RSS

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

CASTLE ROCK

Η νέα τηλεοπτική σειρά μυστηρίου βάζει στο μπλέντερ κώδικες, θέματα και χαρακτήρες από το πλούσιο έργο του διάσημου συγγραφέα, με εξαιρετικά αποτελέσματα
Το Castle Rock αποτελεί κομμάτι της μυθοπλαστικής τοπογραφίας του Maine, που δημιούργησε ο Stephen King.

Ένα μέρος όπου εξελίσσονται πολλές από τις νουβέλες και τις σύντομες ιστορίες του διάσημου συγγραφέα. Ο Henry Deaver φθάνει στο Castle Rock μετά από ένα τηλεφώνημα από τη φυλακή Shawshank, μέσα στην οποία επισκέπτεται έναν κρατούμενο. Τα πλάνα αρχίζουν να γίνονται χαοτικά, με περίεργες συναντήσεις ανθρώπων που κατοικούν στην πόλη και προμηνύουν ότι κάτι πολύ κακό πρόκειται να συμβεί. 

Η ιδέα πίσω από τη νέα τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Castle Rock» (το όνομα της κωμόπολης στην Πολιτεία του Μέιν όπου έχουν διαδραματιστεί γνωστά έργα του Κινγκ όπως η «Νεκρή Ζώνη», το «Κούτζο, το βρωμόσκυλο» και τα «Χρήσιμα Αντικείμενα») έχει να κάνει με μια εκλεκτική συγκομιδή χαρακτήρων, θεμάτων, υλικών μυθοπλασίας και τεχνικών αγωνίας από όλο το φάσμα του «κανόνα» του συγγραφέα, η οποία στη συνέχεια επεξεργάζεται και συμπυκνώνεται έτσι ώστε να προκύψει μια νέα, πρωτότυπη ιστορία μυστηρίου που διαρκεί όσο ένας τηλεοπτικός κύκλος δέκα επεισοδίων. Μία από τις πιο καλογυρισμένες και καλοπαιγμένες σειρές μυστηρίου. 

Ο ίδιος ο συγγραφέας συμμετέχει στη σειρά – η οποία φέρει στην παραγωγή τη σφραγίδα του πολυσχιδούς J.J. Abrams - ως φορέας επιστασίας και επίβλεψης, ως καθοδηγητικό πνεύμα – κάτι αντίστοιχο με τους αδελφούς Κοέν στο τηλεοπτικό Fargo. Με τέτοιου είδους προδιαγραφές θα μπορούσε άνετα η σειρά να εκτροχιαστεί σε αποσπασματικό μπάχαλο ή σε ένα ρηχό κολάζ αναφορών και «φόρων τιμής» στο σύμπαν του Κινγκ για να παίζουν κυνήγι του θησαυρού οι φανατικοί του αναγνώστες. Αντ’ αυτού, προέκυψε μια από τις πιο καλογυρισμένες και καλοπαιγμένες σειρές μυστηρίου εδώ και πάρα πολύ καιρό. 



Απαλλαγμένη από την α λα Σπίλμπεργκ σεντιμεντάλ νοσταλγία (πιτσιρίκια με ποδήλατα υπό το σεληνόφως), η ιστορία ξεκινά με ένα απόκοσμο φλασμπάκ στο 1991 όταν ο σερίφης Άλαν Πάνγκμπορν βρίσκει (ζωντανό) τον Χένρι Ντίβερ, ένα αγνοούμενο αγόρι, στη μέση της παγωμένης λίμνης έξω από την πόλη του Castle Rock. Πίσω στο 2018, ο διευθυντής των κοντινών φυλακών του Σόουσανκ (ήδη σ΄ αυτή τη σύνοψη της σύνοψης υπάρχουν τρεις – τέσσερις αναφορές σε πρόσωπα και τοπωνύμια βιβλίων του Κινγκ, αλλά ας μην αγχώνονται οι «αδαείς», είναι μόνο ονόματα) αυτοκτονεί με τον πιο συνταρακτικό και περιπετειώδη τρόπο απαγχονισμού που έχουμε δει ποτέ, την ημέρα συνταξιοδότησής του. 



Η διάδοχός του ζητάει να ανοίξει ένα μονίμως κλειστό τμήμα κελιών της φυλακής για να διαμορφωθεί ως χώρος φιλοξενίας νέων κρατουμένων. Εκεί όμως ανακαλύπτεται έγκλειστος και απομονωμένος για χρόνια ένας μυστηριώδης νεαρός που ψιθυρίζει το όνομα «Χένρι Ντίβερ», ο οποίος είναι πλέον επιφανής συνήγορος θανατοποινιτών (τον υποδύεται ο εξαιρετικός Αντρέ Χόλαντ), αναγκάζεται όμως να επιστρέψει στα στοιχειωμένα πάτρια για να συναντηθεί με διάφορα πρόσωπα του παρελθόντος, ανάμεσα στους οποίους και ο συνταξιούχος πλέον Άλαν Πάνγκμπορν (Σκοτ Γκλεν) που συμβιώνει πλέον με τη μητέρα του Χένρι (τον είχε υιοθετήσει μωρό) που πάσχει από άνοια και την υποδύεται η Σίσι Σπέισεκ, που βεβαίως κάποτε ενσάρκωσε στο σινεμά την «Κάρι» σε μια από τις κορυφαίες μεταφορές έργου του Στίβεν Κινγκ στη μεγάλη οθόνη (δεύτερη μόνο μετά την «Λάμψη»). 


Το Castle Rock όχι μόνο είναι μια εξαιρετική περίπτωση ψυχολογικού θρίλερ με μεταφυσικά / υπερφυσικά στοιχεία, αλλά βρίσκει το χρόνο να καταδείξει και την οικονομική ύφεση και τη βαθιά διάβρωση που έχουν υποστεί πολλές αντίστοιχες επαρχιακές κωμοπόλεις στις ΗΠΑ, διαλυμένες από τις δυνάμεις της απληστίας και του όψιμου κέρδους, εγκαταλελειμμένες από το κράτος και τους θεσμούς και παραδομένες στην κατήφεια και τους λαοπλάνους. 

 


Castle Rock (Stephen King) TV Series (2018)
Είδος: Drama, Fantasy, Horror
Σκηνοθέτης: Sam Shaw, Dustin Thomason
Ηθοποιοί:Melanie Lynskey, Scott Glenn, Andre Holland, Jane Levy,
Terry O'Quinn, Bill Skarsgard, Sissy Spacek, Caleel Harris, Chosen Jacobs
Διάρκεια σεζόν: 10 επεισόδια


Aπό Roula Karampourniotou
Πηγή: www.lifo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου