RSS

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

Book review
Βίκυ Τάσιου
 
Η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν, η αλλόκοτη Δούκισσα δεν ανασαίνει πια.
Η πνοή της έχει σβήσει.
Ο χρόνος της έχει τελειώσει σε τούτη τη γη.
Κράτησε εξήντα εννιά χρόνια,ο μύθος όμως που την ακολουθεί είναι ακόμα ζωντανός.
Και μπορεί το όνομα αυτό να μη σας θυμίζει απολύτως τίποτα αλλά σίγουρα τη Δούκισσα της Πλακεντίας την γνωρίζετε όλοι.

Μια γυναίκα πλασμένη κυριολεκτικά από φώς και σκοτάδι.
Μία γυναίκα της οποίας την ιστορία έχω μελετήσει επανειλημμένα και εξονυχιστικά και κάθε φορά εκτός από τη λύπη που μου προκαλεί η ζωή της και ιδίως το κομμάτι που αφορά το θάνατο της κόρης της, η ύπαρξη της διακατέχεται από ένα μυστήριο και έχει καταλήξει να θεωρείται αστικός μύθος.
Μία γυναίκα που έγραψε ιστορία τόσο με την προσωπική της ζωή όσο και με την παρακαταθήκη που άφησε.
Η κυρία Γαληνού έχοντας ως ηρωίδα μία από τις μεγάλες προσωπικότητες εκείνης της εποχής και χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και τη μυθοπλασία της συνθέτει μία εξαιρετική ιστορία για να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο αυτή την αμφιλεγόμενη γυναίκα.
Η εκκεντρική και μυστηριώδης προσωπικότητά της αναβιώνει μέσα από τις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος δίνοντας μας το άρωμα αλλά και το στίγμα μιας άλλης μακρινής εποχής και ταυτόχρονα ρίχνει λίγο φως στο μυστήριο που καλύπτει ακόμα και σήμερα το όνομα της Δούκισσας της Πλακεντίας.
Είναι ένα μυθιστόρημα που θα θυμάμαι για πάρα πολύ καιρό.
Ένα καλογραμμένο και άρτια δομημένο βιβλίο.
Από την πρώτη σελίδα η συγγραφέας έχει καταφέρει να κεντρίσει την περιέργεια του αναγνώστη στηρίζοντας το μυθιστόρημα της σε μία γυναίκα η οποία αγαπήθηκε, μισήθηκε, σχολιάστηκε, προκάλεσε, έχτισε εκπληκτικά κτίρια σε όλη την Αθήνα και στήριξε το δικαίωμα των γυναικών για τη γνώση και για μία καλύτερη ζωή.
Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται σε δυο χρονικές περιόδους.
Στην περίοδο που έζησε η Δούκισσα της Πλακεντίας και στο σήμερα ,όπου ξετυλίγεται μία παράλληλη ιστορία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή της.
Η συγγραφέας του βιβλίου έχει κάνει μία ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα αναφορικά με τη ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας.
Τα ιστορικά γεγονότα μπλέκονται αριστοτεχνικά με τη μυθοπλασία και συνθέτουν ένα εξαίσιο μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία, ένταση αλλά και πολύ μυστήριο.
Είναι ένα βιβλίο που σέβεται τον αναγνώστη καθώς τα ιστορικά γεγονότα έχουν αποδοθεί άρτια όπως επίσης και τα ιστορικά πρόσωπα.
Η μεστή αφήγηση της ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν δεν αφήνει τον αναγνώστη να ησυχάσει ούτε λεπτό.
Είναι πολύ σημαντικό για μένα ένα βιβλίο να μου προκαλεί τόσο έντονα συναισθήματα.
Είναι πολύ σημαντικό ένα βιβλίο να σέβεται την ιστορία
Αυτό όμως που μου προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη από τη μέση του βιβλίου και μετά είναι οι αναφορές στις μυστικές στοές και τις υπόγειες διαδρομές της Αθήνας.
Σε μία Αθήνα που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε και με παρακίνησε ώστε να αναζητήσω στον ιστό πολύ περισσότερες πληροφορίες γύρω από την μυστική Αθήνα.
Η ιστορία της Δούκισσας της Πλακεντίας είναι πραγματικά μία λυπηρή ιστορία αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι έχασε την κόρη της σε μικρή ηλικία και κράτησε το σώμα της ταριχευμένο στο υπόγειο για 10 χρόνια ώσπου αυτό κάηκε σε μία πυρκαγιά.
Αυτό το μυθιστόρημα το αγάπησα πάρα πολύ και θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Γαληνού τόσο για την πλοκή του βιβλίου όσο για την ιστορία της αλλά και για την υπέροχη γραφή της.
Ένα βιβλίο που σας προτείνω με κλειστά τα μάτια να το διαβάσετε για να μυηθείτε σε αυτή την ιστορία αλλά και στα μυστήρια της Αθήνας τα οποία θα τα γνωρίσετε μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Η φοβερή και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Δούκισσας θα σας γοητεύσει .
Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο παρελθόν αλλά και στο σήμερα.
Ετοιμαστείτε να επισκεφτείτε την Πεντέλη αλλά και την Αθήνα μιας άλλης εποχής.
Η μυστική διαθήκη είναι μία ασυνήθιστη ιστορία γεμάτη σασπένς και η κυρία Γαληνού με τρόπο μαγικό θα σας μυήσει ώστε να γνωρίσετε καλύτερα αυτή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου