RSS

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΜΑΥΡΗ ΣΤΙΛΒΗ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Μαύρη Στίλβη, το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας REM του συγγραφέα Filippos Morris... μόλις τελείωσε.
Από τη στιγμή που το πήρα στα χέρια μου αναρωτιόμουν τι να σημαίνει ο τίτλος, επίσης τι σημαίνει το Liber Linteus. Όσο αφορά το δεύτερο γρήγορα γίνεται κατανοητό.
Ο τίτλος όμως μου έκανε εντύπωση και να που σε κάποια στιγμή μεταξύ αγωνίας και δράσης ο συγγραφέας εξηγεί το τι σημαίνει και πάνω σε αυτό στηρίζεται όλο το βιβλίο...
Ένα βιβλίο που δείχνει την ωρίμανση του συγγραφέα, την ευστροφία της πλοκής του βιβλίου, τον τρόπο να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη ως την τελευταία λέξη.
Εδώ βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή Σάμιουελ Ντάιμοντς παντρεμένο πια με την Γκαμπριέλα και πατέρα δίδυμων, ένα εκ των οποίων ονομάζεται Μάθιου και ο Σαμάνος που τους βάφτισε τον ονόμασε ο Ερμηνευτής τω συμβόλων.
Στο Ζάγκρεμπ και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο γίνεται κλοπή του Λινού βιβλίου(Liber Linteus). Πρόκειται για λωρίδες υφάσματος με το οποίο είναι καλυμμένη μια γυναικεία μούμια η Ruzicka.
Πέρασαν 5 χρόνια από τότε και δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του Λινού Βιβλίου, αντίθετα επιστήμονες άρχισαν να εξαφανίζονται...
Όλοι πιστεύουν ότι έχει σχέση με την προσπάθεια των απαγωγέων να διαβάσουν τα Λινό βιβλίο.
Η οικογένεια Ντάιμοντς βρίσκεται για διακοπές στο Μεξικό όπου λαμβάνει χώρα η απαγωγή του Μάθιου...
Από κει και πέρα αρχίσει ένα κυνηγητό που τους οδηγεί στην Βόρεια Ινδία, στη γη της Αγιουβέρδα στην καταραμένη πόλη, όπου υπάρχει η υποψία ότι κρατείται ο Μάθιου και προσπαθεί να διαβάσει το Λινό βιβλίο.. Τα περιθώρια στενεύουν καθώς σε λίγα 24 θα υπάρξει η ευθυγράμμιση των πλανητών κι αν υποθούν τα λόγια η μαύρη βασίλισσα της κολάσεως θα κυριεύσει τα πάντα..
Θα προλάβει ο Μίλαν Νίτσοβιτς, ο Διευθυντής του Μουσείου του Ζάγκρεμπ, που διάβασε το Λινό βιβλίο οδηγημένος από τη Ruzicka, να εκπληρώσει το πεπρωμένο του και να σώσει τον Μάθιου; Θα προλάβει να κλείσει την πόρτα της κολάσεως;....
Ενα εκπληκτικό μυθιστόρημα, γεμάτο θρύλους της περιοχής, όμορφες περιγραφές των εκάστοτε περιοχών, μια πολύ προσφιλής γραφή και μια πλοκή που κόβει την ανάσα.
Με αδημονία περιμένω το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου