RSS

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ELSA PAZOLIDOU
<<Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ>>

Αθήνα,δεκαετία του 1950,στα στενά της πλάκας και των Αναφιωτικων,κάτω από το βλέμμα της Ακρόπολης,παρακολούθησα τις ζωές κάποιων κατοίκων,που ομολογώ με κέρδισαν από την πρώτη σελίδα!
Ανέστης ο αμαξάς,ο παππούς του μικρού Νικόλα,του λουστρακου!Εγκαταλείφθηκε από μάνα και πατέρα και ο κυρ-Ανεστης τον μεγαλώνει μόνος του.

Ένας από τους τελευταίους οδηγούς της παλιάς αμαξάς,παρέα με τον Ακάματο,το αγαπημένο του άλογο,διασχίζει όλη την Αθήνα,και ονειρεύεται κάθε στιγμή την μαρμάρινη ομορφιά,την Ναταλία Λόντου!
Ο Ανδρέας Δροσινος,ένας γοητευτικός και ώριμος άντρας,πλούσιος από τα γενοφασκια του,ο"πρύτανης"της περιοχής!Περνάει τη μέρα του στα καφενεία περιοπης,διαβάζει πολλά βιβλία από τη βιβλιοθήκη του αρχοντικού του,απομειναρι των γονιών του.Ειναι φίλος με την Φιλαρέτη Αληθινού και έχει ερωμένη την Μαρία,την παντρεμένη γυναίκα της διπλανής πόρτας!Μία τρυφερή αγάπη υπάρχει ανάμεσα τους,ένας έρωτας ρομαντικός αλλά και παράνομος!
Η Ναταλία Λοντου, η χήρα του τοκογλύφου της περιοχής,ζει με τις αναμνήσεις της,δεν μπορεί να τον ξεχάσει,είναι ακόμη προσκολλημένη στο κοινο τους παρελθόν!
Η Φιλαρέτη Αληθινού,η αρχοντική κυρία από την Πόλη,γεμάτη μεγαλοπρέπεια που ανοίγει το σπίτι της στους φιλολογικούς κύκλους της εποχής.Συγγραφεας,καρδιακή φίλη του Δροσινού,που την παρακινεί να γράψει για το πιο μακρύ ταξίδι της ζωής του!
Η έφηβη Μαργαρίτα,ορφανή και παντέρμη,πουλάει λουλούδια και γνωρίζει τον έρωτα στα ματια ενός επαίτη, νεοφερμένου στη γειτονιά!
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι,κάτω από το άγρυπνο μάτι του Ιερού Βράχου,ζουν, ερωτεύονται,μαλώνουν,χωρίζουν,κλαινε,γελάνε και διασχίζουν την νέα εποχή με εφόδια τη νοσταλγία τους!
Ένα βιβλίο γεμάτο όμορφα συναισθήματα, άλλοτε γλυκα κι άλλοτε πικρά,είναι ένας πίνακας ζωγραφικής με όλους τους ήρωες στον καμβα,κοιτώντας μας στα μάτια με εκείνη τη γλυκιά θλίψη!
Χαρακτηριστικά κομμάτια του βιβλίου το κουτσομπολιό και οι πλανόδιοι πωλητές,μορφές που μου θύμισαν παλιά ελληνικη ταινία!.
Σπίτια φτωχικά αλλά και πλούσια αρχοντικά απαρτίζουν την περιοχή.Ανθρωποι απλοί,καθημερινοί μιας αλλοτινής εποχής,αλλά και διανοούμενοι με τα βιβλία τους και τις φιλολογικές βραδιές τους!
Ένα πρόσωπο και μία ιστορία, που όλες μαζί ενώνονται και μπερδεύονται με όμορφο τρόπο και καθόλου ψεύτικο.Ειναι οι πρωταγωνιστές αυτής της μυθιστορίας,που ο καθένας έχει βάλει το δικό του χρώμα για να συμπληρωθεί ο πίνακας!
Η γραφή απλή αλλά με το άρωμα της εποχής,χωρίς υπερβολές και άσκοπες φλυαρίες,γρηγορη ροή,μεταβαίνουμε από την μία ιστορία στην άλλη,χωρίς να το καταλάβουμε!Ένα βιβλίο χωρίς δραση και μεγάλη ένταση αλλά με μεγάλους προβληματισμούς και υπαρξιακά διλήμματα!!Ένα βιβλίο γλυκο,γεμάτο όνειρα και προσδοκίες!
Η κυρία Μαγουλά κατάφερε να με ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή μέσα από τη λογοτεχνικό της λόγο χωρίς παραπανισιες σελίδες.Με πήγε ένα ταξίδι μαγικό σ αυτές τις γειτονιές με έναν τρόπο καθηλωτικο, ευχάριστο,μου δημιούργησε μία γλύκα στην καρδιά και μου μετέδωσε την αλήθεια των ηρώων της μέσα από τις αυλές τους και τα σπίτια τους.
Έφερε στα μάτια μου μπροστά όλους τους ήρωες με ένα φινάλε δραματικό για ορισμένους και ονειρεμένο για κάποιους άλλους.
Ένα ταξίδι που δεν μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να κάνουμε σ αυτά τα μέρη εκείνης της όμορφης και αληθινής εποχή!
Μου θύμισε την αξία της γειτονιάς,,του καθαρού αέρα,,του ρομαντισμού,της αληθινής αγάπης,αλλά και της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας!
Ένα βιβλίο για όλους!!!!!!!Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου