RSS

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Pantelis Topalidis
Book review
 
Η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος η Φιλίτσα, μεγαλώνει σε ένα χωριό της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα.
Το συγκεκριμένο ποτάμι είναι ένα μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου, που σύμφωνα με τις παραδόσεις και την αρχαιότητα, ήταν το σημείο όπου οδηγούνταν οι ψυχές, στην είσοδο του Κάτω Κόσμου.

Η σοφή Λευκοθέα μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις της στην 16χρονη Φιλίτσα και υφαίνει γύρω της ένα προστατευτικό πέπλο πλημμυρισμένο από συμβουλές και αγάπη.
Η Φιλίτσα καταφεύγει στην Αθήνα την δεκαετία του'60, αλλάζει το όνομα της σε Ρόζα και χρόνια αργότερα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη.
Το μυστήριο καλούνται να λύσουν η εγγονή της η Λευκή με την αρωγή του διάσημου ερευνητή Χρήστου Βαράγκη.
Η συγγραφέας πλέκει περίτεχνα το παρόν με το παρελθόν και μας προσφέρει απλόχερα ένα απολαυστικό ταξίδι γεμάτο συγκίνηση και μυστήριο στα ασημοπράσινα νερά του Βασιλιά Αχέροντα μαζί με όλα τα μυστικά και τους θρύλους που τον περιβάλλουν.
Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, που αναμειγνύει την πραγματικότητα και την μυθοπλασία και αποδεικνύει περίτρανα, ότι κάποια πράγματα πολύ απλά δεν εξηγούνται με την κοινή λογική.
Ο αναγνώστης,αντιλαμβάνεται την αξία της αποδοχής και το δικαίωμα στο όνειρο που όλοι μας έχουμε ανάγκη,ενώ βλέπει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η απουσία της γονικής αγάπης.
Και όσον αφορά την άλλη,την σαρωτική αγάπη, ίσως κάποιοι άνθρωποι είναι έτσι από την φύση τους και πολύ απλά δεν την αντέχουν...
Ίσως τελικά, σημασία δεν έχει πόσους εχθρούς θα αποκτήσουμε σε αυτήν την ζωή,αλλά πόσο σκληρά παλεύουμε για την επιβίωση μας, μην αφήνοντας τίποτα στην τύχη!
Ο ποταμός αργά ή γρήγορα θα αποκαλύψει την αλήθεια, θα γιατρέψει τις πληγές που κακοφόρμισαν και θα επιφέρει την πολυπόθητη λύτρωση.
Θα κλείσω με μια φράση ορόσημο του βιβλίου γεμάτη ουσία και ειλικρίνεια: "Σημασία δεν έχει ποιοι βγήκαν από την καρδιά μας,αλλά ποιοι μπαίνουν με την θέληση τους και μας τιμούν με την αγάπη τους".
Θερμά συγχαρητήρια στην Δήμητρα Ιωάννου/ Demetra Ioannou με την υπόσχεση ότι θα αναζητήσω σίγουρα και άλλα έργα της στο μέλλον!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου