RSS

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ - Η ΕΠΩΑΣΗ

Βίκυ Τάσιου
Book review

"Γιατί ἡ μορφή τῆς ἀρρώστειας ἦταν κάτι πού ξεπερνοῦσε τίς λογικές εἰκασίες τῶν ἀνθρώπων, καί πρόσβαλλε τόν καθένα πιό βαρειά ἀπ ὅσο μπορεῖ νά βαστάξει ἡ ἀνθρώπινη φύση"
Θουκυδίδης
Ο «Τέταρτος καβαλάρης – Η επώαση» είναι το πρώτο μέρος της διλογίας του συγγραφέα Μανώλη Παλαβούζη.
Γνωρίζετε ποιος όμως είναι ο τέταρτος καβαλάρης;
Οι τέσσερεις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης περιγράφονται στο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης της Βίβλου, το οποίο ονομάζεται Αποκάλυψη του Ιωάννη.
Ο τέταρτος και τελευταίος καβαλάρης ονομάζεται Θάνατος.
Είναι ο ίδιος ο θάνατος με σάρκα και οστά.


Το πρώτο πνευματικό παιδί του κυρίου Παλαβούζη είναι ένα βιβλίο φαντασίας το οποίο αγγίζει τα όρια της δυστοπίας και πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα το οποίο με άφησε άφωνη.
Όταν παίρνεις στα χέρια σου το βιβλίο ενός νέου συγγραφέα σίγουρα είσαι λίγο επιφυλακτική.
Σε καμία περίπτωση κρατώντας αυτό το βιβλίο δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα αποτελέσει ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τον τελευταίο καιρό.


Σε αυτό το μυθιστόρημα ο μεγαλύτερος εφιάλτης της ανθρωπότητας παίρνει σάρκα και οστά.
Ο μαύρος θάνατος είναι πάλι εδώ.
Το πιο εφιαλτικό σενάριο της ανθρωπότητας ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες.
Η επιδημία πανούκλας του Μεσαίωνα (1348-1350) αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία. Πήρε τη μορφή πανδημίας και ο δείκτης θνησιμότητας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η επιδημία προκάλεσε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από οποιοδήποτε άλλο γεγονός στην ιστορία και χαρακτηριστικά έλεγαν ότι σε κάποιες περιοχές οι επιζώντες δεν ήταν αρκετοί για να θάψουν τους νεκρούς. Συνέπεια της επιδημίας ήταν να χαθεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης. 


Η πλοκή του βιβλίου εκτυλίσσεται εναλλάξ σε δύο χρονικές περιόδος.
Στο Μεσαίωνα και στο ξέσπασμα της πανώλης αλλά και στην Θεσσαλονίκη του σήμερα όπου ένας εργάτης του μετρό θα γίνει η αφορμή ώστε ο μαύρος θάνατος να ξυπνήσει μετά από εκατοντάδες χρόνια.


Ο τέταρτος καβαλάρης είναι από αυτά τα βιβλία που σε κάνουν περήφανη σαν αναγνώστη και που παρακαλάς από τη μία να τελειώσει για να δεις πώς θα εξελιχθεί η ιστορία αλλά από την άλλη διαβάζεις διστακτικά διότι δεν θέλεις να το αποχωριστείς.
Ο συγγραφέας έχει κάνει μία αρκετά εμπεριστατωμένη έρευνα τόσο για τα ιατρικά ζητήματα που αφορούν την πανώλη αλλά και για το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου που κινείται στο μεσαίωνα.
Να επισημάνω εδώ αν και δεν είμαι ιδιαίτερα λάτρης του ιστορικού ότι η ιστορία που αφορούσε το μεσαίωνα, τους ήρωες αλλά και το ξέσπασμα της επιδημίας ήταν από τα αγαπημένα μου κομμάτια στο βιβλίο.
Οι περιγραφές τόσο της αρρώστιας αλλά και των θυμάτων θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε και θα σας μεταφέρουν με τη χρονομηχανή πίσω στο μεσαίωνα.


Η γραφή του καταιγιστική, κινηματογραφική.
Από αυτά τα βιβλία που δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα.
Από τα βιβλία που σίγουρα θέλεις να διαβάσεις και δεύτερη φορά για να ρουφήξεις κάθε σελίδα, κάθε πρόταση.
Μικρά και σύντομα κεφάλαια με εναλλαγές ανάμεσα στο μεσαίωνα και στο σήμερα.
Υπέροχες περιγραφές, λόγος που ρέει αβίαστα και αγωνία που χτυπάει κόκκινο για τις μαύρες μέρες που περιμένουν την ανθρωπότητα αλλά και την εξάπλωση του ιού.


Είναι το πρώτο βιβλίο Έλληνα συγγραφέα που διαβάζω για ένα τέτοιο θέμα το οποίο με έκανε στην κυριολεξία να μην μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου.
Ο μαύρος θάνατος αποτελεί ένα μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας που όταν συνδυάζεται με τη μυθοπλασία σε ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα δεν μπορεί παρά να κρατά καθηλωμένο τον αναγνώστη.
Είναι ένα βιβλίο που προτείνω με κλειστά μάτια σε όλους τους αναγνώστες.
Η εξάπλωση του μαύρου θανάτου θα σας αρπάξει από τα μαλλιά και δεν θα σας αφήσει να σηκώσετε το κεφάλι μέχρι να κλείσετε το βιβλίο.
Θα γίνει επίσης η αφορμή για να κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στον ιστό για την εξάπλωση της πανώλης στην εποχή του μεσαίωνα.
Ένα καταπληκτικό βιβλίο για το ξέσπασμα του μαύρου θανάτου στο χθες αλλά και στο σήμερα.
Πολλά συγχαρητήρια στο συγγραφέα για αυτό το εκπληκτικό βιβλίο.
Περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου