RSS

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΑΜΑΡΑΝΤΟΙ ΛΕΜΟΝΑΝΘΟΙ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ELSA PAZOLIDOU
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό στο λιμάνι του Πόρου. Πρώτη φορά εκεί τον είδε η Αγγελική. Αμουστακο αγόρι ο Βασίλης, κοριτσάκι μικρό με πλεξούδες τα όμορφα μαλλιά της, αυτή! Ένα αμυγδαλωτο ένωσε τη ζωή τους για πάντα!
Η οικογένεια του Βασίλη, πρόσφυγες της Φώκαιας από την Μικρά Ασία, τα έχασαν όλα, τα έκαψαν όλα οι Τούρκοι. Τυχεροί που γλύτωσαν τις ζωές τους.

Ο Πόρος γινεται η νέα τους πατριδα και η οικογένεια της Αγγελικής τους αγκαλιάζει σαν αδέρφια.
Η Αγγελική δεν είχε μάτια για άλλον εκτός από τον Βασίλη. Σαν γνήσιο θηλυκό όμως αντιλαμβανοταν και την επιθυμια του Βασίλη. "Όταν μεγαλώσουμε θα σε παντρευτώ" της σιγοψιθυριζε.
Η ζωή όμως είχε αλλά σχέδια γι αυτούς. Ο θάνατος έγινε ο μόνιμος επισκέπτης και στα δύο σπιτικά. Μπήκε στις ζωές τους και τις "σκοτωσε". Έτσι ο Βασίλης ακολουθεί τον πατέρα του στην Μασσαλία και η Αγγελική μένει πίσω να τον περιμένει. Αναγκάζεται όμως να εγκαταλείψει κι αυτή τον Πόρο και βρίσκεται στον Πειραιά, μαζί με την μητέρα της, να ξεκινάει καινούρια ζωή. Μια ζωή όμως άδεια και κενή χωρίς τον αγαπημένο της.
Συναντά την μαντάμ Ζωζώ, χαρακτηριστική φιγούρα, που θα σταθεί βράχος στητός σε όλη τη ζωή της. Τα χρόνια περνούν, έρχεται ο πόλεμος του 1940 με την Αγγελική να παλεύει για την οικογένεια της.
Όλα τα χρόνια ριζωμένη στην καρδιά της η θύμηση του Βασιλη. Πότε δεν βγήκε από μέσα της.
Μια όμορφη γυναίκα με μόνιμη παρέα τον πόνο και την εγκατάλειψη.
Ένα καλογραμμένο βιβλίο, με γρήγορη ροή και εναλλαγές των γεγονότων σε ταχύ ρυθμό. Φωτογραφίζει ξεκάθαρα την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατουμενη κοινωνια. Οι προκαταληψεις και τα κουτσομπολιά στο μέγιστο βαθμό, κρατάνε τη γυναίκα δεμένη και χωρίς λόγο και υπόσταση.
Μια ιστορία αγάπης γλυκιά και συγχρόνως πικρή. Ο καημός της ηρωίδας αγιατρευτος. Όλη η ζωή της εκτυλίσσεται με γνώμονα τον έρωτα της.Σημαδεύτηκε με μαύρα χρώματα, οι αναμνήσεις της της καιγανε τα σωθικά. 
Ένα φινάλε μη αναμενομενο, συγκλονιστικό. Δεν περίμενα με τίποτα την κατάληξη της ιστορίας.
Οι σκέψεις της Αγγελικης διάσπαρτες σ όλο το βιβλίο, μου φανέρωσαν το δυναμισμό της και την υπομονή της. Μεγάλωσε έχοντας οπλιστεί με απίστευτη πίστη στα όνειρα της.
Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να δακρύσετε γιατί η χαρά δεν περισσεύει.
Ένα βιβλίο ύμνος για τη γυναίκα στο πέρασμα των χρόνων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου