RSS

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΕΝΑΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Tim Orfanos
Book review
 
Τρεις ηλικιωμένοι κείτονται νεκροί μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα ενός λονδρέζικου σπιτιού του '50. Όταν από τον τόπο του εγκλήματος δεν προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία, η αστυνομία συμπεραίνει ότι ένας απ' όλους πυροβόλησε τους άλλους δύο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Αλλά ποιος;
Και γιατί; Μήπως η Τζορτζίνα Γκρέσαμ, πρώην κοσμική καλλονή, ύποπτη για τη δολοφονία του συζύγου της πριν από τριάντα χρόνια; Ή ο Έντμουντ ο άβουλος αδελφός της; Ή τέλος η Άντα, η δαιμόνια οικονόμος του σπιτιού;
Θαμμένος στα βάθη της νιότης τους βρίσκεται ο ολέθριος σπόρος που όρισε το κοινό τους πεπρωμένο. Τα παρακλάδια του διατρέχουν τα βικτωριανά καλοκαίρια που πέρασαν στην εξοχή, τον Μεγάλο Πόλεμο, την ξέφρενη δεκαετία του '20... Μέσα από τις εναλλασσόμενες αφηγήσεις τους, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει βήμα προς βήμα τους πόθους, τις φαντασιώσεις και τα γυρίσματα της τύχης που τους έδεσαν μαζί σ' αυτή την τρομερή ιστορία, καθώς και το χέρι που οπλίστηκε για να την τελειώσει. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Κριτική:
Γενικά, πρόκειται για ένα έντονα ψυχογραφικό μυθιστόρημα μυστηρίου, το οποίο αποτυπώνεται στη μνήμη με έναν περίεργο τρόπο λόγω της 'δύναμης' του κεντρικού θέματος - αυτός είναι, ίσως, και ο λόγος που έχει διχάσει τους αναγνώστες αστυνομικής λογοτεχνίας, ενώ, από την άλλη πλευρά, ήταν υποψήφιο για 3 λογοτεχνικά βραβεία.
Η Wilson δείχνει να έχει μελετήσει σε βάθος την βρετανική κουλτούρα της περιόδου 1890-1955, η οποία αποτυπώνεται με εντυπωσιακό, όσο και νοσηρό τρόπο στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα-χρονικό της αριστοκρατικής οικογένειας Λόμαξ - η ηθική 'παρακμή' των ηρώων θα μπορούσε να παραπέμψει σε βιβλία του Φιτστζέραλντ, ενώ η 'ψυχεδελική' και μακάβρια αίσθηση του κινδύνου που δημιουργείται στον αναγνώστη είναι σε αρκετά σημεία παρόμοια με εκείνη στο 'Στρίψιμο της βίδας' του Τζέιμς. Οι 3 κεντρικοί χαρακτήρες είναι 'μπλεγμένοι στον ιστό της αράχνης' και παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα απωθημένα και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις.
Το βιβλίο έχει καινοτομική δομή, αφού βασίζεται, κάθε φορά, σε 3 διαφορετικές εκδοχές των βασικών γεγονότων, αντίστοιχα, από τον κάθε ένα από τους 3 βασικούς ήρωες - δίνει την αίσθηση ημερολογίου.
Μοναδικά αρνητικά στοιχεία οι πολυάριθμοι θάνατοι και η έντονα καταθλιπτική 'ατμόσφαιρα' του 2ου μέρους του βιβλίου.
Βαθμολογία: 4,3/5 ή 8,6/10.
Υ.Γ. Θα αρέσει πολύ σε αναγνώστες που προτιμούν το βρετανικό 'μαύρο' χιούμορ, και βρίσκουν ενδιαφέρουσα την βρετανική κουλτούρα και κοινωνική ζωή της Βικτωριανής εποχής, της Μπελ Επόκ, της δεκαετίας του '20, του '50 και των Δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου