RSS

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Σ΄ΑΦΗΣΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ELSA PAZOLIDOU
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Πόσο εύκολο είναι να γράψεις λίγα λόγια για ένα βιβλίο που ξεκινά με έναν θάνατο και μάλιστα τον θάνατο ενός πενταχρονου αγοριού;
Θα ξεκινήσω από το εξώφυλλο και θα πω ότι ωχρια μπροστά στον τίτλο που το κοσμεί. Μια λέξη ηταν αρκετή και μάλιστα υπέρ του δέοντος για να τραβήξει την προσοχή μου. Και ευτυχώς, δικαιώθηκα.

Ένα πενταχρονο αγοράκι αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, μπροστά στα μάτια της μητέρας του. Ένας ασυνείδητος οδηγός πέφτει πάνω του με ασυγκρατητη ορμη και το εγκαταλείπει, με την μητέρα να είναι, δικαιως, απαρηγόρητη!
Από κει και μετά αλλάζει η ζωή πολλών ανθρώπων. Η αρχή έγινε και η συνέχεια γίνεται ακόμη πιο μυστηριώδης..
Η Τζενα θα εγκαταλείψει το σπίτι της και θα μεταφερθεί σε μια ακτή της Ουαλίας. Οι αναμνήσεις όμως γίνονται ο καθημερινός της εφιάλτης.Ο άντρας της την ψάχνει μανιωδώς όπως και ο Ρέι Στίβενς, ο επιθεωρητής του αστυνομικού τμήματος του Μπρίστολ, μαζί με τη συνεργάτιδά του, την Κέιτ, ψάχνουν να βρουν τον δολοφόνο του μικρού αγοριού. Οι δύο αστυνομικοί θα βρεθούν μπροστά σε ένα άλυτο μυστήριο. 
Ένα καθηλωτικό βιβλίο με συνεχείς ανατροπές, πολλά μυστήρια μα και με έντονη αγωνία, ειδικά στο δεύτερο μέρος του. Γραμμένο σε πρώτο και τρίτο πρόσωπο ανά κεφάλαιο, σου επιτρέπει να διεισδύσεις στο μυαλό του κάθε ήρωα, λύνοντας απορίες σου σε σχέση με τις σκέψεις τους, αλλά, σου απαγορεύει να δικαιώσεις οποιες υποψίες σου από πολύ νωρίς, πάρα μόνο φτάνοντας στο τέλος. Και τι τέλος! Συγκλονιστικό, σοκαριστικό και καθόλου αναμενόμενο. 
Με εξαίρετη πλοκή και ιδιαίτερες προσωπικότητες, αναζητείς τη δικαιωματικη λύτρωση της καθε μία. Μα και την ανάλογη τιμωρία! Ο τιτλος του σε παραπέμπει σε κάθε ήρωα ξεχωριστα και σου θυμίζει πως το να φύγεις από πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. 
Πολλά τα μηνύματά του με κυρίαρχο αυτό της ασυνειδησιας και του αποτελέσματος της. Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να ξεχωρίζει; η συνείδηση του; κι αν την έχει εξαφανίσει πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει στον εαυτό του και στους γύρω του; 
Θεωρώ πως η συγγραφέας, εγκαταλείποντας την αστυνομική της καριέρα, με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι και το πρώτο της, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους Σκανδιναβούς συναδέλφους της.Το μυστήριο και οι ισοπεδωτικες περιγραφές, οι ξαφνικές ανατροπές με τους μυστηριώδεις ήρωες, η αγωνία και το μη αναμενομενο φινάλε, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο που σίγουρα δε θα περάσει απαρατήρητο. Το αντίθετο μαλιστα. 
Το διαβασα με κομμένη την ανάσα και με φανερή τη συγκίνηση μου να πρωτοστατει σε ορισμένα κεφάλαια. Έζησα την κάθε λεπτομέρεια του μη θέλοντας να περιορίσω την φαντασία μου. 
Αγαπώ ιδιαίτερα τους Άγγλους συγγραφείς και για ακόμη μια φορά οπως αποδείχθηκε, όχι άδικα. 
Ένα αστυνομικό θρίλερ που, είμαι σίγουρη, θα αφήσει το αποτύπωμα του στους λάτρεις του είδους και όχι μόνο!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου