RSS

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

ΒΑΘΙΑ ΠΙΣΤΗ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ELSA PAZOLIDOU
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Ο Κώστας ζει στη Θεσσαλονίκη του σήμερα. Εργάζεται ως ψυχολόγος, έχει καταπληκτικες σχέσεις με τους γονείς του, αλλά και με τους φίλους του.
Ομως είναι μόνος, δεν έχει σύντροφο. Λίγο τα χρόνια των σπουδών, λίγο οι ευκαιριακες σχέσεις αλλά και τα δύσκολα χρόνια που άλλαξαν τον ανθρωπο, δεν είχε αυτήν την ανάγκη, την ανάγκη μια μόνιμης σχέσης.

Ένας φίλος από την παρέα του συστήνει την ξαδέρφη του, τη Μαρία. Μια νέα, όμορφη κοπέλα και μάλιστα συνάδελφος του.
Ασαφής προσωπικότητα η Μαρία, δεν είναι εύκολο να την καταλάβει,παρόλο που είναι ειδικός. Διαισθανεται από την συμπεριφορά της ότι κάτι κρύβεται πίσω από το πρόσωπο της, αλλά αδυνατεί να το βρει και καταλήγει σε σχέση μαζί της.
Η Μαρία καθοδηγείται από τη μητέρα της με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχια!
Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία του Κώστα και της Μαρίας, ενώ παράλληλα διαδραματιζοταν και μια άλλη που στην αρχή ξεκίνησε με αφήγηση στο ανακλιντρο του Κώστα, καθώς ο Ηρακλής ήταν πελάτης του και συνεχιστηκε σε πραγματική ώρα.
Και οι δύο ιστορίες έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τη μητέρα της γυναίκας, την πεθερά!
Όταν πρωτοεπιασα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο και το ξεφύλλισσα όπως κάνω πάντα με ολα τα βιβλία, δεν μπόρεσα παρόλο που διάβασα και το οπισθόφυλλο να καταλάβω αμέσως τι πραγματεύεται ο συγγραφέας. Δεν με προϊδέασε στο ελάχιστο, άλλωστε με μπέρδευε και ο τίτλος. Όταν όμως ξεκίνησα την ανάγνωση του και καθώς συνεχιζα, διαπίστωσα πως ήταν ένα βιβλιο που τα περιείχε όλα!
Έρωτα, αγάπη, μυστικά και ψέμματα, φιλία, ενδοοικογενειακη βία και μάλιστα και από τα δύο φύλα, κακοποίηση σωματική και ψυχική παιδιών από γονείς, Θρησκεία, Θεό, πίστη και απιστία. Και θέλω να τονίσω ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα.
Πολύ όμορφες και ζηλευτές οι συναντήσεις των φίλων με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, κουβέντες και σκέψεις περί των δύο φύλων, δραματικές εικόνες μεταξύ συζύγων αλλά και απερίγραπτες εντάσεις και χειροδικιες γονιων εναντίων των παιδιών τους.
Γραμμένο σε απλή και καθημερινή γλώσσα, παρασύρθηκα από την άνεση της και έπιασα τον εαυτό μου να συμμετέχει, παρατηρώντας με αμέριστη προσοχή πια.
Οι ήρωές ενδιαφεροντες χαρακτηρες με κάποιους να ξεχωρίζουν με την ιδιαίτερη προσωπικότητα τους.
Διέκρινα την απόλυτη ανάγκη του ήρωα να αγαπήσει και να αγαπηθεί και αισθάνθηκα αυτόματα φίλη του. Ίσως μάλιστα και κάποιες στιγμές να ρώτησα τον εαυτό μου:μα υπάρχουν τέτοιοι άντρες; το γνωστό κλισέ όλων των γυναικών.
Ξέρει πολύ καλά να διαχειρίζεται, ίσως λόγω του επαγγέλματος του, τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές της γυναίκας, χωρίς όμως αυτό να το εκμεταλλευεται εις βάρος της. Άνθρωπος ειλικρινής, ήρεμος, επικοινωνιακός και με υψηλή υπομονή. Ίσως, θα τον χαρακτήριζα και χαρισματικό, όπως και όλη την οικογένεια του. Έχει την ικανότητα να σου μεταδίδει όλη τη γνώση και τη σοφία του μυαλού του με πολύ απλό τροπο:την επικοινωνία!
Στο δεύτερο σημείο που θέλω να σταθώ και μάλιστα ομολογώ πως δεν ήξερα την ορολογία, είναι οι "δηλητηριώδες γονείς".
Ο συγγραφέας εξηγεί με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτοί οι γονείς είναι βιαιοι και επιθετικοι προς τα παιδιά τους, με συμπεριφορά υποκριτική και επιτηδευμένη, διαταραγμένες προσωπικότητες με συνέπεια πολλές φορές να είναι ανεπανορθωτες οι βλάβες που προκαλούν.
Μέσα όμως σ όλες τις καταστάσεις που βιώνουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον πιο σημαντικό παράγοντα που μας κρατάει όρθιους και ζωντανούς, τη βαθιά πίστη.
Η βαθιά πίστη κάνει θαύματα!
Και αυτό γίνεται ξεκάθαρο μέσα σ αυτό το βιβλίο. Μέσα από την προσευχή εκδηλώνεται η πίστη που έχουμε όλοι μέσα μας. Είναι η δική μας φωνή προς τον Δημιουργό μας, είναι η δική μας αλήθεια.
Ο ήρωας μου απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο με την βαθιά πίστη μας.
Μου απέδειξε έμπρακτα ότι αυτή είναι η δύναμη μας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου