RSS

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣΩΤΗΡΙΟΥ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Ήδη από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μυθιστόρημα που απευθύνεται σε γυναίκες. Νεαρές γυναίκες. Κορίτσια. Όμως όχι μόνο. Απευθύνεται σε όλους γιατί καταπιάνεται με θέματα όπως ο θρησκευτικός ιδρυματισμός, τα ματαιωμένα όνειρα, ο ταξικός διαχωρισμός στις ΗΠΑ των πολλών ταχυτήτων, των πολλών ευκαιριών και των πολλών προσδοκιών της δεκαετίας του '60.

Παρακολουθούμε λοιπόν την πορεία στη ζωή μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού προερχόμενο από οικογένεια με χωρισμένους γονείς και νέες ζωές ο καθένας τους (απαραίτητο κλισέ για μυθιστόρημα που θέλει ν' απευθυνθεί σε πολύ κόσμο). Μέσα από πολλές περιπέτειες αλλά όχι και τόσο απρόσμενες αν έχει διαβάσει κανείς το οπισθόφυλλο, καταλήγουμε να παρακολουθούμε την αναπαράσταση της πορείας της σέχτας του Μάνσον, μαζί με την κατάληξή της. Η ιδέα κλεμμένη λοιπόν, ο χειρισμός της ανάπτυξής της όμως έχει τις πινελιές της Κλάιν.
Ο λόγος είναι ζωντανός, κοφτός, άμεσος κι εν τέλει συναρπαστικός. Η μετάφραση των slang Αμερικάνικων των νέων έχει κάποια προφανή θεματάκια που δεν θα σχολίαζα καν αν δεν συνδυαζόταν και με ελλείμματα στην επιμέλεια (έχουν ξεφύγει ακόμα και απλά τυπογραφικά λάθη !). Μια έκπληξη όντως από τον ΨΥΧΟΓΙΟ που μας έχει συνηθίσει στην άριστη ποιότητα των εκδόσεων όλα αυτά τα χρόνια.
Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται διεξοδικά, τα ονόματα συγκρατούνται το σωστό αριθμό για να τα θυμάται και να τα παρακολουθεί άνετα ο αναγνώστης, ο οποίος με κομμένη την ανάσα από την ενάργεια των περιγραφών δεν μπορεί να αφήσει από τα χέρια του το βιβλίο. Η απόδοση της ψυχοσύνθεσης των νεαρών κοριτσιών είναι αληθοφανής και πάντως πειστική, κάτι που σίγουρα δεν θα δυσκόλεψε καθόλου τη συγγραφέα να το πετύχει μια που τη στιγμή που το έγραφε ήταν νεαρό κορίτσι κι η ίδια. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι δεν ήταν το πρωτόλειό της μυθιστόρημα τότε βάσιμα προσδοκούμε ένα τέλειο αποτέλεσμα και να που το κρατάμε στα χέρια μας.
ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ της Κλάιν υπόσχονται ώρες ταξιδιού και προβληματισμού χωρίς όμως τα βαρίδια της επιστημονικής έρευνας ή της φιλοσοφίας. Αξίζει και πρέπει να διαβαστεί. Η αναγνωστική απόλαυση είναι εξασφαλισμένη.
4/5

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου