RSS

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ ΑΓΑΠΗ

Book review
Roula Karampourniotou 

Η ''Μεταξένια αγάπη'' είναι η ιστορία της Αργυρούς και του Άγγελου, δύο νέων που αγαπήθηκαν από παιδιά και αγάπησαν ο καθένας για διαφορετικούς λόγους το μετάξι. Η Αργυρώ γιατί έφτιαχνε υπέροχα φορέματα και ο Άγγελος γιατί από μικρός ζούσε με την οικογένειά του από τη σηροτροφία και θεωρούσε τα οικόσιτα αυτά έντομα, φίλους του.
Το βιβλίο, μέχρι τη μέση περίπου, κυλάει αργά και έχει ίσως υπερβολικές πληροφορίες για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα. Αντιθέτως, η ζωή των ηρώων ως ενηλίκων, πηγαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, θα προτιμούσα το αντίστροφο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή των ηρώων και λιγότερες δευτερεύουσες πληροφορίες. Βέβαια, αυτό δικαιολογείται εν μέρει, από την αγάπη του Άγγελου για το έντομο αυτό, για την σημασία των φάσεων της μεταμόρφωσης του μεταξοσκώληκα στη ζωή του. Εν τούτοις, από τη μέση και μετά σε κρατά αιχμάλωτο της υπόθεσης.
Το βιβλίο "Μεταξένια Αγάπη", δεν είναι μια ακόμη αισθηματική ιστορία. Είναι ο αγώνας δύο ερωτευμένων να μείνουν μαζί, όταν υπάρχουν ανάμεσά τους πάρα πολλά εμπόδια σε δύσκολες εποχές της ανθρωπότητας και κυρίως των Ελλήνων.
Μέσα από την ιστορία της απόλυτης αγάπης των δύο ηρώων, βλέπουμε τον αγώνα για επιβίωση, της μητέρας της Αργυρούς, των θείων της, της οικογένειας του Άγγελου, της ίδιας της Αργυρούς και τελικά της πλειοψηφίας των ανθρώπων σε εποχές δύσκολες.
Είναι ένα ηθογράφημα που εκτυλίσσεται από την εποχή των Βαλκανικών αγώνων μέχρι σήμερα. Οι συνήθειες των Ελλήνων, η νοοτροπία, τα ήθη και τα έθιμα, η θέση των γυναικών, οι σχέσεις των Ελλήνων με τους κάτοικους των γειτονικών χωρών είναι δοσμένα με τον καλύτερο τρόπο. Οι διαφορές που είχαν όλα αυτά, στη γείτονα Ιταλία κάνουν ακόμη πιο έντονη την παρουσία τους.
Οι δύο νέοι έσμιξαν και χώρισαν αρκετές φορές. Κυριότερο εμπόδιο κατά τη γνώμη μου, στάθηκε η φιλοδοξία, ο εγωισμός, οι λανθασμένες επιλογές! Η συμπεριφορά τους πολλές φορές ήταν αδιάφορη και σκληρή.
Θύμωσα παρά πολλές φορές πότε με την Αργυρώ και πότε με τον Άγγελο για τα λάθη τους και την ανειλικρίνειά τους.
Καταδίκασαν τον εαυτό τους και την αγάπη τους, έζησαν στη μοναξιά, άλλος μέσα στα πλούτη και τη δόξα κι άλλος στη φτώχεια και την μιζέρια.
Το τέλος οφείλω να ομολογήσω ότι με αντάμειψε και με το παραπάνω. Τα δάκρυα κυλούσαν ανεξέλεγκτα. Δάκρυα συγκίνησης, δάκρυα λυτρωτικά!
Ο Άγγελος και η Αργυρώ δίδασκαν στους νεότερους όσα γνώρισαν στη ζωή:
''Τους δίδασκαν μονάχα πώς να αφήνουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα, πώς να ακολουθούν αυτό που η καρδιά υπαγορεύει και πώς να αγαπούν με όλη τους την ψυχή, έτσι όπως είχαν αγαπήσει ο ένας τον άλλον δυνατά, αληθινά, απόλυτα!''
Τελειώνοντας το βιβλίο, είχα κάνει μια όμορφη διαδρομή στο παρελθόν, από το Σουφλί ως τα ατελιέ της μόδας στο Μιλάνο κι από κει ως την Κίνα στο δρόμο του μεταξιού!

Περίληψη
«Έτσι είναι οι αληθινές αγάπες, αγόρι μου… γεμίζουν ολότελα την καρδιά και την ψυχή μας! Μόνο που, πολλές φορές, όπως η μεταξένια αγάπη κρύβουν μέσα τους θυσία βαριά, θυσία της ελευθερίας, θυσία της ίδιας της ζωής, θυσία που πιότερο μεγάλη δεν υπάρχει…» Η νεαρή και επιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας Αντζέλικα Ρινάλντι αναχωρεί εσπευσμένα από το Μιλάνο και καταφεύγει στο άγνωστο ως τότε για εκείνη Σουφλί, ψάχνοντας απεγνωσμένα διέξοδο από τα διλήμματα που την ταλανίζουν. Εκεί, την περιμένει μια έκπληξη, που θα τη γυρίσει πίσω στο παρελθόν και θα της φανερώσει πως τελικά η ζωή υφαίνεται με το πιο σπάνιο, το πιο πολύτιμο μετάξι! Αργυρώ… Ένα κορίτσι ατίθασο, μεγαλωμένο σε ένα περιβάλλον με πειθαρχία και αυστηρούς κανόνες. Μια κοπέλα περήφανη, που δε θα συμβιβαστεί με ό,τι η μοίρα τής έχει γραμμένο. Θα ερωτευτεί παράφορα και θα γευτεί την πίκρα της προδοσίας. Άγγελος… Ένα αγόρι ευαίσθητο, δεμένο με τον τόπο του και την καλλιέργεια του μεταξιού. Ένας άντρας ικανός να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν την καρδιά του να ματώσει. Ώσπου, κυνηγημένος από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα αναζητήσει τη λύτρωση. Από την ακριτική πόλη του μεταξιού και την πολυσύχναστη ιταλική πρωτεύουσα της μόδας έως τα βάθη της σαγηνευτικής Ανατολής, γύρω από τα πλινθόκτιστα μεταξουργεία και τους ακαταπόνητους σηροτρόφους, τους οίκους μόδας και τα εντυπωσιακά ντεφιλέ, γεννιέται μια ιστορία ποτισμένη με όνειρα, επιθυμίες και εγωισμούς, θυσίες ζωής, διλήμματα καρδιάς, μα πάνω απ’ όλα με αληθινή, απόλυτη, μεταξένια αγάπη!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου