές ατάκες και η μουσικούλα που συνοδεύει χαρωπά, προκαλούν από μειδίαμα μέχρι τρανταχτό γέλιο. Αν λοιπόν έχετε διάθεση να σπάσετε πλάκα το Jack Frost είναι για σας! Για τους πιο τολμηρούς υπάρχει και sequel!


Silent Night (2012)

Τα Χριστούγεννα οι δρόμοι γεμίζουν με ανθρώπους που ντύνονται Άγιοι Βασίληδες για να πουν τα κάλαντα και να διασκεδάσουν τα παιδιά. Αυτό συμβαίνει και στην μικρή επαρχιακή πόλη όπου εκτυλίσσεται η ιστορία μας, μόνο που υπάρχει κάποιος που ντύθηκε Άγιος Βασίλης, για να σκορπίσει τον τρόμο στους κατοίκους! Ο δολοφόνος φαίνεται αδίστακτος και ξεπαστρεύει τον κόσμο με ευφάνταστο και πάνω απ' όλα με γιορτινό τρόπο! Ο σερίφης Cooper και η βοηθός του Aubrey προσπαθούν να εντοπίσουν τον Killer Santa ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους που κυκλοφορούν αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Υποτίθεται ότι η ταινία είναι remake του Silent Night, Deadly Night αλλά στην ουσία κρατάει μόνο την κεντρική ιδέα και διαφέρει αρκετά από το αρχικό φιλμ. Μπορούμε να πούμε ότι ο σκηνοθέτης Steven C. Miller ''κλείνει το μάτι'' στους οπαδούς της ταινίας του 1984 με κάποιες μικρές αλλά επιτυχημένες αναφορές. Έχουμε λοιπόν ακόμα ένα Χριστουγεννιάτικο slasher και σίγουρα η εικόνα του Άγιου Βασίλη - δολοφόνου είναι πάντα διασκεδαστική και μάλιστα ο συγκεκριμένος, είναι από τους καλύτερους που έχουμε δει! Οι φόνοι είναι μπόλικοι οπότε τουλάχιστον από gore η ταινία τα πάει αρκετά καλά. Όμως αν το συγκρίνουμε με το πρωτότυπο, το σενάριο εδώ είναι κατώτερο. Οι διάλογοι αγγίζουν σε κάποια σημεία τα όρια του γελοίου και οι ερμηνείες δεν είναι όλες το ίδιο ικανοποιητικές.Το φιλμ λοιπόν είναι ένα τυπικό slasher με θετικά και αρνητικά στοιχεία. Μέτριο μεν αλλά αρκούντως διασκεδαστικό.



P2 (2007)

Παραμονή Χριστουγέννων και η Angela βρίσκεται ακόμα στο γραφείο. H εργασιομανία δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν και θα το ανακαλύψει με τον χειρότερο τρόπο... Όταν αποφασίζει επιτέλους να φύγει για να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένεια της, πάει να πάρει το αυτοκίνητο από το πάρκινγκ αλλά εκείνο δεν παίρνει μπροστά. Όπως πολύ σωστά θα υποθέσατε, ούτε το κινητό της έχει σήμα!
Τι κάνει λοιπόν μια γυναίκα μόνη σε ένα πάρκινγκ; Ζητάει βοήθεια και τη βρίσκει στο πρόσωπο του υπεύθυνου ασφαλείας Thomas. Εκείνος δε μπορεί να κρύψει τη χαρά του που θα τη βοηθήσει αλλά ούτε όμως και τη γυαλάδα στο μάτι του. H Angela σύντομα θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα άρρωστο ψυχικά άτομο που έχει εμμονή μαζί της. Εγκλωβισμένη στο υπόγειο πάρκινγκ, πρέπει να καταφέρει να βρει τρόπο διαφυγής.
Κλειστοφοβικό θρίλερ επιβίωσης σε σκηνοθεσία Franck Khalfoun, ενώ μεταξύ των σεναριογράφων συναντάμε και τον Alexandre Aja. Ξεκινώντας από τα αρνητικά υπάρχουν αρκετές ευκολίες στο σενάριο ενώ κάποιες αποφάσεις των πρωταγωνιστών δεν είναι ιδιαιτέρως ρεαλιστικές. Ο Wes Bentley που υποδύεται τον Thomas δεν πείθει τόσο ως σαλεμένος, αν και είναι αρκετά συμπαθής. Μακάρι όλοι οι σχιζοφρενείς δολοφόνοι να έκαναν Χριστουγεννιάτικο δείπνο στα θύματα, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουν φαντασία! Κατά τα άλλα πρόκειται για μια καλογυρισμένη ταινία με αρκετή αγωνία, ενώ οι άντρες της παρέας έχουν έναν παραπάνω λόγο να την δουν... Ακούει στο όνομα ''Rachel Nichols με μικροσκοπικό φόρεμα''


The Children (2008)

Δυο οικογένειες ετοιμάζονται να κάνουν Χριστούγεννα σε ένα απομονωμένο σπίτι στην χιονισμένη ύπαιθρο. Ο τρόπος για να περάσουν καλά είναι κλασσικός, δέντρο με δώρα, τζάκι, γαλοπούλες, πατάτες ψητές, σαλάτες, ορεκτικά, κρασιά και γενικά ότι χρειάζεται για να σκάσουν από το φαΐ. Γράψτε λάθος, αυτό το κάνουν μόνο οι Έλληνες οπότε πάμε παρακάτω. Ο μικρός γιος της μιας οικογένειας δεν φαίνεται πολύ καλά και όσο περνάει η ώρα η κατάσταση του χειροτερεύει. Αρχίζει να φέρεται παράξενα και το χειρότερο είναι ότι και τα υπόλοιπα παιδιά δείχνουν να επηρεάζονται. Είναι όλα άρρωστα; Κατά μια έννοια ναι αφού έχουν μια ασθένεια που τα μετατρέπει σε αιμοσταγείς δολοφόνους! Οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες για τους γονείς που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την δολοφονική μανία...των παιδιών τους!
Παιδιά δολοφόνοι από τη Βρετανία και μπορεί να έχουμε δει αρκετές ταινίες με παρόμοιο θέμα αλλά αυτή είναι μια από τις καλύτερες του είδους. Το αίμα ρέει σε καλές ποσότητες, ενώ εντύπωση κάνει ότι βλέπουμε επί της οθόνης και κανονικότατη δολοφονία παιδιού, πράγμα που δεν συνηθίζεται γιατί πέφτει τρελή λογοκρισία. Έχει γρήγορο ρυθμό, μπαίνει κατευθείαν στο ψητό και γενικά είναι ότι πρέπει για να περάσει ευχάριστα η ώρα με δράση και άρωμα Χριστουγέννων. Ίσως κάποιους τους απογοητεύσει το γεγονός ότι δεν εξηγείται η αιτία του κακού, όταν όμως η όλη εκτέλεση είναι ικανοποιητική, η έλλειψη εξήγησης δεν ενοχλεί τόσο. Δείτε το και μετά πηγαίνετε να κάνετε Χριστούγεννα με όλη την οικογένεια!


   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου