RSS

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (αγγλικά: The Lord of the Rings) είναι μία high fantasy περιπετειώδης τριλογία, σκηνοθετημένη από τον Πίτερ Τζάκσον. Το σενάριο βασίστηκε στα τρία μυθιστορήματα, που αποτελούν το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.
Οι τρεις ταινίες που περιλαμβάνονται στην τριλογία είναι Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (2001), Οι Δυο Πύργοι (2002) και Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003). Η διανομή έγινε από τη New Line Cinema.

Θεωρείται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα κινηματογραφικά πρότζεκτ που υπήρξαν ποτέ, με τον προϋπολογισμό του να αγγίζει τα $281 εκατομμύρια (μερικές πηγές αναφέρουν και $310 με $330 εκατομμύρια),με το όλο πρότζεκτ να διαρκεί περίπου 8 χρόνια, με τις ταινίες να γυρίζονται ταυτοχρόνως, και οι οποίες έλαβαν μέρος στη γενέτειρα του σκηνοθέτη, τη Νέα Ζηλανδία.



Η κάθε μία από τις ταινίες έχει τη δική της extended edition, στα DVD που κυκλοφόρησαν. Αν και η ταινία ακολουθεί τη βασική ιστορία των βιβλίων του Τόλκιν, σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν παραλείψεις ενώ σε άλλες παρεκκλίσεις.





Η τριλογία τοποθετείται στη Μέση-γη, με ήρωα τον Φρόντο Μπάγκινς, ο οποίος μετά το συμβούλιο του Έλροντ, αναλαμβάνει τη μεγάλη και δύσκολη αποστολή να καταστρέψει το Δαχτυλίδι και γίνεται ο Δαχτυλιδοκουβαλητής. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ για έναν Χόμπιτ, έτσι μαζί του σε αυτό το ταξίδι, το οποίο θα είναι γεμάτο περιπέτειες και δυσκολίες θα πάνε άλλα 9 άτομα Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, οι οποίοι επωμίζονται την διασφάλιση της ειρήνης σε όλη τη Μέση Γη, γιατί, μόνο το Δαχτυλίδι έλειπε από τον Σάουρον, ώστε να αποκτήσει την παλιά του δύναμη.




Η τριλογία έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, κι αν η τριλογία παρουσιαστεί ως ενιαίο έργο, τότε πρόκειται για ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις έργα παγκοσμίως όλων των εποχών. Οι ταινίες απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Κέρδισε 17 Όσκαρ από τις 30 υποψηφιότητες που έλαβε. Συγκεκριμένα, η τρίτη ταινία, απέσπασε τα 11 από τα 17 συνολικά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της διοργάνωσης, εφόσον έφτασε τα βραβεία που είχαν αποσπάσει το Μπεν Χουρ και ο Τιτανικός. Ειδική μνεία σε κριτικές ήταν τα οπτικοακουστικά εφέ των ταινιών.



Το βιβλίο:

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (αγγλικά: The Lord of the Rings) είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας του Άγγλου συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Η ιστορία αρχίζει 60 χρόνια μετά απ' τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου του Τόλκιν, του Χόμπιτ, αλλά εξελίσσεται σε μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949, αν και το μεγαλύτερο του μέρος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 


Εκδόθηκε αρχικά σε τρεις τόμους το 1954 και το 1955, προς ενόχληση του Τόλκιν, που σκόπευε να το εκδώσει σε ένα μόνο τόμο. Έχει από τότε πολλές φορές μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Η επιρροή του στην τελική διαμόρφωση του ύφους και των συνηθισμένων μοτίβων της λογοτεχνίας φαντασίας υπήρξε καταλυτική.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου